AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ

Harcırah'taki 'Sınav' İbaresinden Ne Anlaşılmalıdır?

6245 sayılı Harcırah Kanununda, bir sınav çerçevesinde atananların harcırah alabileceği belirtilmektedir. Ben ÖSS ile bir yüksekokul kazandım. Harcırah alabilir miyim?

6245 sayılı Kanunun 10'uncu maddesinde; Zorunlu yer değiştirme, sınav, sağlık sebepleri ve eş durumu (bu madde uyarınca sürekli görev yolluğu almaya hak kazananların eşlerinin atamaları) dışında kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler hariç olmak üzere; yurt içinde veya dışındaki daimi bir vazifeye naklen tayin olunanlarla yabancı memleketlerdeki memuriyet merkezi tebdil olunan veyahut bu yerlerden yurt içinde diğer bir daimi vazifeye tayin edilen memur ve hizmetlilere yeni vazife mahallerine kadar yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafının ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

Bu hüküm çerçevesinde, ilk defa memuriyete atananlar harcırah alamamaktadır. Ancak, dünkü yazımızda da belirtmiş olduğumuz üzere Anayasa Mahkemesinin harcırahlara ilişkin kararının gerekçesi henüz açıklanmamıştır. Bu karar açıklanana kadar, bu hükümde geçen sınavdan görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavının anlaşılması gerektiğini düşünüyoruz.. Bu nedenle ÖSS sınavı sonucuna göre yapılan atama için harcırah alınmasının şu an için mümkün olmadığını düşünüyoruz.


SSK'dan Sağlık Bakanlığı'na Devirlerde Harcırah Alınır mı?

Ocak 2005'te SSK'ya ÖSYM'nin yerleştirmesi ile memur olarak atandık. Şubat ayında ise Sağlık Bakanlığına devrolduk. Harcırah alır mıyız?

Sorunuzdan SSK'dan Sağlık Bakanlığına devir olmanızdan dolayı harcırah alıp almayacağınızı sorduğunuz anlaşılmaktadır. (Eğer sorunuz ilk defa atamayı da kapsıyorsa ilk defa atamaya ilişkin olarak yukarıdaki soru ve cevaplarda detay yer almaktadır. Devir konusuna gelince: Şayet görev yerinizi değiştirmişseniz yani bulunduğunuz yerin belediye sınırlarından başka bir yere nakliniz yapılmış ise harcırah almanız gerektiğini ancak görev yerinizin değişmemiş olması halinde harcırah almamanız gerektiğini düşünüyoruz.


İstek Üzerine Nakilde Harcırah Verilir mi?

İstek üzerine Milli eğitim Bakanlığında hizmetli iken Sağlık Bakanlığına kurumlar arası nakille geçtim. Yolluk almam mümkün müdür?

İlk cevapta yer alan 6245 sayılı Harcırah Kanununun 10'uncu maddesi hükmünü yeniden yazmadan belirtecek olursak; madde metni, kendi yazılı talebi üzerine nakli yapılanlara harcırah verilmeyeceğini hüküm altına almıştır. Sizin atamanız da Sağlık Bakanlığına kendi isteğiniz üzerine yapılmıştır. Yani sizle ilgili olarak re'sen bir atama yapılmamıştır. Bu nedenle size harcırah verilmemesine ilişkin tesis edilen işlemde bir yanlışlık bulunmamaktadır. Ancak, Anayasa Mahkemesi; "Kendi isteği ile yapılan atamalara" harcırah verilmemesine ilişkin 6245 sayılı Kanunun 10'uncu maddesinin değişiklikten önceki halinde yer alan ibareyi iptal etmiş olup, iptal gerekçesi henüz açıklanmamıştır. Şunu belirtmek gerekmektedir. Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümemektedir. Bu nedenle Anayasa mahkemesinin kararından sadece dava açanlar faydalanabilecektir. Bu nedenle hak kaybına uğramamak için zamanında başvuru yapıp yine süresi içinde dava açmanız gerekmektedir. (60 gün içinde idareye başvurma ve idarenin cevabından itibaren de 60 gün içinde dava açmanız gerekmektedir.)


Harcırah'taki 'Bir Yıllık Dönem' Nasıl Anlaşılmalıdır?

Harcırah Kanununun 42'nci maddesine göre bir yıllık dönemden ne anlaşılır? Örneğin 05.08.2003- 05.08.2004 tarihleri arası geçici görevde aynı yerde hangi oranlarda ne kadar süreyle harcırah ödenir?

6245 sayılı Kanunun 42'nci maddesinde;"Geçici bir görev ile başka bir yere gönderilenlere, görev mahalline varış tarihinden itibaren bu Kanuna göre verilen gündelikler:

a. Yurtiçinde bir yıllık dönem zarfında aynı yerde, aynı iş için ve aynı şahsa 180 günden fazla verilemez. İlk 90 gün için tam, takibeden 90 gün için 2/3 oranında ödenir.

b. Yurtdışında ilk 180 gün tam ve müteakip günler için 2/3 oranında ödenir.

Geçici görevlendirmelerde meydana gelecek ara vermeler bu müddetleri veya gündelik miktarını artırmaya neden olamaz…" hükmü yer almaktadır.

Bu hükümde yer alan "bir yıllık dönem"den 1.1.2003- 31.12.2003 tarihlerinin anlaşılması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca, her yıl Bütçe Kanunu ile gündelik harcırah miktarları değişmektedir.


Annem, Benim Üzerimden Sağlık Yardımı Alabilir mi?

Memur olarak çalışıyorum. Kardeşim ise SSK'lı. Babam iki yıllık memurken vefat etti. Anneme maaş bağlanmadı. Dolaysıyla annemin ne maaşı ne de güvencesi var. Annem benim üzerinden sağlık yardımı alabilir mi?

657 sayılı Kanunun Tedavi Yardımını düzenleyen 209'uncu maddesinde; "Devlet memurları ile herhangi bir şekilde sağlık yardımından yararlanmayan ve bakmakla yükümlü bulundukları ana baba ve ikiden fazla dahi olsa aile yardımı ödeneğine müstehak çocuklarının hastalanmaları halinde, evlerinde veya resmi veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarında ayakta veya yatarak tedavileri kurumlarınca sağlanır." hükmü yer almaktadır.

Ayrıca, Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı Ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğinin Bakmakla Yükümlü Olduğu Kişileri Bildirmeyi düzenleyen 40'ıncı maddesinde; "Her Devlet memuru, tedavi yardımından yararlanabilecek eşi, bakmakla yükümlü olduğu ana, baba ve aile yardımı ödeneğine müstehak çocuklarını gösterir bir beyanname vermekle yükümlüdür.." hükmü yer almaktadır.

Bu hükümler çerçevesinde annenizin sizin veya kardeşinizin sağlık yardımından faydalanabilir. Ancak, ikinizin sağlık yardımından aynı anda faydalanması mümkün değildir.


Memurluktan İstifa Edilip 4/B'ye Geçişte Bekleme Süresi Var mıdır?

657 ye tabi çalışan bir memur bu kurumdan istifa ederek başka bir kurumda 657-4/B ye göre çalışabilir mi? 6 aylık süre burada geçerli midir?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 97'nci maddesinde bu Kanun kapsamında bulunan memuriyetlerden istifa edenlerin belirli bir süre tekrar Devlet memurluklarına atanamayacaklarına ilişkin düzenleme yapılmış olup, bu Kanunun 4/B maddesine göre sözleşmeli olarak çalıştırılacaklar içinse böyle bir bekleme süresi söz konusu değildir. Ancak, belirli güvenceler açısından memuriyetten istifa edip de 4/B maddesine göre sözleşmeli çalışmanın çok rasyonel olmadığını düşünüyoruz. Ancak, kişilerin takdir hakkına karışmamız söz konusu değildir.



Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

25 Haziran 2005
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED