AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
'Metin, taslağın taslağı'

Adalet Bakanı Çiçek, TMK'da yapılmak istenen düzenlemeler için, "Bunların önemli bir kısmını yeni Ceza Kanunu'na koyduk" dedi. Çiçek, "taslağın taslağı bir metnin" incelendiğini, daha sonra hükümete geleceğini söyledi.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Türkiye'de ne yapılacaksa, hukuk devletinin kuralları içinde yapılmasının önemine işaret ederek, Terörle Mücadele Kanunu üzerinde Adalet Bakanlığı'nca oluşturulan komisyonun hazırladığı tartışmalı çalışmayı, "taslağın taslağı bir metin" diye tanımladı.

Gazetecilerin Terörle Mücadele Kanunu çalışmalarıyla ilgili sorularını cevaplandıran Çiçek, şunları söyledi: "Terörle mücadele ederken, bunun hukuk kuralları çerçevesinde sürdürülmesi lazım. Aksi söz konusu olduğu takdirde, sorun, çözülmekten ziyade giderek zorlaşıyor. Aslında 'Şu anda, bu alanda çok önemli düzenlemeler yapılması gerekiyor mu?' derseniz, bunların önemli bir kısmını, 1 Haziran'da yürürlüğe giren Ceza Kanunu'na koyduk. Günün şartlarına göre ihtiyaçlar dikkate alınarak kondu. Ancak bu kanun yeni yürürlüğe girdiği için, sanki bazı fiiller suç değilmiş gibi toplumda bir algılama meydana geldi. Mesela bir ilimizde bayrak yırtılma olayı olduğunda, sanki bu yasalar yürürlüğe girdiği için herkes suç işleme özgürlüğü kazandı gibi bir değerlendirme yapılıyor. Halbuki Ceza Kanunu'ndaki madde okunmuş olsa, bunun böyle olmadığı anlaşılabilirdi."

Beklenti yüksek tutulmasın

Çiçek, terör örgütü mensupların çeşitli yerlerde örgüte destek veren eylemler yaptıklarını belirterek, 1 Haziran'da TCK'nın yürürlüğe girmesiyle bunların serbest kaldığı yönünde bir algılama olduğunu kaydetti. Bu nedenlerle, Terörle Mücadele Yasası ile ilgili beklentinin çok yükseğe çıkarılmamasını isteyen Çiçek, "Aksine, bu düzenlemelerin Türkiye'ye fayda vermediğini gördük. 12 Eylül ile değerlendirmeyi bu anlamda da yapmak lazım. Syasi tercih gerektiriyor. Çünkü terörle mücadele denildiğinde, bazı tedbirlerin, alınması gerekiyorsa, siyasetle bağlantısı var, hak ve özgürlüklerle bağlantısı var" dedi.

'Taslağın taslağı metin'

Adalet Bakanlığı'nca oluşturulan komisyonun teknik düzeyde yaptığı çalışmaların yetmeyeceğine ifade eden Çiçek, komisyon tarafından hazırlanan "taslağın taslağı bir metnin" partilerinde değerlendirildiğini, bunun daha sonra hükümete geleceğini, sonra TBMM'de tartışılacağını belirtti. "Önleme tedbirlerinin taslakta yer alıp almadığına" ilişkin bir soru üzerine de Bakan Çiçek, "önleyici tedbirlerle ilgili düzenlemelerin Terörle Mücadele Yasası'nda yer alıp almayacağı ya da böyle bir düzenlemeye ihtiyaç var mı, yok mu bu önemli" dedi.

Basında kesinleşmiş bir metin varmış gibi yazılar yazıldığını belirten Çiçek, "Bunlar toplumda huzursuzluk, tedirginlik meydana getirir. Terörün de yapmak istediği, toplumda huzursuzluk, bezginlik meydana getirmektir. Türkiye, kanun yapma tecrübesini de biliyor terörle mücadelede olması gereken tedbirleri de biliyor" dedi.

  • HABER MERKEZİ / ANKARA

    'Kurumlararası işbirliği belki de kanundan önemli'

    İngiltere'nin önleyici tedbir olarak gündeme getirdiği konuların Türkiye'nin OHAL Kanunu'nda bulunduğunu belirten Çiçek, OHAL Valisi'nin yetkilendirildiği Kanun Hükmünde Kararname'nin de bulunduğunu anımsattı. Bir kısım önleyici tedbirler için kanun çıkarmaya gerek olmadığını ifade eden Çiçek, "Bir ilimizde şüpheli birisi varsa, o kişinin orada görev yapmasını mülki amir sakıncalı görüyorsa, idari tasarrufla bir başka yere tayin edebilir. Yargı denetimini tabi olmak suretiyle yapılabilir. Onun için terörle mücadelede kurumlararası işbirliği belki yasanın kendisinden daha önemlidir. Bizim de arzu ettiğimiz, kurumların dayanışma içerisinde topyekun bir mücadele gerektiğidir" dedi.

    TMK hazırlığında ilginç tesadüfler!

    Terörle Mücadele Kanunu'nda hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı değişiklik önerileri tartışılırken, ertesi günlerde bazı olayların meydana gelmesi ve bazı haberlerin yayınlanması kafaları karıştırdı. Bunların komisyonu etkileme amaçlı olduğu öne sürüldü.

    YENİ TCK'YA ELEŞTİRİLER

    İnsan hak ve özgürlükleri anlamında "reform" niteliğinde düzenlemelerin yer aldığı yeni Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 1 Haziran'da yürürlüğe girmesinden sonra, "güvenlik güçlerinin eli kolu bağlandı" yolunda yorumlar medyada geniş yer buldu.

    33 KİŞİLİK KOMİSYON

    Adalet Bakanlığı, Haziran'da İçişleri, Dışişleri bakanlıkları ile Emniyet, Jandarma Genel Komutanlığı, MİT, MGK Genel Sekreterliği, Genelkurmay, üniversiteler ve Yargıtay'dan da gelen temsilcilerle 33 kişilik bir komisyon oluşturarak, yeni bir Terörle Mücadele Kanunu için çalışma başlattı.

    TASLAK METİN 'SIZDI'

    Yeni TMK'yı hazırlayan komisyonda ele alınan metin bir internet sitesinde yayınlandı. Metnin, üyelerden birinin bilgisayarından "aynen" alınmış olduğu dikkati çekti.

    SİLAHSIZ TERÖR ÖRGÜTÜ!

    Komisyondaki tartışmalarda, terör tanımının net olmayışı eleştirilirken "silahsız terör örgütü olur mu" konusu gündeme geldi; ardından bir dergi, "Kurşun atmadan hilafeti getireceğiz" başlığıyla Hizbu-t Tahrir örgütünü tanıttı.

    O.DOĞU KÖKENLİ TERÖR!

    İngiltere'nin "önleyici tedbirler"i Ortadoğu kaynaklı terör eylemlerine karşı koyduğu, bunların Türkiye'ye uymayacağı" tartışıldı; ertesi gün bir gazete, "El Kaide 2006'da Türkiye'de eylem yapacak" haberi çıktı. Haberde, Türkiye'nin de Ortadoğu kaynaklı terör eylemlerine hedef olabileceği öne sürülüyordu.



  • 13 Eylül 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED