AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Maliye, çaycı ve odacı
patronların peşinde

Anadolu'daki incelemelerini tamamlayan Maliye, finans sektörüne dönük vergi denetimlerinde, üç büyük ilde hesaplarında büyük paralar dönen kişi ve kuruluşların incelenmesine başladı.

Maliye Bakanlığı, finans kesimine yönelik denetimler sırasında kağıt üzerinde şirket sahibi ya da ortağı görünen çaycı, odacı ve şoför gibi "Sözde patronları" da ortaya çıkaracak. Finans sektörüne dönük vergi denetimlerinde, 3 büyük ilde hesaplarında büyük paralar dönen kişi ve kuruluşların incelenmesine de başlandı. Hesap Uzmanları ve Gelirler Kontrolörleri, Haziran-Ağustos döneminde gerçekleştirilen Anadolu turnelerinde daha çok yerel incelemelerde bulundu.

Turnelerin bitmesinin ardından Hesap Uzmanları, geçtiğimiz günlerde, finans listelerinde yeralan gerçek ve tüzel kişilerin çok büyük bölümünün bulunduğu Ankara, İstanbul ve İzmir'de de belirlenen isimler nezdinde incelemelere başladı. Finans kesimine yönelik denetimler için önümüzdeki günlerde hesap uzmanı, müfettiş ya da gelirler kontrolörlerinin başkanlığında vergi denetmenlerinden oluşan özel ekipler kurulmasının da düşünülüyor.

Asıl inceleme başlıyor

Denetim birimi yetkilileri, Anadolu turnelerinin yeni bittiğine dikkat çekerek, finans kesimine yönelik denetimlerin asıl şimdi başladığını belirttiler. Finans kesimi listelerinde yeralan mükelleflerin çok önemli bir kısmının İstanbul'da olduğuna dikkat çeken yetkililer, bunu Ankara ve İzmir'in takip ettiğini vurguladılar.

3 büyük ildeki hesapların incelenmesine yeni başladığına işaret eden bir üst düzey yetkili, şu değerlendirmede bulundu: "Belli tutarın üzerinde havale, çek ve EFT işlemi olanların durumuna bakacağız. Bunlar kimdir? Bu incelemelerde kağıt üzerinde patron görünen, çaycı, odacı ve şoförler de ortaya çıkarılacak. Anadoludaki turnelerde bu tür kişilerin bir bölümüne ulaşıldı."

Katrilyonluk işlemler var

Maliye Bakanlığı, finans kesimine dönük vergi denetiminde 500 milyar liranın üzerindeki çek, havale ve EFT işlemlerini baz aldı. Değerlendirmeler sırasında bunların bir kısmının kamu kuruluşlarına ait olduğu görülürken, tek bir mükellefe ait 1,3 katrilyon lirayı bulan işlemler olduğu da anlaşıldı. Bu çalışmalar sürerken hesap uzmanları, risk analizleri sonucunda listedeki trilyonluk işleme sahip olan 6 bin 398 mükellefi ayırdı ve bunların incelemeye alınması için harekete geçti. Bu kişilere ait hesap sayısı 18 bin, bu hesaplardaki işlem hacmi de 100 milyar YTL olarak hesaplandı. Gelir İdaresi Başkanlığı da, 60 bin dolayında kişi ve kuruluşu incelenme yönünde karar aldı.



13 Eylül 2005
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED