T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ 27 MAYIS 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Lise ve ön lisans mezunları nasıl başvuru yapacak?

Lise ve önlisans düzeyinden KPSS'ye girecek olan adaylar için başvuru işlemleri ikiye ayrılmıştır. "Eski" ve "Yeni" adaylar olarak yapılan ayrıma ilişkin süreç şu şekildedir:

a- Eski adaylar:

2004 yılında yapılan KPSS'ye ortaöğretim ve önlisans düzeyinde girmiş olanlar "Eski Adaylar" olarak adlandırılmaktadır.

Bu adayların kılavuzu alma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu adaylar, 22 Mayıs-26 Haziran 2006 tarihleri arasında belirtilen banka şubelerine 35,00 YTL sınav ücreti yatıracak, sınav ücretini yatırdıktan en az iki iş günü sonra da, 24 Mayıs-28 Haziran 2006 tarihleri arasında internet aracılığıyla başvuru işlemlerini bizzat kendileri yapacaklardır.

b- Yeni Adaylar:

2004 yılında yapılan KPSS'ye hiç girmemiş ya da ortaöğretim düzeyinde girmiş şimdi önlisans düzeyinde girmek isteyen adaylar "Yeni Aday"lardır. Bu adaylar için işlem sırası şu şekildedir:

  • Bu adaylar önce kılavuzu alacaklardır.
  • Kılavuz alınan yerden, randevu alınacaktır.
  • 22 Mayıs- 26 Haziran 2006 tarihleri arasında belirtilen banka şubelerine 35,00 YTL sınav ücreti yatıracaklardır.
  • Sınav ücretini yatırdıktan en az iki iş günü sonra 24 Mayıs-28 Haziran 2006 tarihleri arasında randevu aldıkları başvuru merkezine Kılavuzda belirtilen belgelerle birlikte gidecekler ve başvuru hizmet ücreti olarak 3,00 YTL ödeyeceklerdir.

    35 YTL'nin yatırılacağı banka hesap numaraları

    T.C. Ziraat Bankası
    Ankara Güvenevler Şubesi
    Hesap no: 6028011-5014
    T. Halk Bankası
    Ankara Küçükesat Şubesi
    Hesap no: 44000006
    T. Vakıflar Bankası
    Ankara Şubesi
    Hesap no: 2099586

    KPSS'ye hangi öğrenim düzeyinden girilmelidir?

    Bazı adaylar mezun oldukları en son öğreniminin iş alanı kısıtlı olduğu için bir alt öğrenimlerinden sınava girip giremeyeceğini sormaktadır.

    Kılavuzda yapılan açıklamaya göre sınava en son öğrenim düzeyinden girilmelidir. Bu nedenle, adaylar örneğin, ön lisans mezunu olmasına rağmen sınava lise düzeyinde girmemelidir.

    Sınava bir alt öğrenim düzeyinden girilirse ne olur?

    Yukarıdaki açıklamaya karşın bir aday en son öğrenimi ön lisans veya lisans olmasına rağmen lise düzeyinden sınava girerse ne olacaktır?

    Bu kişi, sınava girip, yüksek bir puan aldığında, ÖSYM tarafından bir kamu kurumuna yerleştirmesi yapılabilir. ÖSYM'nin teknik alt yapısı bugün itibariyle bu kişinin en son öğrenimini tespit edememektedir.

    Ancak kişi, yerleştirmesi yapılan kamu kurumuna başvurduğunda, örneğin askerliğini kısa dönem yapmış ise sadece bu belgeden, sınav için belirlenen kurala uymadığı tespit edilecek ve ataması yapılmayacaktır.

    2006 KPSS'den düşük puan alınırsa ne olur?

    Köşemize gelen soruların bir kısmında adaylar 2004 KPSS'ye girdiklerini, iyi bir puan aldıklarını, 2006 KPSS'den düşük bir puan almaları halinde, 2004 KPSS puanının kullanılıp kullanılmayacağını sormaktadır.

    Bu sorunun yanıtı hem ÖSYM tarafından yapılan basın açıklamasında hem de Kılavuzda yer almaktadır. Yapılan açıklamaya göre yüksek olan puan kullanılacaktır. Yani bir aday 2004 KPSS'den 83, 2006 KPSS'den 79 almış ise KPSS sınavından sonra yapılacak yerleştirme işlemlerinde 2004 KPSS puanı kullanılacaktır.

    Memur yerleştirmeleri esnasında askerde olursam ne olur?

    Memur yerleştirmeleri ÖSYM tarafından, artık internet üzerinden yaptırılmaktadır. Bu nedenle, sınava girdiğiniz taktirde, sınav sonrasındaki yerleştirmelere herhangi bir bilgisayardan internete bağlanarak katılabilmektesiniz.

    Herhangi bir kuruma yerleşirseniz ne olacaktır? Bu konu Danıştay kararları ile çözüme ulaşmıştır. Buna göre bir aday, memurluğa yerleştiğinde askerde ise, memurluk hakkının saklı tutulması gerekmektedir. Eğer kamu kurumu saklı tutmaz ve kişiyi askerlik dönüşü işe başlatmaz ise bu halde aday 60 gün içinde dava açacaktır. Şu anki kararlara göre, açılan davalar kazanılmaktadır.

    Sınava hangi düzeyden girildiyse o düzeyden memur kadrolarına başvuru yapılacak

    En çok karıştırılan ve sorulan konulardan birisi şu şekildedir: "Ben sınava lise mezunu olarak giriyorum. Ancak gelecek yıl 4 yıllık bir bölümden mezun olacağım. Bu halde ben dört yıllık bölüm mezunu olma şartını arayan kadroları tercih edebilir miyim?"

    Bu sorunun yanıtı "Hayır"dır. Kural şu şekildedir: Sınava hangi düzeyden girildiyse o düzeyden tercih yapılmalıdır.

    Ben şimdi üniversite okuyorum…

    Sık olarak sorulan birisi de şu şekildedir: "Ben şuan üniversite okuyorum. Sınava lise düzeyinden girip bir kuruma memur olarak atanırsam memurluk hakkımı dondurabilir miyim veya okuduğum yere tayin aldırabilir miyim?"

    657 sayılı Kanunda bu nedenden dolayı memurluğun dondurulabilmesine imkan veren bir düzenleme yoktur. Aday, ataması yapıldıktan sonra işe başlamak zorundadır. İşe başlamayan adayların atamaları iptal edilir.

    Okuduğum yere tayin aldırabilir miyim şeklindeki sorunun cevabı da ne yazıkki "Evet" değildir. 657 sayılı Kanunda, öğrenim durumu bir tayin isteme nedeni olarak öngörülmemiştir. Ancak MEB, Adalet ve Sağlık Bakanlığı kendi kurumlarında çalışan memurlara eğitim durumundan dolayı naklen tayin isteme hakkı tanımıştır. Ancak bu kurumlar bile beli bir süre ilk atanılan yerde çalışma şartı istemektedir. Örneğin MEB adaylığın bitirilmesini, Adalet Bakanlığı ise bulunulan yerde iki yıl çalışma şartını, tayin için istemektedir.


    KBYS açıklandı, şimdi ne olacak?

    Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınav sonuçları 24/05/2006 tarihi itibariyle açıklandı. Sınav sonuçları tek başına öğretmenlere uzman öğretmen veya başöğretmen gibi bir unvan vermemektedir. Sınav sonuçlarının temel olarak değerlendirme puanının tespitinde kullanılacaktır.

    60 puan alamayanlar değerlendirmeye alınmayacak

    Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği'ne göre sadece 60 ve üzeri puanlar değerlendirmeye alınacaktır. Yönetmeliğin 17'nci maddesine göre, sınavdan 60 ve üzeri puan alanlar ile sınavdan muaf olanlar, eş zamanlı olarak değerlendir-meye alınacaktır.

    Yüksek lisans ve doktora muaflığı

    Yukarıda belirtilen yönetmelik gereğince, alanında veya eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans veya doktora öğrenimini tamamlayanlar, öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme sınavından muaftır. Bu adaylar; "% 20'si kıdem, % 40'ı hizmet içi eğitim, % 20'si etkinlikler ve % 20'si de sicil puanı" ile hesaplanacak değerlendirme puanına göre sıralanacaktır.

    Sınav puanı iki yıl geçerlidir

    Katılmış oldukları sınav sonucunda 60 ve üzerinde puan almış olmalarına rağmen kontenjan yetersizliğinden dolayı unvan ve-rilemeyeceklerin puanları iki yıl süreyle geçerlidir. Bu adaylar, puanlarını yükseltmek istemeleri hâlinde tekrar sınava girebilirler. Değerlendirmede puanı yüksek olan sınavın sonucu esas alınır. 60'ın altında puan alanlar da daha sonraki sınavlara girmek üzere başvurabilirler.

    KBYS puanları değerlendirme puanına etki edecek

    1- İlk önce il bazında başarı sıralaması oluşturulacak: Uzman ve başöğretmenlik için esas unsur değerlendirme puanıdır. Bu çerçevede ilk önce "İl Öğretmen Değerlendirme Komisyonu", alanlara göre sınavdan muaf olan ve olmayanlar bakımından ayrı ayrı olmak üzere "Öğretmen/Uzman Öğretmen Değerlendirme Çizelgesi"ni hazırlayacaktır.

    Değerlendirme ölçüt ve puan değerleri şunlardır:

    "a) Lisans öncesi ve lisans mezunu öğretmenler ile alanı ve eğitim bilimleri alanı dışında yüksek lisans ya da doktora öğrenimini tamamlayan öğretmenler için değerlendirme; kıdem, eğitim, etkinlikler, sicil ve sınav ölçütlerine göre 100 puan üzerinden yapılır. Değerlendirme puanının % 10'unu kıdem, % 20'sini eğitim (hizmet içi, lisansüstü), % 10'unu etkinlikler, % 10'unu sicil ve % 50'sini de sınav puanı oluşturur.

    b) Alanında veya eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans ya da doktora öğrenimini tamamlayan öğretmenler için değerlendirme; kıdem, hizmet içi eğitim, etkinlikler ve sicil ölçütlerine göre 100 puan üzerinden yapılır. Değerlendirme puanının % 20'sini kıdem, % 40'ını hizmet içi eğitim, % 20'sini etkinlikler ve % 20'sini de sicil puanı oluşturur."

    2- Türkiye genelinde başarı sıralaması oluşturulacak: Alanlara göre uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik kontenjanına girecek olanların belirlenmesi amacıyla, İl Öğretmen Değerlendirme Komisyonlarından gelen İl Başarı Sıralaması Çizelgesi'ne göre sınavdan muaf olan ve olmayanlar bakımından eş zamanlı olarak ve ayrı ayrı olmak üzere puan üstünlüğü dikkate alınarak Merkez Sınav ve Değerlendirme Komisyonu'nca Türkiye Geneli Başarı Sıralaması Çizelgesi düzenlenecektir.

    Başarı sıralaması sonucunda kontenjanın aşılmasına neden olacak şekilde puanların eşit olması durumunda, kontenjana girecek olanları belirlemek için sırasıyla sınav, eğitim, kıdem, etkinlikler ve sicil puanı üstünlüğüne bakılacaktır.

    Başarı sıralaması sonucunda alanlara göre belirlenen kontenjana girecek adaylar, Türkiye Geneli Başarı Sıralaması Çizelgesi'ne göre tespit edilecektir.

    Sertifikalar ne zaman hazırlanacak?

    Nitelikleri kurulca belirlenen sertifikalar, Türkiye geneli başarı sıralaması sonuçlarının onayını izleyen otuz gün içinde Personel Genel Müdürlüğü'nce düzenlenerek il millî eğitim müdürlüklerine gönderilecektir.

    Başöğretmenlik sınavına kimler başvurabilecek?

    13.08.2005 tarihi itibarıyla adaylık dönemi hariç öğretmenlikte en az 13 hizmet yılını dolduran öğretmenlerden; uzman öğretmenlik sınavını kazananlar ile alanında veya eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans veya doktora öğrenimini tamamlayanlar başöğretmenlik sınavına başvurabilecek.

    Başöğretmen ve uzman öğretmen unvanı için kontenjan ne kadardır?

    Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim-öğretim hizmetleri sınıfındaki toplam serbest öğretmen kadro sayısı içinde uzman öğretmen oranı % 20, başöğretmen oranı % 10'dur.

    Hazırlayan: Ahmet Ünlü
    ( memurlar.net editörü )

    Faks: (0312) 472 68 80

    Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi