T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S İ N E M A 2 HAZİRAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

SİNEMA
Ali Murat GÜVEN

Bu kalp seni unutur mu?

Kendisini üne kavuşturan sulu komedilerde vücudunun oynamadık yeri kalmayan Jim Carrey, "Sil Baştan"da ise âdeta canı isterse ne denli oturaklı bir oyuncu olabileceğinin manifestosunu sunuyor izleyicilere...

Sil Baştan
(Eternal Sunshine of the Spotless Mind)

2004, ABD Yapımı
Yönetmen: Michel Gondry
Oyuncular: Jim Carrey, Kate Winslet, Kirsten Dunst, Elijah Wood
Süre: 108 dakika
Özel Sınırlamalar: Amerikan MPAA Denetim Kurumu R (Restricted/Sınırlandırılmış) Sertifikası (Bazı bölümlerindeki argo dil ve içerdiği cinsel içerikli bir sahne nedeniyle küçüklerin izlemesi sakıncalıdır)
Uluslararası İzleyici Yargısı: 8.6/10 (Kaynak: www.imdb.com sitesi)
Dağıtıcı: Bir Film
Hayatınızdan bir kaç saat vermeye değer Hayatınızdan bir kaç saat vermeye değer Hayatınızdan bir kaç saat vermeye değer
Bir bölümde şiddet var Bir bölümde şiddet var Bir bölümde çıplaklık var Bir bölümde çıplaklık var Bir bölümde argo var Bir bölümde argo var

Joel Barish, ayrıldığı kız arkadaşı Clementine'in, birlikteyken yaşadıkları duygusal ilişkiye dair bütün anılarını yeni icat edilen tıbbî bir yöntemle hafızasından sildirdiğini öğrenir. Bunun üzerine derin bir hayâl kırıklığına uğrayan ve öfke nöbetine giren Joel, aynı işlemi kendi hafızasında da uygulayarak Clementine ile yaşadığı ortak geçmişe dair her şeyi beyninden sildirmek üzere "Lacuna" adlı laboratuarın yolunu tutar. Burası, mutlak gizlilik ilkesiyle çalışan deneysel bir tıp merkezidir. Hatıralarını sildirmek amacıyla yetkililerin gözetiminde uykuya dalan Joel, Clementine'e olanca kızgınlığına rağmen yüreğinin derinliklerinde ona duyduğu ölümsüz aşkı son anda farkeder ve anılarını sildirme işlemini durdurmak için çabalamaya başlar.

Nedendir bilinmez, ülkemiz sinemalarına yaklaşık iki yıl gecikmeyle ulaşan 2004 yapımı "Sil Baştan", aslında geçen cuma gösterime girdi. Ancak filmin basın gösterimini kaçırdığımızdan dolayı, geçen haftaki genel listede yalnızca adını duyurmakla yetinmiştik. Jim Carrey'nin yıllardır üzerine yapışıp kalan "sulu komedyen" kimliğini âdeta kükreyerek silkeleyip attığı ve "Titanic"in mutsuz kızı Kate Winslet ile çok başarılı bir ikili oluşturduğu bu duygusal filmin tam olarak hakkını vermeden, onu çabucak arşive göndermeye gönlümüz el vermedi. Hele de manşette onun alternatifinin, bütünüyle "eş değiştirme" temasına yaslanan "Mutluluğun Resmi" gibi bir ahlâkî felaket olması ihtimali varken...

Ülkemizde "Sil Baştan" adıyla gösterime giren "Eternal Sunshine of the Spotless Mind"ın (Kusursuz Aklın Sonsuz Günışığı) senaryosu, yönetmen Michael Gondry ve Charlie Kaufman tarafından ortaklaşa yazılmış. "Birinin sizi hafızasından sildiğini haber veren ve o insanla bir daha asla görüşmemenizi tavsiye eden bir mektup alsaydınız, ne yapardınız" sorusundan yola çıkılarak çekilen film, gösterime girdiği batı ülkelerinde büyük bir hayran kitlesi toplarken, modern zamanların da en sevilen romantik klasiklerinden birine dönüştü. "Hafıza" üzerine çeşitlemeler, özellikle Kaufman'ın beylik takıntılarından biri. Kendisi daha önce de "John Malkovich Olmak" adlı uçuk senaryosuyla bu konunun çevresinde bir hayli dolanmıştı.

Carrey'den sıkı bir gövde gösterisi

Filmin, ilginç ve sıradışı senaryosunun yanısıra en büyük bombası ise hiç kuşkusuz ki başroldeki Jim Carrey... Bu çılgın komedyen -kendisinden pek beklenmeyecek bir biçimde- hüzünlü, acı çeken, durgun ve kaybettiği aşkın bunalımlarını yaşayan "ciddi" bir karakteri canlandırıyor. Ama ne canlandırmak! Senarist Kaufman, bir söyleşisinde Barish karakterini Carrey'ye verirken oldukça tereddüt ettiğini ve son ana dek emin olamadığını dile getirmiş. Partnerinin öncekilere göre bu denli farklı bir rolde yer alması rol arkadaşı Winslet için de epeyce zor olmuş. Winslet, Carrey'nin yanında onunkinden daha komik bir karakter canlandırmaktan korktuğunu, "Düşünsenize, Jim Carrey ile oynuyorsunuz ve o durgun bir karakterken siz daha eğlenceli olmak zorundasınız" sözleriyle dile getiriyor.

Buna karşılık, korkular haksız çıkıyor ve kendisini üne kavuşturan komedilerinde vücudunun oynamadık yeri kalmayan bu adam, "Sil Baştan"da, canı isterse ne denli oturaklı bir oyuncu olabileceğinin de manifestosunu sunuyor izleyicilere. Kendi adıma, Carrey'yi "Hayvan Dedektifi"nden bu yana hiç böylesine formda görmediğimi belirtmeliyim.

Büyük ölçüde romantik-komedi janrının izinden giden, ancak konusu itibarıyla bir nebze ölçüde bilim-kurguya da göz kırpan bu güzel film, video klip estetiğinden gelme yönetmen Gondry'nin çarpıcı kurgu oyunlarıyla daha bir lezzet kazanmakta... Filmde yer alan diğer iki yükselen değer ise "Örümcek Adam"ın kız arkadaşı olarak tanıdığımız Kirsten Dunst ve "Yüzüklerin Efendisi" üçlemesinin ufak tefek hobbiti Elijah Wood...

Aşık olmak, o aşkı ansızın yitirmek ve yeniden kazanmaya çabalamak gibi -özellikle genç yüreklerin pır pır etmesine neden olan- insana dair kadim temaları bir modern zaman masalı çerçevesinde ustaca ele alan "Sil Baştan", damarlarına hayatı boyunca en az bir kez olsun "aşk" denilen o kimyasal madde zerkedilmiş bütün izleyiciler tarafından görülmeli...

Gerçi, film ülkemize geç gelmesinin bedelini acı bir biçimde ödeyerek çoktan işporta tezgahlarına düştü; ama eminim ki hâli ve vakti yerinde sinemaseverler onu sinema perdesinde izleyerek hakkını teslim edeceklerdir.

HAFTANIN DİĞER YENİLERİ
Cinnet ortamının kutsanmış çocuğu

Çılgın (C.R.A.Z.Y)
2005, Kanada Yapımı
Yönetmen: Jean-Marc Vallée
Oynayanlar: Michel Côté, Marc-André Grondin, Pierre-Luc Brillant
Süre: 127 Dakika
Dağıtıcı: Bir Film
  

Zac, 5 oğulları olan Beaulieu ailesinin dördüncü çocuğudur. Annesi, yılbaşı gecesi doğan ve saçında beyaz bir tutam bulunan Zac'in kutsanmış bir çocuk olduğunu düşünür. Annesinin korumacı tavrına karşın, ayakta kalmak Zac için hiç de kolay değildir. Her biri ayrı bir dert olan erkek kardeşleri genç adamın hayatını cehenneme çevirirler. Maço bir erkek sayılabilecek babası ise Zac'in yeterince erkeksi olmadığını düşünmektedir.

Kanada Sineması'nın son on yılda ürettiği en başarılı yapım olarak gösterilen ödül yorgunu "Çılgın", İstanbul Film Festivali'nden sonra bu kez de ticarî gösterimde... Çok başarılı bir kurgu ve müzik kullanımına sahip olan filmde, her biri rock müzik tarihinin kilometre taşları olmuş parçalar resmigeçit yapıyor. İleri endüstri toplumlarında aile ilişkilerinin aldığı trajik görünüme ilişkin son derece ilgi çekici bir yapıt. Şu ana dek çeşitli yarışmalarda 30'un üzerinde ödül aldı. İzlenmeli; ancak küçük çocuklara uygun değil.


Çürümüş bir toplumun ahlâkına bakış

Mutluluğun Resmi (Peindre Ou Faire L'amour)
2005, Fransa yapımı
Yönetmen: Arnaud ve Jean-Marie Larrieu
Oynayanlar: Daniel Auteuil, Amira Casar, Sabine Azema, Sergi Lopez
Süre: 94 Dakika
Dağıtıcı: 35 Milim

Yeni emekliye ayrılan William ve eşi Madeleine orta yaşlarını sürmektedirler. Rastlantı sonucu karşılarına çıkan bir kır evini hayat tarzlarını değiştirmek adına satın alırlar. Civarda yaşayan Adam ve Eva çiftiyle tanışmaları çiftlerin eş değiştirmeye yönelik cinsel fanteziler gerçekleştirmesine neden olur. Bu fantezi dünyasında giderek başka çiftlere de yer vererek "mutluluğun resmi"ni (!) çizmeye çalışacaklardır.

Fransız Sineması'nın yıllardır inatla bütün dünyaya yaymaya çalıştığı "yozlaşma kültürü"nün beyazperdedeki tüyler ürpertici bir örneği. Son Cannes Film Festivali'nin "en cüretkâr film"i seçilen "Mutluluğun Resmi", gerek yaymaya çalıştığı hayat felsefesi gerekse içerdiği çarpık cinsellikle kesinlikle uzak durulması gereken bir film. Eşlerinin namusunun kendileri için en güçlü onur ölçütü olduğu bir dünyanın insanlarının böylesine yoğun bir Fransız kokuşmuşluğunu lâyıkıyla kavrayabilmesi mümkün değil çünkü...

Allah, bütün inananları böyle bir aile ve insanlık anlayışından korusun.


Dört dörtlük bir aile seyirliği

Bak Şu Köpeğe (The Shaggy Dog)
2006, ABD yapımı
Yönetmen: Brian Robbins
Oynayanlar: Tim Allen, Robert Downey Jr, Kristin Davis, Danny Glover, Spencer Breslin
Süre: 98 Dakika
Dağıtıcı: UIP
  

Bölge Başsavcı Yardımcısı Dave Douglas, aldığı yeni bir görev üzerine kriminal hayvan laboratuarında araştırmalar yapmaya girişir. Tam bir işkolik olan Dave'in üstlendiği bu yeni görev, onu uzun süredir ihmal ettiği karısı Rebecca ve çocuklarından biraz daha uzaklaştırmaktadır. Ancak başarılı hukukçu, mesleğine yönelik abartılı tutkusuyla bu olumsuz gidişin farkına varabilecek durumda değildir.

Laboratuardaki çalışmaları sırasında Dave'in başına hiç beklenmedik bir kaza gelir. Çok gizli bir genetik mutasyon serumunun enfeksiyonuna maruz kalınca vücudunda değişimler başlar ve sevimli bir çoban köpeğine dönüşür. O artık evindeki yeni eğlence kaynağına dönüşürken, kendisi ve ailesi hakkında bildiği her şey de bu sayede kökten değişmiştir.

Hollywood Sineması'nın, yapmayı çok iyi bildiği türden nefis bir aile komedisi... Bu tür filmlerin gediklisi Tim Allen'a Danny Glover ve Robert Downey J.R. gibi ustalar da eşlik ediyor. Bir Disney filminin geleneksel olarak içerdiği ahlâkî özene fazlasıyla sahip olan "Bak Şu Köpeğe", hayvan sevgisini vurgulamasının yanısıra günümüzün aile ilişkilerinde gözlenen gevşekliğe yönelik eleştirel tavrıyla da takdire değer bir yapım. Çok fazla şey beklemeden, hafta sonunda çoluk çocukla birlikte neşe dolu bir kaç saat geçirmek için bire bir...

DVD VE VCD'DE
HAFTANIN FİLMİ
"Yağmurdan Önce" (Before the Rain)
1994, Makedonya, İngiltere, Fransa ortak yapımı, 108 dakika
Yönetmen: Milcho Manchevski
Oyuncular: Rade Serbedzija, Katrin Cartlidge, Gregoire Colin, Labina Mitevska, Jay Villers
DVD formatında / Üretici Firma:
Kanal D Home Video
Piyasada VCD'si de var mı? / Evet
Çocuklarla birlikte izlenebilir mi? / Hayır (Yoğun şiddet içeriyor)
Editörün Notu: Çağdaş Makedonya sinemasının doğuşunu haberleyen, Balkanlar'da ırkçılık ve savaşın yok ettiği değerler üzerine yakılmış dokunaklı bir ağıt. Üstelik, Üçüncü Dünya ülkelerinden çıkmasına alışık olduğumuz "konusu iyi, ama tekniği dökülen filmler"den de değil. Yönetmen Manchevski'nin, kariyerine Batı ülkelerinde müzik klipleri çekerek başlaması ve yüksek düzeyde bir profesyonelliğe alışkın olmasından kaynaklanan göz kamaştırıcı bir teknik yetkinliğe sahip. Soluk kesici resimlerinde İran asıllı büyük görüntü ustası Darius Khondji'nin de ("Se7en") parmağı bulunan, müzikleriyle insanın gönül telini titreten, Hollywood'un kimi beylik rol kesme klişelerini oyunculuk falan sananlara gerçek anlamda dramaturji dersi veren, kurgu denilen sanatın sinemadaki anlam ve önemini yeni baştan tanımlayan bu unutulmaz başyapıt eğer hâlâ arşivinizde yoksa, bilin ki sinemaseverlikte henüz yolun yarısına bile gelmediniz demektir.
Fiyatı: DVD / 15 YTL , VCD / 7 YTL
Kredi kartıyla satın alabileceğiniz sanal video-marketler: www.selsus.com, www.ideefixe.com
(Fiyatlar farklı satış noktalarında küçük çaplı değişikliklere uğrayabilir)

'Lütfen ölme Şampiyon, lütfen beni bırakma!'

Emekli bir ağır sıklet boks şampiyonu olan Billy, karısı Annie tarafından yıllar önce terkedilmiş ve küçük oğlu T.J. ile birlikte yaşamaya başlamıştır. Artık eski tantanalı günlerinden hayli uzakta olan ve ekonomik sıkıntılar içinde kıvranan bu yorgun adam, canından çok sevdiği oğlunu geçindirebilmek için at eğiticiliği yapmaya başlar.

Billy, gerçekte tam bir "kaybeden" olmasına karşın, geçmişteki parlak sportif başarılarından ötürü oğlunun gözünde hâlâ bir "şampiyon" konumundadır. Bu yüzden de ona iyi bir hayat sunabilmek için var gücüyle çabalar durur. Fakat, ülkede hayat koşulları gitgide ağırlaşmakta ve o da seyislikle evini geçindirememektedir. Bir süre bocaladıktan sonra, ilerleyen yaşı itibarıyla oldukça riskli bir karar alacak ve yeni bir müsabaka için ringe dönmeye karar verecektir.

Bu sırada, yıllar sonra yeniden ortaya çıkan ve büyük bir duygusuzluk içinde oğlunu ondan geri almaya çalışan Annie de kahramanımızın ruhsal dünyasında yepyeni çalkantılara yol açar. Genç kadın zengin biriyle evlenmiş ve sınıf atlamıştır. Oğlunun da kendi sosyal çevresi içinde yetişmesini arzulamaktadır. Billy ile Annie'nin T.J. yüzünden sürüp giden çatışmaları eşliğinde maç günü gelip çatar ve geçmişin kudretli şampiyonu, biricik oğluna güzel bir gelecek kurabilme umuduyla insan azmanı bir rakibin karşısına çıkar. Ancak gerçek hayat masallardaki gibi her zaman mutlu sonla biten bir serüven değildir. Rakibinden ölümcül bir dayak yiyen Billy, soyunma odasında çaresizlik içinde ağlayan T.J'e sevgi dolu bir bakış atarak son nefesini verir. Küçük çocuğun "Lütfen beni bırakıp gitme Şampiyon!" şeklindeki haykırışları da izleyicilerin boğazını düğümler.

"Sine-Bulmaca"da bu hafta, sinema tarihinin en yürek burucu baba-oğul öykülerinden birini hatırlamanızı isteyeceğiz sizlerden... Gösterildiği 1970'lerin sonlarında milyonlarca izleyiciyi salonlarda hüngür hüngür ağlatan ve beyazperdede tek başına duygusal filmlerin simgesine dönüşen bu güzel yapıtın orijinal adı nedir? Ayrıca yönetmenini, boşanan anne-baba ile aralarında kalmış küçük oğulu canlandıran üç ünlü oyuncunun ve filmin müziklerini yapan bestecinin adlarını biliyor musunuz? Bu arada, önemle hatırlatalım ki sorularımız anılan filmin 1979 yapımı ikinci çevrimine yöneliktir. Lütfen 1931 yapımı ilk çevrime dayanan cevapları göndermeyiniz.

Toplam altı şıktan oluşan doğru cevapları (adları ve açık adresleriyle birlikte) 7 Haziran 2006 Çarşamba günü saat 23.00'e kadar sinebulmaca@yahoo.com elektronik posta adresine ileten okurlarımız arasından bilgisayarda rasgele tercihle seçilecek olan üç talihli, yönetmen Martin Scorsese'nin, başrollerinde Robert DeNiro ve Cathy Moriarty'nin yer aldığı 1980 yapımı kült filmi "Kızgın Boğa"nın (Raging Bull) birer DVD'sini kazanacaklardır. Hepinize iyi şanslar...


GEÇEN HAFTANIN CEVAPLARI
26 Mayıs 2006 Cuma günü sorduğumuz soruların doğru cevapları şöyle:

- Filmin Orijinal Adı: The Shawshank Redemption / 1994-ABD Yapımı (Türkiye'de "Esaretin Bedeli" adıyla tanınmaktadır)
- Yönetmeni: Frank Darabont
- Başrol Oyuncuları: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, William Sadler, Clancy Brown
- Filme Kaynaklık Eden Hikâyenin Yazarı: Stephen King

Yarışmamıza bu hafta yurt çapında toplam 128 katılım gerçekleşti. Bunlardan 108 tanesi sorulan soruların cevaplarını eksiksiz olarak içermekteydi. Bu arada, her zaman olduğu gibi, yanlış cevap veren ya da doğru cevaplarına -bütün uyarılarımıza rağmen- adını, soyadını ve açık adresini yazmayan okurlarımızı ise üzülerek elemek zorunda kaldık.
1 Haziran Perşembe Saat 13.00 itibarıyla bilgisayar programının rasgele seçtiği talihlilerimiz şöyle:

- ZİYA TÜRETKEN / ANKARA
- FEYZA ÇOLAKOĞLU / RİZE
- MEHTAP KALEM / İSTANBUL

Talihlilerimizin çift diskten oluşan armağan DVD'leri ("Ronin" / 1998 / Yönetmen: John Frankenheimer) adreslerine taahhütlü postayla adreslerine gönderilmiştir.

Bütün katılımcılarımıza ilgileri nedeniyle teşekkür ederken, yeni katılımlarınızı beklediğimizi bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Unutmayın ki bu köşenin amacı hem eğlenmek, hem seçkin filmler kazanmak, hem de "sinema tarihini araştırmak ve öğrenmek!"



  DİĞER YAZILAR
  • Sinema Sayfası - 26 Mayıs 2006 Cuma
  • Sinema Sayfası - 19 Mayıs 2006 Cuma
  • Sinema Sayfası - 12 Mayıs 2006 Cuma
  • Sinema Sayfası - 5 Mayıs 2006 Cuma
  • Sinema Sayfası - 28 Nisan 2006 Cuma
  • Sinema Sayfası - 21 Nisan 2006 Cuma
  • Sinema Sayfası - 14 Nisan 2006 Cuma
  • Sinema Sayfası - 7 Nisan 2006 Cuma
  • Sinema Sayfası - 31 Mart 2006 Cuma
  • Sinema Sayfası - 24 Mart 2006 Cuma
  • Sinema Sayfası - 17 Mart 2006 Cuma
  • Sinema Sayfası - 10 Mart 2006 Cuma
  • Sinema Sayfası - 3 Mart 2006 Cuma
  • Sinema Sayfası - 24 Şubat 2006 Cuma
  • Sinema Sayfası - 17 Şubat 2006 Cuma
  • Sinema Sayfası - 10 Şubat 2006 Cuma
  • Sinema Sayfası - 3 Şubat 2006 Cuma
  • Sinema Sayfası - 27 Ocak 2006 Cuma
  • Sinema Sayfası - 20 Ocak 2006 Cuma
  • Sinema Sayfası - 13 Ocak 2006 Cuma
  • Sinema Sayfası - 6 Ocak 2006 Cuma
  • Sinema Sayfası - 30 Aralık 2005 Cuma
  • Sinema Sayfası - 23 Aralık 2005 Cuma
  • Sinema Sayfası - 16 Aralık 2005 Cuma
  • Sinema Sayfası - 9 Aralık 2005 Cuma
  • Sinema Sayfası - 2 Aralık 2005 Cuma
  • Sinema Sayfası - 25 Kasım 2005 Cuma
  • Sinema Sayfası - 18 Kasım 2005 Cuma
  • Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi