AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
S A Ğ L I K
Sonbahar depresyon mevsimi

Vücudun fiziksel ve ruhsal yapısını etkileyen mevsim değişiklikleri; özellikle kadınlar üzerinde yorgunluk ve halsizlik hissine yol açıyor.

Havalar yavaş yavaş serinlemeye, sonbahar kendini hissettirmeye başlıyor. Ancak mevsim değişikliklerinde özellikle yorgunluk, halsizlik, depresyon gibi şikayetlerde artış gözleniyor. Kadınların bu dönemden erkeklere oranla daha fazla etkilendiğini belirten Uzm. Dr. Soner Dileklen, güneşin ve sıcak havanın etkisini yitirmesiyle şikayetlerin arttığını belirtiyor. Dr. Dileklen, "Sonbahar mevsimi insanlara birkaç yönden tesir eder. Bunlardan ilki termal etkidir. Bu, ısı değişimleri ve nem oranlarında ani azalmalar sebebiyle yaşanır. İkinci tesir ise psikolojiktir. Güneş ve ısı, insana mutluluk ve huzur verir. Sonbaharın gelmesiyle birlikte havalar soğumaya başladığı için kişilerde depresif bir ruh hali ortaya çıkabilir. Böylece sonbaharın gelişiyle birlikte kişilerde; halsizlik, uykusuzluk, yorgunluk gibi şikayetler artar. Kadınların psikolojik ve hormonal dengeleri erkeklere göre daha hassas olduğu için kadınlar bu dönemlerden erkeklere oranla daha fazla etkilenir" şeklinde konuştu.

Depresyona girerler

Hava değişimlerinin fizyolojik değişimlerin yanısıra psikolojik değişimlere de yol açtığını belirten Uzm. Dr. Dileklen, "Kuzey ülkelerinde kış ayları soğuk ve karanlık geçer. Ülke insanlarında depresyona girme oranları diğer ülkelere göre daha fazladır. Oysa Güney ve Akdeniz ülkelerinde bu orana daha az rastlanmaktadır" dedi. Mevsim değişikliğine bağlı şikayetlerin geçiştirilmemesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Soner Dileklen, sporun depresyon ve halsizlik için en iyi ilaç olduğunu ifade ederek, "Yorgunluk, halsizlik ve depresyon şikayetleri olan kişilerde konsantrasyonu arttırıcı ve motivasyonu güçlendirici spor faaliyetlerine ve hobilere önem verilmesi büyük fayda sağlar" diye konuştu.

Beslenme önemli

Beslenmeye mevsim geçişlerinde daha fazla dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Soner Dileklen, "Beslenme her mevsim dengeli ve düzenli yapılmalıdır. Bahar aylarında ise vücudun yaşadığı ani değişiklikler sebebiyle dışarıdan takviye gıdalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için C, B ve E vitaminlerinin alınmasına dikkat edilmelidir. Yine aynı aylarda kafeinden uzak durulmalı, ada çayı ve melisa çayı sıkça tüketilmelidir" dedi.



27 Eylül 2005
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi |

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED