AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Erdoğan'a yaklaşamadı

Kütahya'da Başbakan Erdoğan'a sevgi gösterilerinde bulunan vatandaşların arasına karışan Mustafa Bağdat adlı bir kişi, ekmeğin içine sakladığı silahla yakalandı.

  • YAKUP BULUT-BEHÇET GÜNGÖR- EVİN GÖKTAŞ-AYDIN DEMİR / KÜTAHYA-ANKARA-MERSİN
    Başsavcı Eren, "planlı bir suikastin ortaya çıkarıldığını" bildirirken, ifadesi alınan Bağdat, gazetecilerin "neden yaptın" sorusu üzerine "Herkes haddini bilecek" diye bağırdı.

    Yeni öğretim yılı açılışı için Kütahya'da bulunan Başbakan Erdoğan'a, Mustafa Bağdat adlı bir kişi, ekmeğin içine sakladığı silahla saldırı girişiminde bulundu. Başbakan'a sevgi gösterisinde bulunan kalabalığın arasına karışan ve adının Mustafa Bağdat olduğu öğrenilen kişi, Erdoğan'a 15 metre yaklaşınca, elindeki poşetten şüphelenen korumalar tarafından yakalandı.

    Silah, Trabzon ekmeğine saklıydı

    Başbakan Erdoğan, 2005-2006 eğitim yılının açılış törenlerinde, Kütahya'daki okullarda öğrenciler ve velileriyle bir araya geldi. Erdoğan, Linyit İlköğretim Okulu'nun açılışını yaptıktan sonra saat 12:10 sıralarında tören alanından ayrılırken, kendisine yaklaşmak isteyen kalabalığa korumaların müdahale etmesi sırasında, "vatandaşla aramıza girmeyin" uyarısında bulundu. Yaşanan itişme sırasında korumaların ve Kütahya Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin dikkati buraya çevrilince, 15 metre ileride bir kişinin hareketlerinden şüphelenerek, üzerine yürüdüler. Bu sırada elindeki poşetten "Trabzon ekmeği" diye bilinen büyük yuvarlak bir ekmek çıkaran şüpheli kişi, ekmeğin arasına gizlediği silahı almaya çalışırken, Komiser yardımcısı Şinasi Ukil tarafından farkedildilerek kıskıvrak yakalandı.

    'Herkes haddini bilecek' diye bağırdı

    Adının Mustafa Bağdat olduğu öğrenilen saldırgan, Kütahya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü. Daha sonra nöbetçi cumhuriyet savcısının talimatı üzerine akşam saatlerinde Kütahya Adliyesi'ne götürülen Bağdat'ın 1.5 saat ifadesi alındı. Adliye binasından çıkışta, gazetecilerin "Neden suikast girişiminde bulunduğunu" sormaları üzerine, "Herkes bu ülkede haddini bilecek" diye bağıran Bağdat, tekrar Emniyet Müdürlüğü binasına götürüldü.

    Savcı: Suikast amacıyla gelmiş

    Saldırıyla ilgili açıklama yapan Kütahya Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Eren, "planlanmış bir suikastin ortaya çıkarıldığını" bildirdi. Eren, yakalanan kişinin 1973 doğumlu Mersin nüfusuna kayıtlı Mustafa Bağdat olduğunu ve Başbakan Erdoğan'ı öldürmek amacıyla bir gece önce Mersin'den Kütahya'ya geldiğini söyledi. Eren, "hazırlık tahkikatının gizli olduğu, bu gizliliğinin bozulmasının tahkikatın selametine halel getireceği" gerekçesiyle silah ve mermiler hakkında bilgi vermezken, bir gazetenin "tabanca gerçek mi?" sorusu üzerine, "Silahın kullanmaya elverişli olduğu ilk izlenimlerden anlaşılmaktadır. Balistik muayenesi yapılacaktır. Silahta mermi var" dedi.

    Kuru sıkı mermiye misket koymuş

    Edinilen bilgiye göre, Mustafa Bağdat'ın silahı, kuru sıkıdan normal tabancaya çevrilmiş bir silah. Silaha sürülü şarjörde bulunan 8 adet merminin de kuru sıkı olduğu, ancak ucuna kurşun misketler konularak öldürücü mermi haline getirildikleri belirlendi. Mustafa Bağdat'ın, Başbakan'ın gezisini basından takip ettiği ve Kütahya'ya geldiği öğrenildi.

    Bu arada Başbakan Erdoğan'ın, saldırı girişimini, tören alanından ayrılmak için bindiği otobüste öğrendiği belirtildi. Erdoğan'ın zanlı için "Söyleyin arkadaşlara hırpalamasınlar" dediği öğrenildi.

    Programını değiştirmedi

    Başbakan Erdoğan'a suikast girişimiyle ilgili ilk bilgiler verildi ve saldırının bir kamera tarafından görüntülendiği belirtilerek, "olayı şimdilik gizleyelim" önerisi getirildi. Ancak Erdoğan, görüntülerin yayınlanmasına müsaade etti. Programını değiştirmeden Nafi Güral Fen Lisesi ve Özel Konuralp Lisesi'nin açılış törenlerine katılan Başbakan Erdoğan, akşam saatlerinde de Devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla yapılacak BM Zirvesi'ne katılmak üzere ABD'ye hareket etti.

    Evren'e suikastin zanlısıydı

    Başbakan Erdoğan'a sukisat girişiminde bulunan Mustafa Bağdat'ın 2001 yılında ruhsatsız tabanca bulundurmaktan ve 7.Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e sukist hazırlığı içinde olma iddiasıyla Mersin Emniyet müdürlüğü tarafından gözaltına alındığı belirlendi. Bağdat'ın, çıkarıldığı mahkeme tarafından delil yetersizliği nedeniyle serbest bırakıldığı öğrenildi.

    MHP: Parti üyesi değil

    Bağdat'ın bir dönem Mersin'in Yenişehir ilçesi Ülkü Ocakları Başkanlığı yaptığı iddiası da ortaya atıldı. Ancak iddiaları Yeni Şafak'a değerlendiren MHP Mersin İl Başkanı Mahmut Tat, üye listelerini araştırdığını belirterek, kaydına rastlamadığını bildirdi. Tat, Ülkü Ocakları İl Başkanı Alican Özbayrak'ı da aradığını ve bu kişinin Ocak üyesi olmadığını öğrendiğini bildirdi.

    İnsan haklarından nasiplenmemiş tipler

    ABD'ye hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda açıklama yapan Erdoğan, suikast girişimiyle ilgili bir soru üzerine "Toplumun her kesimi sizin düşüncelerinizi kabul etmeyebilir. Bazıları bunu düşünceleriyle ortaya koyarlar. Ama düşünceyle değil de bunu maalesef çirkin, bu tür fiili eylemlere dönüştürenler, her şeyden önce insan hak ve hürriyetlerinden nasibini almamış tiplerdir'' dedi.

    Babası: Yakalayan devlet gereğini yapar

    Mustafa Bağdat'ın babası Ömer Bağdat Yeni Şafak muhabirine yaptığı açıklamada, olaydan sonra herkesin evine akın ettiğini belirterek, "Evim cenaze evi gibi oldu. Çok üzgünüm. Devlet yakalamış, gereğini yapar" dedi. Bağdat'ın annesi ise Kürtçe olarak, "Benim birşeyden haberim yok" derken, yaşlı kadının Türkçe bilmediği belirtildi. Mustafa Bağdat'ın, 4 kardeşten 3'üncüsü olduğu da belirtildi.

    Eşi: 4 gün önce ihale için evden ayrıldı

    Suikast zanlısı Mustafa Bağdat'ın Mersin'deki ailesi olayı duyunca büyük şaşkınlık geçirdi. Annesi ve 11 aylık kızı Hilal ile yaşayan Mustafa Bağdat'ın eşi Tuğba Bağdat, olayı gazetecilerden öğrenince şoke oldu ve gözyaşlarına boğuldu. Tekstil işi yapan eşinin 4 gün önce Edirne'deki Devlet Hastanesi ihalesine katılacağını söylediğini belirten Tuğba Bağdat, "Kendisinden bir daha haber alamadık" dedi.

    Örgüt bağlantısı tespit edilemedi

  • ABDÜLKADİR SELVİ, ANKARA
    İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, Başbakan Erdoğan'a suikast girişiminde bulunan Mustafa Bağdat'ın örgüt bağlantısının henüz tespit edilemediğini söyledi. Eylemciye yardım ettiği söylenen ikinci bir şahısın olup olmadığı dahil olmak üzere her türlü ihtimalin titizlikle değerlendirildiğini belirten Aksu, Kütahya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın olayı aydınlatmak için yoğun bir çalışma yürüttüğünü ifade etti. Aksu, "Bağdat'ın henüz bir örgüt bağlantısı tespit edilemedi. Herşey araştırılıyor. Herşeyin üzerinde duruluyor" dedi. Bakanlar Kurulu'na da suikast girişimiyle ilgili bilgi veren Bakan Aksu, Bağdat'ın ülkücü kökenli olduğunu ve daha önce de bazı toplumsal eylemlerde organizasyon komitesinde yer aldığını anlattığı kaydedildi.



  • 13 Eylül 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED