T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 28 HAZİRAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Türkiye'nin en ünlü cezaevi tarih oluyor

78 yıllık tarihinde çok sayıda ünlüyü konuk eden Ulucanlar Cezaevi, 1 Temmuz'dan itibaren Sincan'da yeni yapılan L Tipi Cezaevi'ne taşınıyor. Cezaevinde kalan 1248 adli ve siyasi tutuklu, ring araçları ile gruplar halinde gece yeni cezaevine nakledilecek.

Türkiye'nin en eski cezaevlerinden olan Ulucanlar, tarihin tozlu sayfalarında yerini almaya hazırlanıyor. Ünlü cezaevinin kapıları, artık sonsuza kadar kapanıyor. 78 yıllık tarihinde siyasetçisinden yazarına, sivil toplum örgütü mensubundan sinema sanatçısına, mafya babasından örgüt liderine kadar çok sayıda ünlü mahkumu konuk eden ve kamuoyunda "Ulucanlar" ismi ile tanınan Ankara Kapalı Merkez Cezaevi, önümüzdeki ay başında Sincan'a taşınıyor.

Cezaevinde bulunan 1248 adli ve siyasi tutuklu, 1 Temmuz'dan sonra Sincan Yenikent'te yeni yapılan L Tipi Cezaevi'nde gün saymaya başlayacak. Tutuklular, gece yarısı cezaevi ring araçları ile Sincan'a nakledilecek. Nakil nedeniyle cezaevi çevresi ve güzergah boyunca sıkı güvenlik önlemi alınacak.

NAKİL İÇİN HAZIRLIK

Sincan'da yeni yapılan iki adet cezaevi 1300'er kişilik kapasiteye Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda sevkle ilgili önceki gün cezaevi müdürlerinin de katıldığı bir toplantı düzenlendi. Toplantıda cumhuriyet başsavcılığı yetkililerince, naklin nasıl yapılacağı ve ne gibi tedbirlerin alınacağı konusunda cezaevi müdürlerine talimatlar verildi.

Ulucanlar Cezaevi'nin bundan sonra ne amaçla kullanılacağı konusunda ise çeşitli görüşler öne sürülüyor. Adalet Bakanlığı, yaklaşık bir yıl sonra hizmete girecek olan İstinaf Mahkemelerini buraya taşımayı düşünüyor. Cezaevinin oldukça değerli olan arsası, Hazine'ye ait. Arsası bir futbol sahası büyüklüğünde olan Uucanlar'ın yerinde, istinaf mahkemeleri için yeni bina inşa edilmesi planlanıyor. Cezaevinin kültür ve sanat merkezi olma ihtimalinin yanında, yıkılıp yerine büyük bir alış-veriş merkezi kurulması düşüncesi de var.

TÜRÜNÜN SON ÖRNEĞİ

Ankara'nan orta yerinde yaklaşık 80 yıldır hizmet veren Ulucanlar Cezaevi, 120 ve 130 kişilik koğuşları ile "türünün son örneği" sayılır. Türkiye'de burası kadar eski cezaevi yok denecek kadar az. En eski cezaevlerinden Sinop Cezaevi var, ancak müze haline getirildiği için yıllardır kullanılmıyor. Diğer eski cezaevlerinin bir çoğu tadilat gördü, bir çoğu restore edildi, bir kısmı da oda sistemine dönüştürüldü. Herhangi bir değişikliğe uğramayan sadece Ulucanlar kaldı. Ulucanlar'da "kadın, terör, adli, geçici ve memur" olmak üzere toplam 17 koğuş bulunuyor.

Kimler geldi kimler geçti

Ulucanlar çok sayıda ünlü tutuklu ve mahkuma ev sahipliği yaptı. Üç defa başbakanlık yapan Bülent Ecevit'ten ünlü romancılar Kemal Tahir ve Yaşar Kemal'in yanısıra Ulucanlar'a konuk olan bazı ünlüler şunlar:

Tarihi kanla yazıldı

  • 12 Mart Muhtırası ile işbaşına gelen askeri yönetim nedeniyle tutuklanan çok sayıdaki sağ ve sol görüşlü insan Ulucanlar'da yattı. O yıllarda 68 kuşağının önde gelen isimlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, yaklaşık bir yıl süren yargılamadan sonra bu cezaevinde idam edildi. Her üç isim de cezaevi avlusundaki kavak ağacının altında infaz edildi. İdamlara tanıklık eden bu ağaç, halen ayakta.

  • 1970'lerden sonra idamla anılmaya başlayan Ulucanlar, 7 yıl önce kanlı olaylara sahne oldu. 29 Eylül 1999'da başlatılan "Hayata Dönüş Operasyonu", Ulucanlar'da yoğun çatışmalarla bitti. Operasyonda 10 kişi öldü, 100'e yakın kişi de yaralandı. Olay nedeniyle cezaevi harebeye döndü.

  • 1990'dan sonra SHP ile birleşerek TBMM'ye giren ve daha sonra Türkçe yemin etmeyince yaka paça Meclis'ten alınarak cezaevine gönderilen eski DEP milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan, Sırrı Sakık, Sedat Yurttaş, Selim Sadak ve Mahmut Alınak, Ulucanlar'da yıllarca hapis yattı.

  • DEP'liler nedeniyle Ulucanlar, Avrupalı heyetlerin akınına uğradı. Eski DEP'lileri, ziyaret eden uluslararası heyetler arasında, Fransa'da 1968 başkaldırısının önde gelen isimlerinden "Kızıl Dany" adı ile tanınan Fransız Yeşiller Partisi'nin Avrupa Parlamentosu Milletvekili Daniel Conh Bendit ile Alman Birlik Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth da yer aldı. Bunun dışında Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi gibi bir çok uluslararası örgüt tarafından ziyaret edilen Ulucanlar Cezaevi ile ilgili hazırlanan raporlar, tüm dünyaya ilan edildi.

  • Nur Sürer'in başrolünü oynadığı ve uluslararası bir çok ödül alan "Uçurtmayı Vurmasınlar" filmu Ulucanlar'da çekilirken, Yılmaz Güney'in "Duvar" filmine de konu oldu. Güney, Ulucanlar'da yattığı sırada sübyan koğuşunda yaşanan olayları Duvar filminde işledi.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi