AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Özelleştirmedeki fiyatlar
Türkiye'ye güvenin bedeli

Tüpraş'ın bazı projelerinin yapımını sürdüren Alarko Holding'in Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu'ya göre, son dönemde özelleştirmede ortaya çıkan fiyatlar, sadece kuruluşların ekonomik değerleri değil, Türkiye'ye olan güvenin fiyatları.

  • FATMA ÇİFTÇİ / İSTANBUL
    Yüzde 51 oranındaki hissesi 4 milyar 140 milyon dolara özelleştirilen Tüpraş'ın iki rafinerisindeki bazı tesislerin yapımını Alarko Holding sürdürüyor. Tüpraş'ın İzmit ve Kırklareli rafinerilerinde desülfirizasyon tesislerinin yapımına devam eden Alarko Holding'in CEO'su Ayhan Yavrucu, Tüpraş ihalesini değerlendirirken, ortaya çıkan fiyatların yalnızca ekonomik fiyatlar olmadığını belirterek, "Fiyatlar, ekonomik olarak olması gereken fiyatın çok üzerinde çıkıyor. Onlar da Türkiye'ye olan güvenin fiyatıdır" dedi. Kısa bir süre önce Tüpraş'ın yüzde 65'ine 1,3 milyar dolar verildiğini hatırlatan Yavrucu, fiyatın dörde katlanmasının nedenlerini şöyle sıraladı:

    "Birincisi Türkiye'ye güven artıyor. İkincisi, özelleştirmede doğru bir yol izleniyor. Özelleştirme İdaresi'ni tebrik etmek lazım. Bütün bunlardan çok daha önemli bir faktör de, Tüpraş yönetiminin özelleştirmede çok şeffaf bilgiler vermesi. İşletmenin tüm artılarını, eksiklerini masaya çok net koydular. Yatırımcı da Tüpraş'ın potansiyelini gördü. Ve mükemmel bir fiyat çıktı."

    Milli Piyango ihalesine Doğuş ve Fiba ile gireceğiz

    Özelleştirilecek kuruluşlar arasında Milli Piyango ile ilgilendiklerini, ihalenin şartnamesinin yayınlanmasını beklediklerini kaydeden Ayhan Yavrucu, "Doğuş ve Fiba Grubuyla ortaklığımız var. Bir yabancı ortakla da işbirliği yapmak suretiyle Milli Piyango özelleştirmesine gireceğiz. Biz servisi iyi yapan bir şirketiz. Milli Piyango da bir servis işi" dedi. Yavrucu, özelleştirmede ayrıca, elektrik üretim ve dağıtım ihaleleriyle de ilgilendiklerini kaydetti.

    Ülkeyi seven daha çok üretir, daha çok istihdam yaratır

    Yavrucu, son dönemde özellikle özelleştirmelerle iyice artan yerli-yabancı sermaye tartışmalarını da değerlendirdi. "Ülkeyi sevmenin kriteri daha çok üretmek, daha çok kişiye istihdam sağlamaktır" diyen Ayhan Yavrucu, 70 milyonluk genç nüfuslu bir ülkenin 300 milyar dolarlık milli gelirle yaşayamayacağını, kendi tasarrufları yetersizse başkalarının tasarrufunu kullanmasının doğal olduğunu vurguladı. Milliyetçiliği dar kalıplar içinde algılamamak gerektiğine dikkat çeken Yavrucu, "Bizim her yıl 15-20 milyar dolar seviyesinde bir sermayeye ihtiyacımız var. Çin'de yerli-yabancı ayırımı yapılmıyor, her yıl 50-60 milyar dolar yabancı sermaye giriyor" dedi.

    Faizler düşünce mortgage anlamlı olacak, fon girişi hızlanacak

    Uzun vadeli konut finansman sistemi mortgage için bugünkü faizlerin yüksek olduğunu belirten Ayhan Yavrucu, "Otuz yılın birikimlerini bir günde düzeltmek mümkün değil. Faizler hala yüksek. Ama düşecektir. Faizler 2006'da daha makul düzeye gelince, mortgage da anlamlı hale gelecek" diye konuştu.

    Çok yönlü hukuki ve mali altyapısıyla iyi yapılandırıldığı halde, mortgage sisteminin Türkiye ekonomisine çok ciddi ivme kazandıracağını belirten Yavrucu, vergi maliyetleri de düşünce, insanların yüzde 20-30'unu peşin, kalanını kira öder gibi vermek suretiyle ev sahibi olabileceğini kaydetti. Şirket olarak, mortgage sistemini kendi üretecekleri konutlarda da kullanmayı düşündüklerini kaydeden Yavrucu, yurtdışında Türkiye için özellikle gayrimenkul sektöründe çok ciddi fonlar kurulduğunu belirterek "Bu fonların gelişi mortgage ile çok hızlanacak. Hepimiz proje üretelim. Örneğin kentsel dönüşüm bir projedir. Çok kolaylıkla da satılır" diye konuştu.

    4 büyük proje sürdürülüyor

    *Metro 2006 sonunda Ayazağa'da: İstanbul Metrosunun 4. Levent-Ayazağa inşaatını sürdüren Alarko, 12 kilometrelik hattı, yerin 30 metre altından kazmaya devam ediyor. Şirket, hattı 2006 sonuna yetiştirecek.

    *İstanbul-Ankara hızlı trenle 2,5 saat: Şirket, Japonya'daki hızlı trenlerin aynısını devreye sokmak amacıyla Ankara-Eskişehir arasında, hem gidiş hem geliş olmak üzere hat döşüyor. 2009 yılından itibaren İstanbul-Ankara arası, saatte 250 kilometre hız yapan hızlı trenlerle 2,5 saate inecek.

    * Riva'da 4 bin villa: Alkent Rivapark Projesiyle 7,2 milyon metrekarelik alanda 4 bin villa inşa edilecek. 8-10 bin kişinin yaşayacağı bir ilçe yaratılacak. Villa fiyatları ise 200-350 bin dolar aralığında olacak.

    *İstanbul'da şehir oteli yapılacak: Turizm alanında Hillside otelleri ve merkezleriyle büyüyen şirket, mevcut tesislerine yenilerini ekleyecek. İstanbul'da ise bir şehir oteli yapılacak.

    Ekonomi hiç bu kadar iyi olmadı

    28 yılı Alarko'da olmak üzere 33 yıldır iş yaşamında olan Ayhan Yavrucu, bu süre boyunca hep enflasyon ve devalüasyon sarmalı içinde yaşadıklarını belirterek, "2001 krizinden sonra takip edilen politikalar sonunda, bana sorarsanız ekonomi hiç bu kadar iyi olmadı" diye konuştu. Türkiye'nin son derece iyi bir fırsat yakaladığını vurgulayan Yavrucu, "para ve maliye politikasını gevşetelim" şeklindeki eleştirilere de kulak verilmemesi gerektiğini ifade etti. "İki-üç yıl dişimizi sıktığımızda, Türkiye'nin artık bir daha geçmişi anımsamayacak bir düzleme çıkacağın inanıyorum" diyen Alarko'nun CEO'su, yüksek borç yükü nedeniyle Türkiye'nin birkaç yıla daha ihtiyacı olduğunu söyledi.

    İnşaatta gerçekten patlama var

    Yurtiçi ve yurtdışında büyük çaplı taahhüt işleri alan şirkette, lüks konut projeleri de önemli bir yer tutuyor. Son olarak İstanbul Riva'da 4 bin villayı içeren Alkent Riva Projesine start verildi. İnşaat sektöründe büyük bir patlama yaşandığını ifade eden Ayhan Yavrucu, bunu, kriz nedeniyle dört yıl ertelenen talebin patlaması olarak değerlendirerek, "Türk insanında gayrimenkul ciddi bir güvencedir. Bu piyasa bir süre daha böyle gidecek gibi gözüküyor" diye konuştu. İstanbul'da arsa sıkıntısı yaşandığını, kendi projeleri ölçeğinde arazi kalmadığını dile getiren Ayhan Yavrucu, Anakent Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın uygulamaya koyduğu 'Kentsel Dönüşüm Projesi'ne talip olduklarını da vurguladı. Yavrucu, "Bu tam bizim işimiz" diye konuştu.



  • 18 Eylül 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED