AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
İngiliz The Times gazetesi'nden AP yorumu:
Türkiye'yi Müslüman diye reddetmek şerefsizliktir

Avrupa Parlamentosu'nun önceki gün Türkiye ile ilgili aldığı karar Avrupa basınında geniş yeraldı. En sert yorumu İngiliz gazetesi Times yaptı. Times'ın başyazısında Fransa, Avusturya ve Almanya'nın daha fazla Müslümanın ülkelerine gelmesinden endişe ettikleri kaydedilerek, "Türkiye'yi sırf Müslüman olduğu için reddetmek sadece şerefsizlik değil, aynı zamanda büyük bir hatadır" denildi.

İkiyüzlülük

Yazıda, Avrupa Parlamentosu'nun öne sürdüğü şartların provokatif olduğu kadar iki yüzlü ve maksatlı olduğu, ortaya konulan yeni şartların Ankara'yı kızdırmak üzere hesaplanmış adımlar gibi göründüğü kaydedildi. "İmtiyazlı ortaklık" önerilerinin de aynı amaca yönelik göründüğü belirtilen başyazıda, "Strasbourg, Paris ve Berlin'deki politikacılar bunu yaparak aslında Türkiye'nin bıkıp kendiliğinden müzakerelerden çekilmesini sağlamaya çalışıyor. Aslında korktukları da Türkiye'nin tarım fonlarına getireceği yük, insan hakları karnesi ya da Kıbrıs meselesinin çözümsüzlüğü değil, asıl sorun en ilkel düzeyde bir medeniyetler çatışmasının varlığıdır. İtirazlar aslında, Hıristiyan değerleri ve kültürünün hakim olduğu bir Avrupa coğrafyasında Müslüman bir topluma yer vermek istememelerinden kaynaklanıyor" ifadelerine yer verildi.

Fransa, Avusturya ve Almanya'nın daha fazla Müslümanın ülkelerine gelmesinden endişe ettikleri kaydedilen başyazıda, "Türkiye'yi sırf Müslüman olduğu için reddetmek sadece şerefsizlik değil, aynı zamanda büyük bir hatadır" görüşü vurgulandı. Times, bunun sadece Atatürk'ün bütün mirasını görmezden gelmekle kalmayıp, laik bir ülke olarak demokrasiye doğru yaptığı gelişimi de görmezden gelmek olacağını belirtti.

Cesaret edemiyorlar

İsviçre'den Le Temps Gazetesi ise, Avrupa'nın Türkiye ile müzakerelere başlaması öncesi azami güvensizlik içinde olduğunu öne sürerek, süreci yine de kesintiye uğratmaya cesaret edemediklerini belirtiyor.

Le Figaro: AP'nin çelişkisi

Fransız Le Figaro gazetesi de, AP'nin Türkiye ile ilgili kararlarının "hukuksal değer taşımadığını" vurgularken, Ermeni iddialarının da yer aldığı bu kararlara onay veren Parlamento üyelerinin, 17 Aralık 2004'te ellerinde Türk yanlısı pankartlarla yüzde 59 oranında destek vererek müzakerelerin açılması yönünde oy kullandığını hatırlattı. Le Figaro, bu durum için "Ankara'ya gönderilen belirsiz bir mesaj" yorumu yaptı.



30 Eylül 2005
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya
| Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık
| Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED