T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 30 HAZİRAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

TMK'dan silahsız örgüt çıktı serbest atış girdi

Terörle Mücadele Kanunu'nda 'silahsız örgütler' kapsam dışına çıkartılırken, emniyet güçlerine duraksamadan ateş etme yetkisi verildi. Şemdinli sanıklarına 'evde hapis' de tasarıdan çıkarıldı

Terörle Mücadele Kanunu(TMK) Tasarısı TBMM'de kabul edildi. CHP'nin terörist başına af getireceği iddiasıyla gündeme getirdiği etkin pişmanlık düzenlemesi metinden çıkarıldı. Silahsız örgütlere verilecek cezalar 'terör suçu' kapsamından çıkarılarak, TCK kapsamına alındı. Yasanın getirdiği düzenlemelerden bazıları şöyle:

SİLAHSIZ ÖRGÜTLER TCK'YA BIRAKILDI: Sivil toplum kuruluşlarının itirazlarına neden olan, "silahsız örgüt"lerle ilgili düzenleme TMK kapsamından çıkarıldı. Silahsız örgütler TCK'nın 220. maddesine göre cezalandırılacak. Tasarının 6. maddesinde yapılan değişiklikle de terör örgütü kurma,yönetme ve üye olma suçlarından cezalandırma için cebir ve şiddetle baskı, sindirme veya tehdit yöntemlerini kullanma şartı getirildi.

SAVCIYA SÜRELİ YAYIN DURDURMA YETKİSİ: Terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde suç işlemeye alenen teşvik, işlenmiş suç ve suçluları övme veya terör örgütünün propagandasını içeren süreli yayınlar, hakim kararıyla veya Cumhuriyet savcısının emriyle tedbirli olarak durdurulacak. 6. maddenin son fıkrasında bulunan ve Öcalan'a af getireceği iddia edilen etkin pişmanlık, yasa metninden çıkarıldı.

ŞEMDİNLİ DÜZENLEMESİ İPTAL: Şemdinli sanıkları için tasarıya eklendiği şeklinde eleştiri alan 'güvenlik güçlerine adli kontrol hükümleri uygulanması' düzenlemesi tasarıdan çıkartıldı.Terörle mücadelede kamu görevlileri suç işlemeleri halinde cezalarını cezaevinde çekecek.

PROPAGANDA SUÇU: Terör örgütünün propagandasını yapan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu suçun basın yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılacak. Basın ve yayın organlarının sahipleri ve yayın sorumluları hakkında bin günden onbin güne kadar adli para cezası öngörülecek.

DÜŞÜNMEDEN ATEŞ YETKİSİ: Kolluk görevlileri, terör operasyonlarında 'teslim ol' emrine itaat etmeyenlere karşı doğrudan ve duraksamadan silah kullanabilecek. Kamu görevlileri görevlerinden ayrılmış olsalar bile kendilerine veya eş ve çocuklarının canına vuku bulan saldırıya karşı silah kullanmaya yetkili olacak.

  • HABER MERKEZİ, ANKARA

    'Özgürlükler kısıtlanıyor'

    Tasarının görüşmeleri sırasında CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, tasarıda, anayasal özgürlükleri kısıtlayıcı yaklaşımların yer aldığını söyledi. Kart, basın-yayınla ilgili düzenlemelerin, ifade, düşünce ve toplumu bilgilendirme hakkının ihlalini doğuracak nitelikte olduğunu belirtti. AK Partili Ersönmez Yarbay da "Özgürlük olmadan güvenlik olmaz. Bu kanunla terör azalmaz'' dedi.

    BASIN MADDELERİ AB'DEN

    Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise basın-yayın kuruluşlarına yönelik düzenlemelerde, AB ülkelerindeki uygulamaları uyarladıklarını bunların Türkiye'ye mahsus olmadığını söyledi. Çiçek, teşekkür konuşmasında da kanunun uygulanmasını arzu etmediklerini belirterek uygulayıcıların, Meclis iradesini ve kanun gerekçesini çok iyi özümsemeleri gerektiğini söyledi.

    Sevimsiz tasarı keşke getirmeseydik

    Tasarıyla ilgili eleştirilere cevap veren Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, "Keşke böyle bir tasarıyla gelmeseydik, sevimsiz bir tasarı" dedi. Her ülkenin teröre karşı kendini korumak için gereken düzenlemeleri yaptığını söyleyen Çiçek, yasanın çıkması ardından terörün sona ereceği düşüncesinin doğru olmadığını belirtti. TMK'nın çıkarılan 'en zor yasa' olduğunun altını çizen Çiçek, "Uykumuz kaçarcasına, kimse rahatsız olmasın, canı yanmasın, kan dökülmesin, kin kusulmasın adına her cümle ve virgüle dikkat ederek denge kurmaya çalıştık. Bir tarafın güvenlik ihtiyacı, diğer tarafın özgürlük talebi var. Kantarın topuzunu o tarafa, bu tarafa kaçırmadan denge kurmak gerektiğini düşündük" diye konuştu. Masum vatandaşla teröristi birbirinden ayırmaya yönelik bir düzenleme yapıldığının altını çizen Çiçek, özgürlükleri kısıtlama niyetinde olmadıklarını belirtti.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi