T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 25 HAZİRAN 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Merkez'de olağanüstü hal

Geçtiğimiz cuma günü 1.77'yi gören dolara müdahalede bulunan Merkez Bankası, piyasalara asıl sözünü bugün söyleyecek. Olağanüstü toplanan Para Politikası Kurulu'nun yine faiz artırımına gitmesi bekleniyor

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bir ayda ikinci kez "olağanüstü" toplanıyor. Gelişmekte olan piyasalardan para çıkışı ve içeride de spekülatörlerin baskısıyla, dolar kuru Cuma günü tarihinin en yüksek seviyesi olan 1.77 YTL düzeyine çıkınca, Merkez Bankası 1.5 milyar dolar satırak kura müdahale etmiş, dolar ancak 1.73 seviyesine gerilemişti. Müdahaleler yanında, Para Politikası Kurulu'nu bugün olağanüstü toplama kararı alan Merkez Bankası'nın yeni bir faiz artırımı yapması bekleniyor. Reuters'in bankacılar arasında yaptığı ankete göre, ortalama 2 puan düzeyinde bir faiz artışı beklenirken, bazı uzmanlar da Merkez'in 4-5 puanlık bir şok artırıma gidebileceğini belirtiyor.

Merkez Bankası kaynakları, gün içinde iki kez dolara müdahale edilmesinin, Merkez için bir stres testi olduğunu belirtirken, bankanın soruna yol açan temel dinamiklerde kesin çözümler önereceğini açıkladı. Öngörüler dışındaki durumlar için gerekli tepkilerin verileceği yönünde daha önce açıklama yapıldığını söyleyen kaynaklar, "Olağanüstü durum senaryomuz vardı. Bu da öngörülerimiz içindeydi. Zaten Merkez Bankası kura odaklı değil, amacımız oynaklığı gidermek yönünde" şeklinde görüş bildirdi. Piyasada spekülatörlerin etkili olmasına ilişkin, spekülasyonun olmasının normal olduğu vurgulandı.

BİR AYDA İKİNCİ ARTIRIM

Bugünkü toplantısında piyasalardaki son gelişmeleri değerlendirecek olan Kurul, en son 7 Haziran'da "olağanüstü" toplanıp kısa vadeli faiz oranlarını 1.75 puan artırmış, borçlanma faiz oranı yüzde 13,25'ten yüzde 15'e, borç verme faiz oranı yüzde 16,25'ten 18'e çıkmıştı. Para Politikası Kurulu'nun aldığı karar ile gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 15'e çıkartması ile

11 Nisan 2005 tarihindeki borçlanma faiz oranına geri dönülmüştü. Kurul, 20 Haziran'daki olağan toplantısında ise kısa vadeli faiz oranlarında bir değişikliğe gitmemişti.

  • EKONOMİ SERVİSİ

    Kurul'u New York'tan 'canlı' yönetecek

    Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bugün olağanüstü toplanacak olan Para Politikası Kurulu'na New York'dan telekonferansla katılacak. İki gündür Londra'da konferanslar veren ve dolara müdahaleyi uzaktan yöneten Yılmaz, Londra'dan New York'a geçip yatırımcı kuruluşlarla toplantılar yapacağı için, Kurul'a da buradan başkanlık edecek.

    Para Piyasası Kurulu, bugünkü toplantısında piyasalardaki "son gelişmeleri değerlendirecek ve alınacak önlemleri" tartışacak. Kurul saat 14.00-17.00 arası değerlendirmelerini yapacak ve kararını saat 17.00-19.00 arasında bir basın duyurusu ile açıklayacak. Kurul'un bugünkü toplantısında faiz artırımına gitmesi bekleniyor.

    Gerekirse tekrar müdahale ederiz

    Yılmaz, son müdahalenin Merkez'in ekonominin direksiyonunda bulunduğunun göstergesi olduğunu söyledi Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, düzgün işleyen bir piyasa ve finansal istikrarın Merkez Bankasının sorumluluğu olduğunu belirtirken, "piyasa iyi işlemediğinde müdahale ederiz. Bunu geçmişte yaptık, bugün (dün) yaptık, gerekirse yine yaparız" dedi. Londra'da Turkish Bankers Association Birliği (TBA) tarafından Avrupa Bankası'nda düzenlenen bir konferansta, soruları da cevaplayan Yılmaz, bir soru üzerine, "saati geri çevirmek mümkün olsa yine aynı şeyleri yapardık" derken, bütün kararlarını ellerindeki veriler ve bilgiler ışığında aldıklarını söyledi. Yılmaz, yıl sonu itibariyle bugünkünden az bir cari işlem açığı olacağını söyledi.

    KONTROL ELİMİZDE

    Durmuş Yılmaz, Para Kurulu'nun toplantıya çağrılmasının neyin göstergesi olduğu yolundaki bir soru üzerine, "bu Merkez Bankasının kontrolü elinde tuttuğunu gösterir. Piyasada olup-bitenleri biliyoruz, gelişmeleri yakından izliyoruz. Yaptığımız müdahale de Merkez Bankasının ekonominin direksiyonunda olduğunun ve kontrolü elinde tuttuğunun bir göstergesidir" dedi.

    Bir an önce normale dönmek gerektiğini de belirten Yılmaz, ekonomiyi etkileyen dış etkenler bulunduğuna dikkat çekerken, "piyasalar sakinleşmedikçe onlarda ne olursa bizi etkiler. Bugünkü durum 2001'de yaşananla karşılaştırılamaz. Bu sadece uluslararası piyasalardaki gelişmelerin yansımasıdır. Bugünkü durumun ekonominin temel göstergeleriyle ilgisi yok" dedi.

    İMF'YE MEKTUP

    Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası olarak, banka yasası gereği enflasyondaki artışın sebepleriyle ilgili bir mektup hazırlayacaklarını, bu mektubun bir kopyasının de hükümet tarafından Uluslararası Para Fonuna (IMF) verileceğini belirtti. Enflasyon hedefinin bu yıl tutturulamayacağını, ancak 2007'de hedefe yaklaşılacağını belirten Yılmaz, toplantının ardından yabancı yatırımcılarla sohbet etti.

  • LONDRA

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi