AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Büyümenin can simidi inşaat oldu

Büyüme hızı, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,4, altı aylık dönemde ise yüzde 4,3 oldu. İkinci çeyrekte en yüksek büyüme, yüzde 22,2 ile inşaat sektöründe yaşandı.

2006 yılında uzun vadeli, düşük faizli konut kredisine (Mortgage) geçileceği haberleriyle hızlanan inşaat yatırımları, ekonomik büyümenin itici gücü oldu. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), Nisan, Mayıs, Haziran aylarını kapsayan bu yılın ikinci üç aylık döneminde, büyüme hızı rakamını yüzde 3,4 olarak açıklarken, inşaat sektöründeki yüzde 22,2'lik yükseliş hemen göze çarpıyor.

DİE'den yapılan açıklamaya göre, ikinci üç ayda gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) artış hızı ise yüzde 4,2 olarak belirlendi. İkinci çeyrekte gayrısafi milli hasıla (GSMH) tutarı, cari fiyatlarla 109 milyar 258 milyon YTL olarak açıklanırken, GSMH artış hızı cari fiyatlarla yüzde 14.2, sabit fiyatlarla ise yüzde 3,4 olarak gerçekleşti. İlk çeyrekte oluşan GSMH rakamı, dolar bazında ise cari fiyatlarla 80 milyar 62 milyon dolar olarak hesaplandı. Bu arada yılın ilk yarısında büyüme hızı, yüzde 4,3 oldu. Bu dönemde GSYH artış hızı ise yüzde 4,5 olarak hesaplandı.

Tarımda büyüme yerinde saydı

DİE'ye göre bu yılın ikinci üç aylık döneminde sektörel bazda en yüksek büyüme, yüzde 22,2 ile inşaat sektöründe yaşanırken, tarım ve kar amacı olmayan kuruluşlarda büyüme yüzde 0,1'lik artışla yerinde saydı. Sanayi yüzde 3,9, ticaret 4,3, ulaştırma haberleşme yüzde 2,2, mali kuruluşlar 0,3, konut sahipliği ise yüzde 1,6 oranında büyüdü. Serbest meslek ve hizmetlerde yüzde 4.1, ithalat vergisinde de yüzde 8,7 artış yaşanırken, devlet hizmetlerinde yüzde 0,4 büyüme oldu.

İthalat vergisinde yüzde 8,6'lık artış

Yılın ilk yarısında ise inşaattaki büyüme yüzde 19,7'yi bulurken, devlet hizmetleri ve kar amacı olmayan kuruluşlar küçüldü. Bu dönemde, tarım yüzde 0,1'lik büyüme ile yerinde saydı. Sanayi yüzde 4,6, ticaret 5, ulaştırma haberleşme yüzde 1,9, mali kuruluşlar 0,5, konut sahipliği ise yüzde 1,5 oranında büyüdü. Serbest meslek ve hizmetlerde yüzde 4,4, ithalat vergisinde yüzde 8,6 artış yaşanırken, devlet hizmetlerinde yüzde 0,1 daralma yaşandı.

  • ANKARA

    Şener: Yüzde 5 hedefi tutacak

    Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, yılın ilk yarısında yüzde 4.5 civarında gerçekleşen büyüme oranını tartışmanın, "beklentilerin iyileştiğini, ekonomi için koyulan çıtanın yükseldiğini ve ekonomiye bakışın olumlu olduğunu" gösterdiğini söyledi. Bakan Şener, katıldığı bir TV programında büyüme rakamlarını değerlendirirken, geçen yılın ikinci çeyreğinde büyüme oranının yüzde 15.7 olduğunu hatırlattı ve bu yılın ikinci çeyreğinde gerçekleşen yüzde 3.4'lük büyüme oranının ise bu yüksek rakama göre değerlendirildiğini hatırlattı. Şener, yüzde 5'lik yıl sonu hedefinin, gerçekleşebilecek durumda olduğunu da söyledi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da büyümenin makul ve sürdürülebilir olması gerektiğini belirterek "Türkiye'nin heryıl yüksek büyümelerin peşinde olmaması lazım" dedi.

  • ANKARA



  • 13 Eylül 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED