AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Bakan Unakıtan'ın insafa
gelmesi için dua edeceğiz

Telefon ücretlerinden alınan Özel İletişim Vergisi'nin düşürülmesi için çalışma başlatıldı. Bakan Yıldırım, "Maliye Bakanımızın kapısını çalacağız, sonra da insafa gelmesi için hep beraber dua edeceğiz" dedi.

  • HAMDİ ATEŞ / ANKARA
    Telefon ücretlerindeki yüksek vergilerin düşürülmesi için çalışmalar başlatıldı. Çalışmaların çok yeni olduğunu ve ne kadar vergi indirimi isteyeceklerinin kesinleşmediğini bildiren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, vergi indirimi için Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı ikna etmeye çalışacaklarını anlattı. Havacılık sektöründe vergi oranının indirimi konusunda Unakıtan'ı ikna ettiklerini ve hem sektör, hem de vergi gelirleri açısından faydasını gördüklerini söyleyen Yıldırım şöyle devam etti: "Ben, vergi indirimi olursa vergi kaybının olmayacağını, sektör büyümesinden dolayı vergi kazancının daha fazla olacağını iddia ediyorum. Bunu havacılıkta ispat ettik, Maliye'yi ikna ettik, Özel İşlem Vergisi ve Eğitime Katkı Payı'nı kaldırdık. Faydasını da gördük, trilyonlarca lira kasaya para girdi. Şimdi aynısını iletişimde yapmak istiyoruz. Çalışmalar tamamlandıktan sonra Maliye'nin kapısını çalacağız, vergi indiriminin yapılmasını isteyeceğiz. Sonra da hep beraber Maliye Bakanımızın insafa gelmesi için dua edeceğiz." Bakan Yıldırım, telekomünikasyon sektöründe vergi yükünün yüzde 70'e vardığını da söyledi.

    Yıldırım: "Şirketler vergi tahsildarı oldu"

    Çalışmalara başlayan Bakan Yıldırım, "Ben sektörün bir bakanı olarak iletişimdeki vergi yükünün fazla olduğunu düşünüyorum. Serbestleşme dönemi başlamadan önce, yani tekelken 100 liralık görüşme içerisinde vergi payı 55 liraydı. Şimdi görüşme ücretlerinde indirimler olduğu için vergi payı yüzde 70'e tekabül ediyor. Bir anlamda iletişim şirketleri devletin vergi toplayan şirketleri haline geldi" diyerek yüksek vergiden şikayet etti.

    "Maliye Bakanı'nın işine geliyor"

    Maliye Bakanlığı'nın vergi indirimine onay verip vermeyeceği konusunda Yıldırım, "Yüksek vergi Maliye Bakanı açısından iyi birşey. Ama sektörün büyümesini isteyen Ulaştırma Bakanı olarak ben, bunu iyi görmüyorum" dedi. CeBit Fuarı'nın açılışında sektör temsilcilerinin vergi yükünün fazla olduğu yönündeki şikayetlerini Başbakan Erdoğan'a ilettiklerini kaydeden Yıldırım, kendisinin de Erdoğan'a teyid eder mahiyette konuyu anlattığını söyledi.

    İletişim vergisinde üstümüze yok

    Halen Türkiye'de GSM sektöründe yüzde 25 Özel İletişim Vergisi (ÖİV) ve yüzde 18 KDV uygulanıyor. Sabit telefonlarda ise ÖİV'nin oranı yüzde 15, KDV ise yüzde 18 oranında. Marmara Depremi sonrası cep telefonları ücretlerine geçici olarak yüzde 25 oranındaki ÖİV getirilmişti. Geçen yıl bu vergi sabit telefonlara yüzde 15 oranında uygulanmaya başladı ve kalıcı hale getirildi. Türkiye iletişim sektöründen en fazla vergi alan Avrupa ülkesi olma özelliğini taşıyor. Cep telefonlarından alınan vergilerin oranı Türkiye'de yüzde 45'lerdeyken bu oran Fransa'da yüzde 20,6, İtalya'da yüzde 20, Yunanistan'da yüzde 18, İngiltere'de yüzde 17,5, Portekiz'de yüzde 17, Almanya ve İspanya'da yüzde 16, İsviçre'de yüzde 7,5 oranında.



  • 13 Eylül 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED