T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 25 HAZİRAN 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Merkez ve hükümetten inandırıcı hikaye istiyoruz

Uzmanlar, faiz artırımına gitmesi beklenen Merkez Bankası'nın hükümetle birlikte, bundan sonrası için piyasalarda güveni oluşturacak inandırıcı bir hikaye sunması gerektiğini ifade ettiler. Kanal 7 televizyonunda gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu'nun yönettiği İskele Sancak programına katılan işadamları ve akademisyenler, son 1.5 aydır piyasalarda yaşanan dalgalanmayı değerlendirdi.

ESKİ YÖNETİM BOMBA BIRAKTI

Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, piyasalarda son yaşanan dalgalanmanın bir kriz olarak nitelendirilemeyeceğini belirterek, "Aslında dış piyasalara bakınca, perşembenin gelişi çarşambadan belliydi. Türkiye daha fazla etkilendi, çünkü ciddi anlamda sıcak para var. Sıcak para , parasına para katmak için gelir, acıtarak da çıkar" diye konuştu. Merkez Bankası eski yönetiminin, yeni yönetime pimi çekilmiş bir bomba bıraktığını savunan Çağlayan, "Yılsonu enflasyon hedefini niye yüzde 8 değil de, yüzde 5 olarak koydun. Şimdi yönetim de telaşa kapılmamalı. Telaşa kapılıp elimizdeki mermileri harcamaya başlarsak sonu daha kötü olur" dedi.

İÇ TALEP AZALTILMALI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı da, son 3-3.5 yıldır Türk üretici ve ihracatçısının büyük sıkıntı çektiğini vurguladı ve özellikle Merkez Bankası eski Başkanı Serdengeçti'nin yüksek faiz politikasıyla sıkıntının arttığını anlattı. Satıcı, "Bütün herşey kurla, fiyat istikrarı ile dengelenmeye çalışıldı. Enflasyonla mücadelenin tek yolu fiyat istikrarı ve kur değil. İç talebin artışı enflasyonu tetikliyor. Taksitli satışlara, promosyonlar iç talebi körükledi. İç talebin artmayacağı bir model düzenlemeli" dedi.

Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ise, Merkez Bankası'nın 2004'ten itibaren risklerin düştüğünü dikkate alarak faizleri indirmesi gerektiğini ifade etti.

DOZAJ AYARI KAÇTI

"Para Politikasının dozaj ayarı kaçtı. Aynı zamanda hükümet te işgücü ve enerji maliyeti gibi arz yönündeki reformları hayata geçirmeliydi" diyen Gürsel, piyasanın, Merkez'in son açıkladığı 'Ağustostan itibaren enflasyon yine düşecek' perspektifine inanmadığını kaydetti. Gürsel, hükümetle Merkez Bankası'nın piyasalara inandırıcı bir hikaye sunması gerektiğini de söyledi.

Ekonomist Dr. Bülent Uygun da, yaşanan son dalgalanmada dışarısının tetiği çektiğini, ancak içeride ince ayarlarla işin çözülmesi gerektiğini anlattı. Türkiye'de finansal piyasalarını yönlendiren baş ekonomistlerin, yalnızca finans odaklı bir bakış açısıyla konuştuklarını belirten Uygun, "Bunun sonucu da spekülasyona uzandı. Kurumlarının kar etmesine odaklı konuşuyorlar. Bu iple kuyuya inilmez" dedi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi