AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Taahütlerinizi izleyeceğiz

Yeni Şafak, AB Dönem Başkanı İngiltere Dışişleri Bakanı Straw'ın, müzakerelerin açılışında yapacağı konuşmasını ele geçirdi. Straw "Müzakerelerde taahütlerinizin izlenmesi anahtar öneme sahip olacaktır" diyecek.

Yeni Şafak, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin başlayacağı 3 Ekim'de, AB Dönem Başkanı İngiltere Dışişleri Bakan Jack Straw'ın yapacağı açılış konuşmasının taslak metnine ulaştı. Konuşmasına,"Avrupa Birliği adına, bugün Türkiye'nin seçkin temsilcilerinin üyelik müzakerelerinin açılışı için Hükümetler arası Konferans'a katılmalarını memnuniyetle karşılıyorum"sözleriyle başlayacak olan Straw'ın, "Müzakerelerde taahütlerinizin izlenmesi anahtar öneme sahip olacaktır" diyeceği öğrenildi.
Straw'ın 3 sayfalık konuşmasından bazı bölümler şöyle:

  • Ülkenizle AB arasında şimdiden iyi tesis edilmiş yakın bağlar var. İlk olarak 1963 yılında Ankara Anlaşması adıyla bilinen Katılım Ortaklığı Belgesi ile akitten doğan ilişkiler kuruldu. 1995'te bu anlaşmanın son aşaması olan Gümrük Birliği'ne geçtik. Bu hem politik, hem de ekonomik anlamda nitel önemdeydi. Bugün ilişkilerin gelişiminde başka önemli bir adım atıyoruz. Üyelik öncesi süreçte Katılım Ortaklığı Belgesi (Ankara Anlaşması) ilişkilerimizin çatısını oluşturmayı sürdürecektir. Türkiye ve Birlik arasında, ticaretin libaralleştirilmesi, Birliğin dayandığı diğer özgürlüklerin genişletilmesi alanındaki ilerlemeler, ekonomik ve finansal işbirliğini geliştirmek, eskisinden de yakın olan ilişkilerimizde anahtar noktayı oluşturuyor. Ankara Anlaşması'na vurgu
  • Nisan 1987'de Türkiye'nin üyelik başvurusundan beri, Konsey, Türkiye'nin Avrupa perspektifini hazırlama stratejisinde başarılı kararlar aldı. Bu üyelik öncesi finansal yardımı da kapsayan Katılım Ortaklığı'dır. 1998'den beri Kopenhag kriterleri ışığında müktesebatın adapte edilmesi ve uygulanması konularında Komisyon İlerleme Raporları hazırlıyor. Müzakerelerde taahütlerinizin izlenmesi anahtar öneme sahip olacaktır. AB'nin 19 Eylül tarihli deklarasyonunda yer alan Ankara Anlaşması Ek Protokolü'nün uygulanmasına özel bir önem verilecektir.
  • Müktesebatın zamanlı ve etkili uygulanması ile idari ve yasal kapasitenin gerekli düzeye getirilmesi üyelik için önşarttır. AB müktesebatı tüm üyelerin tamamen paylaşması gereken değerlerdir. Müzakerelerin sonuçlanması için gerekli koşulların yerine getirilip getirilmediği üye ülkelerin kararına bağlıdır.

    İnsan haklarını hatırlatacak

    Straw konuşmasında, Türkiye'den, bölgesel sorunlarına müzakere sürecinde çözüm üretmesinin isteneceğini hatırlatacak ve insan hakları, asker-sivil ilişkileri, bağımsız yargı gibi konularda AB'nin beklentilerine vurgu yapacak:

    "Türkiye'nin, bağımsız ve işleyen yargı, vakıflar, ifade ve din özgürlüğü dahil tüm temel özgürlükler, kültürel haklar, asker-sivil ilişkisinin Avrupa ölçülerine göre düzenlenmesi, Güneydoğu'daki durum olmak üzere üyelik öncesi stratejisi ve uygulamaları üzerinde çalışma gereğini de hatırlatırım. Türkiye'nin barış ve istikrar tahahütleri ile iyi komşuluk ilişkileri geliştirmesine uygun olarak, beklemede olan ikili konulara çözüm dahil, aktif olarak bölgesel işbirliğini ilerletmeniz gerekir. Bu bölgesel istikrara da katkıda bulunacaktır. (...) Komisyon'un belirttiği 6 yasanın yürürlüğe girmesini not ederek, bunların hukukun üstünlüğü, insan hakları ve temel özgürlüklerle uyum içinde tam olarak uygulanmasını bekliyoruz."



  • 27 Eylül 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED