T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 30 HAZİRAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 500 milyon dolar kredi

Dünya Bankası, Türkiye'ye verilecek 403 milyon avro tutarında (yaklaşık 500 milyon ABD doları) Programlı Kamu Sektörü Kalkınma Politikası Kredisini (PPDPL) dün gece onayladı.

Dünya Bankası Türkiye Temsilciliğinden yapılan açıklamaya göre, PPDPL, hükümetin Kamu Sektörü İdare ve Mali Reform programını dört bağlı unsurda destekleyecek.

Açıklamada, kredinin ilk olarak, 2001 krizinden sonra Türkiye'nin ilerleyişini ve aynı zamanda 2002'de başlayan ve bugüne kadar devam eden süregelen ekonomik büyümeyi destekleyen makroekonomik çerçevenin sürekliliğini destekleyeceği bildirildi.

Kredinin ikinci unsurunun ise (a) parametrik emeklilik reformları ve (b) sosyal güvence hakları ve sosyal yardım iletimine ilişkin kurumsal ve idari çerçevedeki yapısal ilerlemeler aracılığıyla sosyal güvence sisteminde büyüyen açıklara işaret ederek mali düzenlemenin kalitesini arttırmaya odaklanacağı, bu unsurun aynı zamanda etkinliği arttırmak ve devletin karşıladığı sağlık hizmetlerinin maliyetini kapsamak üzere faaliyetler düzenlenirken sağlık hizmetlerine evrensel erişimi de desteklediği kaydedildi.

Kredinin, üçüncü olarak ise süregelen uygulama ve kamu mali yönetimi ve bütçe sistemlerine ilişkin kurumsal ve yapısal reformların genişletilmesini destekleyeceği ifade edildi.

Dünya Bankası kredisinin dördüncü olarak ta, bölgesel farklılıkları ve ademi merkeziyetçi yapıyı azaltmak ve kamu sektörünün tüm düzeylerinde yozlaşmayla mücadele etmek için gerekli olan faaliyetler aracılığıyla kamu sektörünün idaresi ve yönetimini geliştirmeyi destekleyeceği vurgulandı.

Kredinin Dünya Bankası İcra Direktörleri tarafından onayı üzerine, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, "Dünya Bankası, bu krediyle, Hükümetin Reform Programını desteklemekten memnuniyet duymaktadır. Bu kredi, Türkiye'de süregelen büyümeye yönelik olarak önemli bir motif olmaya devam eden makroekonomik çerçeveyi sadece desteklemeye yardımcı olmakla kalmayıp, aynı zamanda finans düzenleme yapısını geliştirerek mali bir alan yaratacaktır" dedi.

Vorkink şöyle devam etti:

"PPDPL tarafından desteklenen reformlar, bugün dünyada gerçekleşmekte olan en ilerici türden reformlar arasındadır ve uzun vadeli mali istikrar ve AB'ye uyum dahil ekonominin modernleştirilmesi için de hayati önem taşımaktadır. Türk Hükümeti'ni, daha eşitlikçi ve sürdürebilir emeklilik planları, evrensel sağlık sigortası ve kamu sektörünün yönetimindeki gelişmeler aracılığıyla nüfusa önemli faydalar sağlayacak olan bu önemli reformları üstlendiği için tebrik etmek istiyorum."

PPDPL'ye yönelik borç verilmesine istinaden, Kredinin ana tutarı, avro için Libor'a eşit bir oranda her bir faiz döneminde ödenecek faiz artı, Dünya Bankası'nın Sabit Spread'i (ek faizi) ile birlikte tek bir vadede 2016'da geri ödenecek. Sabit Ek Faiz Kredisi (FSL), ödeme anında kendiliğinden sabit kura çevrilecek.

  • ANKARA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi