T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S İ N E M A
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Sinema
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

'Vietnam Savaşı'nın filmi' değil, ta kendisi...

Vietnam Savaşı'nda gördükleri karşısında aklını yitirme noktasına gelip ordudan firar eden, sonra da kendisine bağlı asker ve sivillerle birlikte komşu ülke Kamboçya'nın tropik ormanlarında bir korku ve dehşet tarikatı kuran Albay Walter Kurtz, uzun bir yoldan kendisini öldürmek üzere gelen askerî istihbarat ajanı Binbaşı Benjamin Willard'a bir görev hatırasını anlatır:

"Ormanda ilerlerken bir Vietkong köyüne girdik ve emrim üzerine sıhhiyeciler köydeki bütün çocuklara tek tek sıtma aşısı yaptılar. Köylüler çalışmalarımızı sessizce izledi. İşimiz bitince oradan ayrıldık. Bir süre sonra yaşlı bir adam ardımızdan koşa koşa geldi; bize bir şey haber vermek istercesine avazı çıktığı kadar bağırıyordu. Ne olduğunu merak edip köye geri döndük. Bölgenin ileri gelenleri, aşı yaptığımız bütün çocukların kollarını kesip bir meydanda toplamışlardı. Üstüste düzinelerce minik kol... Aşımızı reddetmişlerdi. İşte o gün ağladım. Yaşlı bir kadın gibi saatlerce hüngür hüngür ağladım."

Çekimleri Filipinler'in balta girmemiş ormanlarında iki yıl süren insan üstü bir mücadeleyle tamamlanan, setinde görevli dört teknisyenin çıkan kazalarda öldüğü, başrol oyuncusunun aşırı gerilimden dolayı ağır bir kalp krizi geçirdiği, pek çok yapım görevlisinin ruhsal bunalıma girip tedavi altına alındığı ve nihayet yönetmeni Francis Ford Coppola'yı da intiharın eşiğine getiren "Apocalypse Now"u anıyoruz bu hafta... Yani, tüm zamanların en etkileyici Vietnam Savaşı filmini... Marlon Brando'nun yalnızca son yarım saatte ortaya çıkarak dazlak kafasıyla ortalığı birbirine kattığı, Martin Sheen'in "Binbaşı Willard" karakteriyle hayatının rolünü oynadığı, Harrison Ford ve Dennis Hopper gibi yıldızların bu büyük maceranın bir parçası olabilmek için küçücük rollerde görünmeye razı geldikleri, sinema tarihindeki en büyük meydan okumalardan biri olarak belleklere kazındı "Apocalypse Now"...

Türkçe Adı: "Çağımızın Kıyameti"
Orijinal Adı: "Apocalypse Now"
Yapım Yılı: 1979
Ülke: ABD yapımı
Süre: 153 Dakika (Kesintisiz "Redux" versiyonu 202 dakika)
Yönetmen: Francis Ford Coppola
Senaryo: John Milius ve Francis Ford Coppola (Joseph Conrad'ın "Karanlığın Kalbi" adlı romanından uyarlama)
Müzik: Carmine Coppola
Görüntü Yönetimi: Vittorio Storaro
Kurgu: Lisa Fruchtman, Gerald B. Greenberg, Walter Murch
Oyuncular: Martin Sheen, Marlon Brando, Harrison Ford, Robert Duvall, Frederic Forrest, Dennis Hopper, Lawrence Fishburne, Albert Hall, Sam Bottoms, Scott Glenn, G.D. Spradlin
Uluslararası İzleyici Yargısı: 8.5 / 10 (Kaynak: Internet Movie Database)
Coppola, 1979 Cannes Film Festivali'nde "Apocalypse Now" ile kazandığı Altın Palmiye'yi almak üzere kürsüye geldiğinde aynen şöyle demişti: "Ben Vietnam Savaşı'nı anlatan bir film yapmadım. Bu film, Vietnam Savaşı'nın ta kendisidir." Nitekim, sonradan filmi izleyenler de tevazuyu bir kenara bırakarak sarfedilmiş olan bu cüretkâr sözlerin gerçekleri yansıttığı konusunda birleştiler. Amerikan helikopterlerinin "The Doors"un "The End" parçası eşliğinde ormanın üzerini kaplayıp Napalm bombalarını ardarda bırakmaları ve ormanın içindekilerle birlikte kavruluşu, o gün bugündür sinemadaki en etkileyici açılış sahneleri arasında yer alıyor. Ve son bir not daha: Amerikan ordusu filme ekip ve ekipman desteği vermeyi reddettiğinden dolayı, bütün askerî araçlar Filipinler ordusundan temin edildi.

Her gerçek sinemaseverin arşivinde mutlaka bulunması gereken, kolay kolay aşılamayacak bir başyapıt...

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi