AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Dini liderlerden ortak ses:
Medeniyetler çatışmasın

Hatay'da gerçekleştirilen Medeniyetler Buluşması'nda bir araya gelen dini liderler, medeniyetlerin çatışmaması ve dinlerin kavgalara alet edilmemesi için ortak çağrı yaptılar.

  • YAKUP BULUT / HATAY
    Farklı dinlerin önde gelen temsilcileri Hatay'da düzenlenen 1. Medeniyetler Buluşması çerçevesinde dünyaya ortak çağrı yaptılar.
    Açılış oturumunda ilk konuşmayı yapan İstanbul Rum Ortodoks Patriği l. Bartholomeos, dünyada, geçen yüzyılın son 10 yılından itibaren başlayarak farklı bir gerginliğin, tüm etkilerini, her alanda hissettirdiğini söyledi.

    'Ziyaretimiz misyonerlik değil'

    Güvensizlik ve rivayetler üzerine sağlıklı bir diyalog inşa edilemeyeceğini vurgulayan Bartholomeos, "Antakya'dan tüm dünya, barış ve kardeşlik yolunda önemli mesajlar almasını bilmelidir. Bundan yıllar önce medeniyetler ve dinler arasında gelişmeye başlayan gerginlik, tehlikeli noktalara ulaşmadan son bulmalı" dedi. Terörist eylemlerin ardında bazılarının göstermek istediği gibi dinlerin kendisinin bulunmayacağını belirten Bartholomeos, şöyle devam etti: "Müslümanlara karşı hareketlenen kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla, her fırsatta ve her platformda anlatmaya çalıştık. Yaptıklarımızın doğruluğundan hiçbir zaman en ufak bir kuşkuya düşmeksizin bu alanda faaliyetlerimize devam etmekteyiz" şeklinde konuştu.

    'Eşcinsellik yaygınlaşıyor'

    Türkiye Musevileri Hahambaşı Rav İzak Haleva, her ferdin hürriyet hakkının bulunduğunu belirterek, "Zulümden belli bölgelere kaçanların eski yerlere gitmeye zorlanamayacakları veya oraya iade edilemeyecekleri tanrısal buyruklarla hüküm altına alınmıştır" dedi. Haleva şöyle devam etti: "Afrika'da neredeyse nüfusun yarısı temel besin maddelerine ulaşma imkanlarından tamamen yoksun. Hergün AIDS nedeniyle altı bin insan ölmekte, sekiz bini aşkın insan ölümcül hastalıklara yakalanmakta, bu yetmiyormuş gibi eşcinsellik giderek yaygınlaşmakta, hatta eşcinsel evliliklere meşruiyet de kazandırılmaya çalışılmaktadır. Hırsızlık, gasp, soygun ve daha pekçok suç türü ve ahlaksızlık aldı başını gidiyor. Pekiyi medeniyetler ne yapıyor bu arada? Medeniyetler askeri harcamalar için her saat başı

    100 milyon doları tanka topa tüfeğe ve mermiye harcıyor. Bu senede 1 trilyon doları aşkın bir meblağ demektir. Bu parayla kaç okul, kaç hastane, kaç yuva açılır hiç düşünüyor muyuz? "

    Karşısındakini yok sayan kendini öldürür

    Türkiye Ermenileri Patriği 2. Mesrob da, farklılıkları zenginlik olarak gören çoğulcu demokrasinin insanlığın ulaştığı en büyük başarılardan biri olduğunu kaydederek, "Diyalogda karşınızdakini yok sayamazsınız. Karşınızdakini yok saymak, kendi bumeranglarınızı oluşturmaktan başka birşey değildir. Gider, döner gelir ve kendini oluşturanı vurur" diye konuştu. 2. Mesrob, Medeniyetler Buluşması'nın Hatay'da gerçekleşti-rilmesinden duyduğu memnuniyeti belirterek, "Hatay'ın taşları bu tarihin sessiz tanıklarıdır. Hatay dünyanın ve insanlığın şiddetle ihtiyaç duyduğu barış ve hoşgörü modelini uyguluyor. Böylece dünyaya örnek oluyor" ifadesini kullandı.

    Ayin izni ve havaalanı istediler

    Dini liderler toplantıyı taleplerini duyurmak için fırsat olarak değerlendirdi. 2. Mesrob "Hatay'a havaalanının bir an önce bitirilmesini, Arsuz Çevlik yolunun asfaltlanmasını ve çevre düzeninin korunmasını istedi. Bartholomeos da, azizlerin yortu günlerinde ayin izni verilmesine rağmen Demre Aya Nikola Müzesi'nde Aziz Nikola'nın anıldığı 6 Aralık günü için son iki yıldır izin verilmemesinin kendilerini üzdüğünü söyledi.

    Bardakoğlu: Hz. Adem'in çağrısını tekrarlıyoruz

    Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Hatay'da gerçekleştirilen Medeniyetler Buluşması'nda çok önemli konuların ele alındığına işaret etti. Bardakoğlu yaptığı kapanış konuşmasında, dinlerin temel ahlaki erdemlere sahip olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "İlk insan Hz. Adem'den ve onunla başlayan nübüvvet ışığı insanlığa hep barış dostuk ve kardeşlik çağrısı yapmıştır. Bu çağrı devamlı yenilendi, yeniliyoruz. Bu itibarla medeniyetlerin buluşması demek, insanların özüne dönmesi kendini tanıması demektir. Buradan dinlerin belli bir zeminde buluşturulması değil, farklı din ve kültürlerin farklı inanışlara mensup olan kişilerin bir barış temelinde biraraya gelebilmesi vardır. Sadece birbirimizi dinlemek değil, insanlık sorunlarını çözümde adım atmamız da önemli. Medeniyet demek; Hz. Adem'e mensubiyet demektir, insaniyet demektir. Medeniyet, aynı zamanda mürüvvet demektir. Atalarımızın bırakın insan haklarına saygıyı, ağacın dalındaki kuşun yuvasını yıkmanın dahi mürüvvete aykırı olduğunu söylediklerini hatırlıyoruz. Önce iç dünyamızda barışı sağladıktan sonra çevremizde ve dünyamızda da barışı egemen kılalım."

    Buluşmadan notlar..

  • Hatay Valiliği, Hatay Müftülüğü ve Hatay Evrensel Değerleri Koruma Derneği tarafından organize edilen 1. Hatay Medeniyetler Buluşması Mustafa Kemal Üniversitesi Konferans Merkezi'nde cuma gününe kadar devam edecek.
  • İlk gün oturumunda dini liderler konuşurken, diğer günlerde bilim adamları müzakereler yapacak. Sempozyumun oturum başlıkları arasında, "Osmanlı'da birlikte yaşama tecrübesi, Diyaloğun felsefi arka planı, Antakya ve sosyo kültürel miras, Birlikte yaşamanın teolojik temelleri, Diyalog ve kültür" bulunuyor.
  • Buluşmaya semavi din temsilcileri, yerli ve yabancı bilim adamları, gazeciler, yazarlar, idari ve mülki erkan ile diğer ilgililer katıldı. Organizasyon dolayısıyla Hatay'da oteller tamamen doldu. Sempozyuma davetli katılımcı sayısı 30 ülkeden 800 kişi olarak açıklandı.
  • Açılışını önceki akşam Başbakan R. Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştirdiği "Medeniyetler İttifakı" projesinin eş destekçisi İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero.
  • Medeniyetler Buluşması'nı gölgelemek isteyen ve açılış gecesinde protesto gerçekleştiren 7 kişi ile açılışa girişte şüpheli hareketleri sonucu fark edilerek gözaltına alınan 2 kişi tutuklandı. Hatay Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı, davetlilerin taşındığı tüm araçlara eskort görevlendirirken, şehirde yoğun güvenlik tedbirleri alındı. 1.200 polis buluşma için özel görevlendirildi.
  • Buluşmaya Katolik âleminin ruhani lideri Papa 16. Benedict de bir mesaj göndererek desteğini açıkladı.



  • 27 Eylül 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED