T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 10 HAZİRAN 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kaşıkçı sahte değil

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Kaşıkçı Elması ile ilgili inceleme yaptıklarını, yapılan incelemeler sonucunda ise 'çalındığı' iddiasının bir söylenti olduğu intibaını edindiklerini söyledi

Müzelerde yaşanan hırsızlık olayları ve Kaşıkçı Elması'nın sahte olduğu iddiaları üzerine bir açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, yaptıkları incelemeler sonucunda bu iddianın bir söylenti olduğu intibaını edindiklerini söyledi. Bakan Koç bu iddiayı bir ihbar olarak değerlendirdiklerini de belirterek "Ancak, bu konudaki ustaların bize verdiği de hem emniyet, hem de korunma açısından böyle birşeyin olamayacağına dairdir" dedi.

ÇOK İHBAR ALDIK

Bakan Koç, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında müzelerde meydana gelen hırsızlıklar ve sahte eserlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Göreve geldikleri günden bu yana müzelerle ilgili eksikliklerin gündeme geldiğini ve kendilerine çok sayıda ihbar ve ikazın ulaştığını anlatan Koç, Eylül ayından itibaren de müzelerde sayım ve kontrollere başlandığını kaydetti.

SOYANLAR ÖDEYECEK

Türkiye'de çok iyi korunan ve eserleri kayıt altına alınan müzeler bulunduğunu ifade eden Koç, ''Kayıt elinde, kayıt olan materyal elinde. Ama 10, 15, 20 yıl gün yüzüne çıkaramadığın zaman onun durumu nedir? Üzerine gittikçe anlaşılacak. Elmas gibi şeylerin sıkıntısı olmaz, ama bir padişah kaftanı depolarda kala kala bir bakarsın açtığın zaman elinde külü kalır'' diye konuştu. Bakan Koç, şunları söyledi:

''Uğur Dündar iyi bir gazeteci olarak Kaşıkçı elmasının sahtesiyle değiştirilmiş olabileceğini söyledi. Biz her şeyin üzerine gittiğimiz gibi bunun da üzerine gideriz. Sayın Dündar, iyi gazetecilik yapmıştır. Bir ihbar olarak değerlendiririz. Ama, bu konudaki ustaların bize verdiği de hem emniyet, hem de korunma açısından böyle bir şeyin olamayacağına dairdir. Ben her şeyi ihbar kabul ederim. Hiçbir şeyi göz ardı etmem. Bu işlerde de bir yerde bu tedbirdir. 'Biz bunu ihbar etmiştik, dikkate alınmadı' diye bir laf gelir, o mesuliyete de girmek istemem.''

Koç, bir gazetecinin, ''Topkapı Sarayı içinde 43 parça eserin kaybolduğu yönünde müfettiş raporunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu konuda ne gibi işlemler yapılacak?'' şeklindeki sorusuna da, ''Mayıs ayında, kaybolan eserler hakkında ilgililerden tazmini için bir komisyon kurulmuştur. Müfettiş raporu gereği cezai işlemlerin hepsi yapılacaktır'' cevabını verdi.

  • HABER MERKEZİ / ANKARA

    YENİ HADİSELER YAŞANABİLİR

    İki müzede hadiseler meydana geldiğine değinen Bakan Koç, müzelerde basına yansıyan hırsızlık olaylarına benzer yeni hadiselerle karşı karşıya kalınmasının mümkün olduğunu belirterek "Olmaması temennimizdir. Ama olma ihtimali yüksek" dedi. Uzmanların ve müfettişlerin müzelerde envanter sayımlarına Eylül ayında başladıklarını belirten Koç, ''Biz resmin bize ilham ettiği husustan yola çıktık. İkaz ve ihbarların da rolü oldu. Ancak üzülerek belirteyim ki üzücü hadiselerle karşı karşıya kalınması da mümkündür'' diye konuştu. Kahramanmaraş Müzesi'ndeki olayın 1998 yılında meydana geldiğini, Uşak Müzesi'ndekinin ihbarının ise kendilerine Eylül ayında ulaştığını kaydeden Koç, ''Bundan sonra da çıkabilir. Benim zamanımda da olabilir. Ne zamana kadar? Mekan, asayiş ve koruma itibariyle, hem de dijital ortama geçilip her eserin fotografik tespiti yapılana kadar'' dedi.

    EMANET KORUNMADI

    "Ama bir şeyden kimsenin şüphesi olmasın. Yeni müzecilik anlayışıyla müzelerimizin yapılanmasını değiştireceğiz'' diyen Koç, ''Bunlar bizim emanetlerimizdir. Ancak bunu suçlamak için söylemiyorum ama şimdiye kadar hiç iyi korunmamıştır'' şeklinde konuştu.

    2 BİN YILLIK AMFORA ELE GEÇİRİLDİ

    Muğla Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin Milas ilçesinde düzenlediği tarihi eser operasyonunda aralarında 2 bin yıllık tarihi amforanın da bulunduğu 11 adet tarihi eser ele geçirildi. Operasyonda ele geçirilen tarihi eserin gemi batığından çıkarıldığı tespit edilirken, 4 kişi gözaltına alındı. Muğla Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin gözaltına aldığı Z.G, V.D, A.A. ve A.D'nin sorguları sürüyor. Operasyonda topraktan yapılmış 4 adet testi, 4 adet kurşun ağırlık, 1 adet kaya motifli eser, birer adet 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen sürahi ve amfora ele geçirildi. Milas Müze Müdürlüğü'nden alınan ekspertiz raporunda, 11 parçanın bir bölümünün, deniz batığından elde edildiği sanılan yaklaşık 2 bin yıllık eserler olduğu da belirtildi.

  • MİLAS

    Göstermelik kamera

    Muğla Müzesi'ndeki tarihi eserlerin korunması amacıyla 6 ay önce alınan 2 güvenlik kamerası bilgisayar bağlantısı olmadığı için kullanılamıyor. Kameralar sadece hırsızlara karşı caydırıcı amaçlı olarak kullanılıyor. Muğla Valisi Temel Koçaklar, Muğla Müzesi'nde bulunan kameraların bilgisayar sisteminin olmadığını doğrulayarak, "güvenlik kameralarının bilgisayar bağlantısı olmadığı doğru. En kısa sürede bir bilgisayar alacağız" dedi.

    ÖDENEK YOK NE YAPALIM

    Koçaklar, "Bugüne kadar yapılan yazışmalara rağmen bilgisayar alınmamış, bu konuda işlem yapacak mısınız?" sorusuna ise şu cevabı verdi: "Ödenek bulamamışlar, ne yapacaklar? Genel bütçeyi beklemeden ben yardımcı olacağım" dedi. Müzede çeşitli dönemlere ait yaklaşık 6 bin eser sergileniyor.

  • MUĞLA

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi