T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 30 HAZİRAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Filistin: Türkiye'den daha büyük destek bekliyoruz

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf, İsrail'in Filistin'deki son saldırılarının durdurulması için Türkiye'den daha büyük destek beklediklerini bildirdi.

Filistin'in Ankara Büyükelçiliğinde düzenlediği basın toplantısında İsrail ile Filistin arasındaki son gerginliği değerlendiren Maruf, Türkiye'nin uluslararası toplum ve İsrail ile iyi ilişkiler içinde olduğunu ve bu çerçevede saldırıların durdurulması için Türkiye'den destek beklediklerini kaydetti.

İsrail'in asıl amacının barış çabalarını tümüyle yok etmek olduğunu ileri süren Maruf, İsrail'in bu nedenle Filistin'in eski lideri Yaser Arafat, Devlet Başkanı Mahmud Abbas ya da Hamas yönetimi gibi şimdiye kadar Filistin halkınca seçilmiş hiçbir lideri kabullenmediğine dikkati çekti.

Büyükelçi Maruf, İsrail saldırıları sonucu Filistin altyapısının yok edildiğini ve Filistin halkının zor durumda olduğunu söyleyerek, uluslararası toplumun Filistinlilere karşı ahlaki bir sorumluluğu bulunduğunu ve artık sessiz kalmaması gerektiğini kaydetti.

Kaçırılan İsrailli askerle ilgili soruya karşılık, bu askerin işgal topraklarındaki saldırı sırasında esir alındığını, ancak bu emri Filistin devlet başkanı ya da başbakanının vermediğini belirten Büyükelçi Maruf, askerin serbest bırakılması karşılığında İsrail cezaevlerindeki yaklaşık 10 bin Filistinli mahkumdan 18 yaşın altındakilerin salıverilmesinin talep edildiğini ve bunun aslında çok da fazla bir istek olmadığını söyledi.

Büyükelçi Maruf, söz konusu askerin serbest bırakılması için İsrail'in Türkiye'den de yardım istediğinin hatırlatılması üzerine, bunun Türkiye ile İsrail arasındaki bir mesele olduğunu, ancak şimdiye kadar kimsenin kendisiyle bu konuda iletişim kurmadığını bildirdi.

BÖLGEDEKİ GERGİNLİK VE TÜRKİYE

Bölgede son günlerde tırmanışa geçen gerginlik ve Türkiye'nin tutumu kronolojik olarak şöyle:

24 Haziran 2006: İsrail ordusu, Refah'ta 2 Filistinli eylemciyi kaçırdı. Bu, İsrail birliklerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesinden sonra bu türde yapılan ilk operasyondu.

25 Haziran 2006: Filistinli komandolar, İsrail'e sızarak Gazze Şeridi'ndeki bir İsrail askeri karakoluna saldırdı. Gilad Şalit adlı asker kaçırıldı, 2 asker öldürüldü. Olayda 2 Filistinli eylemci de öldü. Saldırı, aralarında Hamas'ın silahlı kanadının da bulunduğu birçok Filistinli fraksiyon tarafından üstlenildi.

27 Haziran 2006: İktidardaki Hamas ile Abbas'ın El Fetih örgütü arasında 1 aydan fazla bir süredir devam eden çatışmalardan sonra, İslami Cihad dışındaki Filistinli hareketler İsrail'in varlığını tanıyan bir "ulusal anlaşma" belgesine ilişkin anlaşma imzaladı.

27 Haziran 2006: İsrail kaçırılan askerin bulunması için Türkiye'den destek istedi. İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ü arayarak, İsrailli askerin bulunması konusunda destek ve Türkiye'nin yardımlarını talep etti. Bakan Gül de Filistin Başbakanı İsmail Haniye ile telefon görüşmesi yaparak, bölgede şiddetin daha fazla tırmanmaması için kaçırma olayının bir an önce çözülmesi yolundaki temennisini dile getirdi.

28 Haziran 2006: İsrail, kaçırılan askerini sağ salim kurtarmak amacıyla Gazze Şeridi'ne "Yaz Yağmurları" adlı geniş çaplı operasyonu başlattı. Hava akınları, altyapıya büyük zararlar verdi.

28 Haziran 2006: Türkiye, Filistin topraklarındaki son gelişmeler üzerine bölgedeki gerginliğin tırmanmış olmasından derin kaygı duyduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, mevcut gerginliğin derin bir krize dönüşmeden bir an önce giderilmesini teminen, "kaçırılan İsrail askerinin ivedilikle İsrail tarafına iadesi, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde başlattığı, Filistin altyapısına zarar veren ve sivillerin yaşamlarını tehlikeye atan harekatına son vermesinin beklendiği" belirtildi.

29 Haziran 2006: İsrail, operasyonunu Batı Şeria'ya yaydı ve aralarında bakan, milletvekili, belediye başkanı ve diğer yetkililerin bulunduğu 64 Hamaslıyı tutukladı. 25 haziranda Batı Şeria'da kaçırılan Yahudi yerleşimcinin cesedi bulundu. Askeri kaçırdığını duyuran Halk Direniş Komiteleri, saldırılar durmazsa askerin öldürüleceğini açıkladı.

30 Haziran 2006: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Filistin'deki gelişmelerle ilgili yoğun bir trafik içerisinde olduklarını söyleyerek, dün İsrail Devlet Başkanı Ehud Olmert, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Filistin Başbakanı İsmail Haniye ile görüştüğünü ve bu trafiğin devam edeceğini bildirdi.

  • ANKARA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi