AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Dilde yozlaşmaya hayır

Siyasiler, 73. Dil Bayramı dolayısıyla yayınladıkları mesajlarda, Türkçe'nin yozlaşmaması için bütün kesimlere görev düştüğünü söylediler.

Sezer: Türkçe bozulursa sosyal birliğimiz de bozulur

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "Bugün Türkçe'nin doğru kullanılması konusunda yaşanan kimi sorunlar hepimizi üzmektedir. Türkçe'nin yozlaşmasıyla toplumsal yapı ve birliğimizin bozulacağı unutulmamalıdır" dedi. Cumhurbaşkanı Sezer, TDK Konferans Salonu'ndaki törenin açılışında yaptığı konuşmada, şunları söyledi: "Dilimizdeki yabancı sözcüklerin sayısının artması, dilin yanlış kullanımını özendirir nitelikteki yayınların izlenme oranları bizleri kaygılandırmaktadır. Geniş kitlelere seslenerek, dilin kullanımını ve gelişimini doğrudan etkileyen basınımız, sorumluluklarının bilinciyle, dil kullanımına özen göstermeli, dil yanlışlarından sakınmalıdır."

Erdoğan: Dilimizin zenginleştirilmesi için tüm kesimlere görev düşüyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dilin korunması, geliştirilmesi ve zenginleştirilmesi için toplumun tüm kesimlerinin bilinçli, duyarlı ve dikkatli davranmasının, ana dile karşı sorumluluğun bir gereği olduğunu belirtti. Erdoğan mesajında "dilimizin korunması, geliştirilmesi ve zenginleştirilmesi hususunda bilim ve sanat erbaplarının değil, toplumun tüm kesimlerinin bilinçli, duyarlı ve dikkatli davranması, ana dilimize karşı sorumluluğumuzun bir gereğidir. Türkçe konuşan, düşünen ve yazan herkesi bu sorumluluğu layıkıyla taşımaya davet ediyorum'' dedi.

Koç: Dilimizin yok olma tehlikesi içinde bulunduğu söylentileri yersiz

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, "Konuşur sayısı 10 bini aşmayan diller için söylenen yok olma tehlikesinin, 70 milyonun üzerinde konuşuru olan Türkçe için de geçerli olduğu korkusunu yaymak yersizdir'' dedi. Koç, "Türkçe'nin özleşmesinin günümüzde belli bir yola girdiğini söylemek yanlış olmaz. Bugün konuşma diliyle yazı dili, halk diliyle aydın dili, edebiyat diliyle bilim dili gibi dilin çeşitli gerçekleşmeleri arasındaki fark, önceki dönemlerle kıyaslanamayacak derecede azalmıştır" diye konuştu.

Akalan: Türkçe Sözlük'ü 15 milyon kişi kullanıyor

TDK Başkanı Prof. Dr. Haluk Şükrü Akalın ve beraberindeki heyet, Dil Bayramı'nın 73. yılı dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti. Akalan, daha sonra törende yaptığı konuşmada, Türkçe Sözlük'ün 3 yıl önce sanal ortama verildiğini ve bugün kullanıcı sayısının 15 mil-yonu aştığını belirtti. Gelişmeler, eleştiriler ve öneriler doğrultusunda Türkçe Sözlük'ün yenilenerek 10. baskısının, Dil Bayramı'nın 73. yılında kullanıma sunulduğunu ifade eden Akalın, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte hazırladıkları İlköğretim Okulları için Yazım Kılavuzu'nun yeni baskısı ile İlköğretim Türkçe Sözlük'ün de gelecek ay yayımlanacağını bildirdi.



27 Eylül 2005
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya
| Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık
| Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED