AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
İş deneyim belgesi düzenleyebilecek idareler

Kamu İhale Kurumu'na intikal eden şikayet incelemeleri esnasında hala iş deneyim belgelerinin düzenlenmesi ile ilgili düzenlemelerin tam anlaşılamadığı, bu hususta ihale yapan idareler ile istekliler arasında ihtilafların yaşanmaya devam ettiği görülmektedir. Hukuken geçerli olmasa da bazı özel sektör kuruluşlarının iş bitirme ya da iş durum belgesi adı altında iş deneyim belgeleri düzenlenmekte, ya da idarenin yetkili olmayan görevlilerince belge düzenlenerek isteklilere verilmektedir.

Bu tür sorunları ve yanlış uygulamaları ortadan kaldırmak üzere, Kamu İhale Kurumu yayımladığı Yönetmelik ve 2005 Yılı Genel Tebliğinde özellikle yapım işlerinde iş deneyim belgeleri düzenleyebilecek mercileri ayrıntılı olarak düzenlemiştir.

Tebliğ hükümlerine göre iş deneyim belgesi düzenleyecek merciler şunlardır:

a) İş sahibi olarak,

- 4734 sayılı Kanuna tabi idareler; Bu idareler sadece Kanunun kapsam maddesi içerisinde yer alan idareler olarak anlaşılmamalıdır. Kanunun kapsamında olmamakla birlikte 4734 Sayılı Kanun hükümlerine tabi olan idareler bu kapsamda değerlendirilmektedir. Bu nedenle 4734 sayılı Kanun kapsamı dışında olduğu hüküm altına alınmış olmasına rağmen, enerji, su, ulaştırma ve telekomünikasyon sektörlerinde faaliyet gösteren teşebbüs, işletme ve şirketlerin özel kanunları yürürlüğe konuluncaya kadar bu Kanunun 3 üncü maddesinin (g) bendi hükmüne, bu bent kapsamında yer almayan mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde ise Kanunun diğer hükümlerine tabi oldukları hükme bağlanmış olduğu için bu düzenleme çerçevesinde iş deneyim belgeleri düzenleyebileceklerdir.

-Diğer kamu kurum ve kuruluşları (Sadece köy tüzel kişilerinin oluşturduğu yerel yönetim birlikleri, 4734 sayılı Kanuna tabi olmayan kamu vakıfları); Kanunun kapsam ve hükümlerine tabi olmamakla birlikte kamu kurumu ya da kuruluşu olan, yönetim hukuku kurallarına göre kurulmuş ve bazı kamusal hizmetler yürütmekle görevlendirilmiş olan kurum ve kuruluşlar bu kapsamdadır. Tebliğ sadece köy idareleri tarafından oluşturulan Köylere Hizmet Götürme Birlikleri ile kamu hizmeti yürütmek üzere kanun ya da idari kararla kurulmuş Kamusal nitelikli Vakıflar ile sınırlamış olsa da bu sınırlamanın dışında kalan ve Kanun kapsamında da olmayan, ancak kamu kurumu veya kamu otoritesi olan idareler de olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle gerek Yasama, gerek Yargı, gerekse Yönetim erkleri içerisinde yer alan kamu otoritelerinin kendilerine taahhüt edilen işler için iş deneyim belgeleri düzenlemeleri mümkün olacaktır.

- Kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlar (Vakıf üniversiteleri, TOBB ve ilgili odalar, barolar, meslek odaları, vb.); Devlet yönetimi içerisinde hizmet yerinden yönetim kuruluşu olarak yer alan üniversiteler ile yerinden yönetim kuruluşları olan kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları bu kapsamdadır. Burada üniversitenin kurucu vakfı ile vakıf üniversitesini birbirinden ayırmak gerekir. Vakıflar özel hukuk tüzel kişileridir. Kamu kurum ya da kuruluşu sayılamazlar. Ancak söz konusu vakıfların kurmuş oldukları üniversiteler ise Anayasa gereği kanunla kurulmuş oldukları ve kanunla kamu tüzel kişiliği kazanmış oldukları için kamu kurum ve kuruluşu niteliğinde kabul edilmektedir. Bu tür vakıf üniversitesi idarelerinin düzenleyecekleri iş deneyim belgeleri geçerli olacaktır.

b) İş sahibi olmayanlar,

İş sahibi olmakla birlikte iş deneyim belgesi düzenleyemeyen özel hukuk tüzel kişileri ile gerçek kişilere karşı taahhüt edilen işler için iş deneyim belgelerini düzenleme yetkileri genel olarak imar yetkisine sahip olan idarelere bırakılmıştır. İmar yetkisi itibarıyla belediye ve mücavir alan içerisinde gerçekleştirilen işler için belediyelerce, bunun dışında kalan alanlarda ise valiliklerce iş deneyim belgeleri düzenlenecektir.

c) Kendi sorumluluk alanları içinde gerçekleştirilen işlerle ilgili olarak serbest bölgeler, organize sanayi bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri yönetimleri de 4734 Sayılı Kanun çerçevesinde iş deneyim belgeleri düzenleyeceklerdir.


13 Eylül 2005
Salı
 
BİLAL KARACA


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED