T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 9 AĞUSTOS 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kral ve adamları 10 milyar dolarlık yatırıma geldi

11 Eylül'den sonra dalgasız liman arayan Arap sermayesi ilk etapta 10 milyar dolarlık yatırımla geliyor. Ziyarette Suudiler yatırım yapacakları sektörleri tespit edecek

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz el-Suud, dün beraberindeki 300 kişilik heyetle Türkiye'ye geldi. Ankara'da Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün karşıladığı Kral, bugün de İstanbul'a gelecek. Kralın gelişini Arap sermayesinin ülkemize yapacağı yatırımların çıkarması olarak düşünen Ankara, protokol işleriyle ilgilenirken bir yandan da önemli anlaşmalara hazırlandı. Kralı İstanbul'da bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan karşılayacak. Kralın İstanbul'da gerçekleştireceği ilk yatırım ise Kurtköy'de hayat bulacak. ABD'deki Houston Tıp Merkezi standartlarında bir sağlık merkezi kurmak isteyen Kral, projeye uygun arazi aramak amacıyla Kurtköy'ü gezecek. Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz el-Suud'un, ülkemize yaptığı geziyle birlikte ilk etapta yapılacak yatırımların 10 milyar dolar civarında olacağı bekleniliyor. Suudi işadamları öncelikli olarak sanayi ve turizm alanında yatırım yapmayı düşünüyorlar.

SEVDA TEPESİ'Nİ GEZECEK

Dünyada dolaşan Arap sermayesinin dalgasız liman aramayı başladığı süreç ise 11 Eylül olaylarına dayanıyor. Çünkü sermaye dengeli bir ortamda yapılanmaya gereksinim duyuyor. Dolayısıyla Türkiye'de son yıllarda olduğu gibi ekonomide dengeli bir büyümeyi sürdürebilirse, bu yatırımların devamlılığı da sağlanılabilir. Zaten günümüze kadar Türkiye'de Suudi işadamlarının yaptığı yatırımlar 2.5 milyar doları geçmiş durumda. Bu yatırımların devamlılığının sağlanılması ve Kral'ın gezisi ardından Arap sermayesinin ilk başlangıçta beklenilen 10 milyar dolarlık kısmının gelmesi de, Perşembe gününden itibaren göstereceğimiz performansla yakından ilgili. Ayrıca Kral İstanbul'da çeşitli yatırımları görüşmek amacıyla da Türk ve Arap işadamlarıyla da bir araya gelecek. Türk yatırımcılarının yapacağı yatırım önerileri arasında turizm sektörü de bulunuyor. Turizmle ilgili görüşmelerde özellikle yayla ve kış turizmi gündeme alınacak. Arap işadamlarını ülkemize çekebilme noktasında son derece kritik önem taşıyan bu ziyarette, Kralın sahibi olduğu Sevda Tepesi olarak adlandırılan araziyi de gezmesi bekleniliyor. Ayrıca Kral bu araziye çok istediği malikaneyi yapabilmek için de Türkiye'den izin bekliyor. Araziye malikanesini yapabilmek için Krala, bir jest yapılıp yapılmayacağı da merak edilenler arasında.

ANKARA VE İSTANBUL'DA KIRMIZI ALARM VERİLDİ

Beraberinde 300 kişilik heyetiyle ülkemizi ziyaret eden Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz el-Suud'un ülkemize gerçekleştirdiği bu gezi, dünyadaki 1 trilyon 250 milyar dolar civarındaki yatırımların ülkemize çekilmesi adına da önem taşıyor. Zira 1974 yılında İstanbul'daki bir konferansa katılan Suudi Kralı'nın dışında, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan hiçbir Suudi Kralı olmadı. Bu ziyaretiyle de Kral'ın Türkiye'ye bir jest yaptığı gelen bilgiler arasında. Kral Abdullah bin Abdülaziz el-Suud'un, geçen yıl vefat eden ağabeyi Kral Fahd'ın cenazesine üst düzeyde katılan ve gereken duyarlılığı esirgemeyen Türkiye'ye jest yapmak için geldiği belirtiliyor. Ancak bu gezinin Ortadoğu'daki karışıklık dönemine denk gelmesi de konunun önemini artırıyor. Kralın Ankara ve İstanbul gezisi boyunca Emniyet birimleri de kırmızı alarm verdi. Kralın havaalanı gidiş gelişlerinde tüm alternatif yollar trafiğe kapatılıyor ve köşe başlarında da ekiplerle, belli noktalarda keskin nişancılar bekliyor.

Verilecek sözler çok önemli

Türk-Suudi İş Konseyi Başkanı Ali Bayramoğlu, Kral Abdullah'ın Türkiye'de vereceği sözlerin ekonomik ilişkilerin gelişmesinde çok önemli olduğunu vurguladı. Bayramoğlu, "Kral Abdullah'ın Türkiye'de vereceği sözler, ekonomik ilişkilerin gelişmesinde çok önemli. Ayrıca Kralın gelişi ekonomiyi dolaylı etkileyen Ortadoğu'daki sıcak dönem için de önemli. Bölgeye yönelik alınacak kararlar, ortak hareket ve tavırlar Türkiye'deki iş dünyasını uzun soluklu ve olumlu etkileyecek" dedi.

Bayramoğlu, İstanbul'da düzenlenecek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın da katılacağı toplantıda her iki ülke oda başkanları ve işadamlarının bir araya geleceğini, konuların birebir görüşmelerde dile getirilmesinin, bazı problemlerin çözümünde fayda sağlayacağını vurguladı. Ziyarette Türkiye'ye yapılabilecek yatırımların altyapısının oluşturulabileceğini dile getiren Bayramoğlu, "Suudi iş adamlarının bazı sanayi sektörlerine birinci derecede yatırım olmasa da ticaretle başlayıp çeşitli ortaklıklara girmek suretiyle kapasite artırımı veya komple satın alma suretiyle destek verebileceklerini düşünüyorum" dedi.

İlgileri sanayi ve turizme

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Suudi iş adamlarının Türkiye'deki özelleştirmelere ilgi duyduklarını belirterek, ''Gelirken ellerinde yatırım paketleri olduğunu biliyorum'' dedi. Suudi Arabistan'ın elinde çok ciddi sermaye birikimi oluşmaya başladığına işaret eden Yalçıntaş, Türkiye'nin bu sermayeyi çekmesinin hem ülke açısından hem de Suudilerin yatırımlarını değerlendirmeleri açısından önemli olduğunu vurguladı. Yalçıntaş, Suudilerin doğrudan yatırım yapmalarının önemine dikkat çekerek şöyle devam etti: Gelirken ellerinde yatırım paketleri olduğunu biliyorum. Oradayken de konuşmuştuk. Bu paketlerin bir kısmında özelleştirme yatırımlarına duydukları ilgi var. Özellikle Türkiye'de sıfırdan yatırıma önem vermelerini istedik. Bu bağlamda, sanayi ve turizm yatırımları düşündüklerini biliyorum.''

İstanbul'da Kral Abdullah'a ait Sevda Tepesi'ne ilişkin olarak da Yalçıntaş, konunun Suudi Arabistan'a ziyaretlerinde gündeme geldiğini ve orada Kral Abdullah'ın Türkiye'de de bir ayağı olması halinde bunun ülke ekonomisi için olumlu olacağını dile getirdiğini aktardı.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı
   Kulis
   Kobi Masası

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi