T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 30 HAZİRAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

MKE şanslı yabancı ortağa hazırlanıyor

Milli güvenlik gerekçesiyle bugüne kadar yabancı ortaklığa girişmesine ve yabancı uzman çalıştırmasına izin verilmeyen MKE 'özel şirket' gibi yönetilecek. Ayrıca şans oyunlarından pay alacak

Yusuf
Sahici
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nun (MKE), özerk bir kurum haline dönüştürülmesi ve dünyadaki rakipleriyle iyi mücadele edebilmesi için yeni bir kanun taslağı hazırladı. Tasarı, MKE'ye yabancı şirketlerle ortaklık kurma ve yabancı uzman çalıştırma imkanı verecek. MKE'nin mali durumuna katkı yapılması için şans oyunlarının karından kesinti yapılacak. Milli Piyango, Spor Toto ve Türkiye Jokey Kulübü'nün oynattığı bahis oyunlarının kârından aylık yüzde 0.5 MKE payı kesintisi yapılacak.

MSB, MKE'nin özerk bir kurum haline dönüştürülmesi ve dünyadaki rakipleriyle iyi mücadele edebilmesi için yeni bir kanun taslağı hazırladı.TBMM'ye önümüzdeki yasama yılında sunulacak ve MKE'yi yabancılarla ortaklık kuracak hale getirecek taslağa göre, kurum özel şirket hükümlerince yönetilecek. MKE, aynı zamanda yerli ve yabancı gerçek ya da tüzel kişilerle her türlü işbirliği ve ortaklık anlaşmaları yapabilecek ve ekonomik alanda ticari esaslara göre faaliyet gösterebilecek.

Kanunla MKE'nin sermayesi 1 milyar YTL'ye çıkartılırken bunun tamamının devlete ait olacak. Ödenmemiş sermaye bakiyesi ise kanun yürürlüğe girdikten itibaren bir yıl içerisinde Yönetim Kurulu kararınca Hazine Müsteşarlığı'nca artırılabilecek. MSB, TMK'nın ve güvenlik güçlerinin silah, mühimmat, roket, patlayıcı madde, askeri teçhizat, malzeme, araç, gereç, alet, yedek parça gibi ihtiyaçlarını karşılayan MKE'nin artık özerk kurum haline getirilmesi gerektiğinden yola çıkarak hazırladı. Taslakta, MKE'nin alanında hızla gelişen teknolojileri izleyip üretebilecek, yurt dışı firmalarla rekabet edebilecek, genel ekonomik ve konjonktürel değişimlerden etkilenmeyecek, kendi ayaklarında durabilecek hareket esnekliğine sahip bir kuruluşa dönüşmesi hedeflendi.

ASKERİ MAKSATLI ÜRETİM YAPACAK

MKE, tasarıyla artık sivil maksatlı üretim kalemlerinden de vazgeçecek. Sadece askeri maksatlı üretim ve Ar-Ge çalışmalarını yürütecek olan MKE, araştırma ve üretim geliştirmeye önem verecek. MKE, TSK'nın ihtiyaç duyduğu silah, silah sistemleri, mühimmat, roket ve diğer gereksinimlerini üretecek.

Savunma sanayi yeniden yapılanmalı

"3. Savunma Teknolojileri Kongresi SAVTEK 2006" ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlendi. 'Genelkurmay Başkanlığı Bilimsel Karar Destek Merkezi (BİLKARDEM) Başkanı Hava Pilot Tuğgeneral Yalçın Ergül, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, çağdaş ülkelerin teknolojide ulaştığı gelişmeler karşısında bir adım dahi geride kalmasının düşünülmesi mümkün değildir" dedi.Ergül, TSK'nin gücünün, ileri teknoloji ürünü savunma sistemleri ile daha da artacağını söyledi. Tümgeneral Hasan Peker Günal da Türk savunma sanayinin geliştiğini, birçok alt sektörde ciddi bir birikime ulaştığını, ancak hala yüzde 75 oranında dışa bağımlı olduğunu söyledi.

  • ANKARA

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi