AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Konut kredilerine düşük FAİZ dopingi

Bankaların birbiri ardına faiz düşürerek oluşturduğu rekabet ortamı konut kredilerine olan talebi patlattı. Son 1 yılda yüzde 253 artan konut kredileri temmuz ayı itibariyle 6,1 milyar YTL'ye dayandı.

Bankaların konut kredi faizlerini yüzde 1,24'lere kadar indirmesi konut kredisi taleplerinde patlamaya yol açtı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) aylık bültenine göre, özel sektöre kullandırılan krediler Temmuz 2005 döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43,6, 2005 Haziran ayına göre ise yüzde 1,6 oranında artarak 117,0 milyar YTL olarak hesaplandı. Tüketici kredilerindeki artış incelendiğinde, son dönemdeki genel eğilime paralel, konut kredilerinde yaşanan artışın dikkat çekici olduğu gözlendi. Bültene göre 2004 yılı Temmuz ayında dövize endeksli olanlar dahil olmak üzere 2,1 milyar YTL seviyesinde olan konut kredileri, yüzde 235,3 oranında artarak 6,1 milyar YTL seviyesine ulaştı.

Konut kredileri taşıtı solladı

Taşıt kredileri ise 2004 yılı Temmuz ayında dövize endeksli olanlar dahil olmak üzere, 3,9 milyar YTL iken yüzde 32,8 oranında artarak 2005 yılı Temmuz döneminde 5,2 milyar YTL'ye ulaştı. 2004 yılı Temmuz ayında toplam tüketici kredilerinin yüzde 35,5'i taşıt kredilerinden, yüzde 18,9'u konut kredilerinden oluşurken, 2005 yılı Temmuz ayında konut kredilerinin toplam tüketici kredilerindeki payı, taşıt kredilerinin oldukça üzerinde gerçekleşerek yüzde 33,4 oldu. Taşıt kredilerinin payı yüzde 24,3 seviyesinde gerçekleşti.

Repo gelirleri yüzde 17,2 azaldı

BDDK Bültenine göre bankacılık sektörünün net dönem karı temmuz ayı itibariyle bir yılda yüzde 47,3 oranında artarak 5,1 milyar YTL olarak gerçekleşti. Haziran ayı itibarıyla 15,0 milyar YTL olan repo işlemlerinden sağlanan fonlar da, temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 17,2 oranında azalarak 12,4 milyar YTL seviyesine geriledi.

  • ANKARA

    'Kredi kartına iki maaş limiti Türkiye gerçeklerine aykırı'

    Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Saruhan Tan, hükümetin Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanun Taslağı'nda perakende sektörünün taleplerini dikkate almasının kendilerini mutlu ettiğini belirterek, ancak iki maaşla sınırlandırılan limitle, kredi kartlarına uygulanan faize ilişkin bir düzenleme yapılmamasının eksiklik olduğunu bildirdi. Tan, yaptığı yazılı açıklamada, şöyle devam etti: " Yeni yasa, yaşanan pek çok sorunu ortadan kaldıracak. Ancak kart limitine getirilen iki maaş sınırlaması ülkemiz gerçekleriyle örtüşmüyor. Çünkü Türkiye'de insanların gayri resmi bir çok geliri var. Emekli maaşının yanı sıra kira gibi geliri olan vatandaşlarımızın sayısı hiç de azımsanmayacak bir oranda" dedi.

    Kredi kartı borcu ABD'de de sorun oluyor

    Öte yandan Amerikan Bankacılar Derneği (ABA)'ne göre bu ülkede kredi kartı borçlarını ödemeyi geciktirenlerin oranı 2005'in ikinci çeyreğinde yüzde 4,81'lik oranla rekor seviyeye ulaştı.



  • 30 Eylül 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED