T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 4 MART 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Akyol ve Baran'dan manifesto: İslâm barış dinidir

Türk aydınlar Mustafa Akyol ve Zeyno Baran, ılımlı Müslümanların görüşlerini aktaran bir Müslüman manifesto yayınladı. Yabancı basının büyük ilgi gösterdiği manifestoda laiklik, kadın erkek eşitliği savunulurken şiddet ve antisemitizme karşı çıkılıyor, İslam'ın bir barış dini olduğu belirtiliyor.

Nixon Center Uluslararası Güvenlik ve Enerji Programları Direktörü Zeyno Baran.
Son dönemde İslam'ın şiddetle birlikle anılmasının yanlışlığına dikkat çekmek isteyen Türk aydınlar, yayınladıkları Müslüman manifesto ile dünyaya çağrıda bulundu.

Türk aydınlar gazeteci yazar Mustafa Akyol ve Nixon Center Uluslararası Güvenlik ve Enerji Programları Direktörü Zeyno Baran, ılımlı Müslümanların görüşlerini aktaran bir Müslüman manifesto yayınladı.

Yabancı basının büyük ilgi gösterdiği manifestoda laiklik, kadın erkek eşitliği savunulurken şiddet ve antisemitizme karşı çıkılıyor, İslam'ın bir barış dini olduğu belirtiliyor.

Gazeteci yazar Mustafa Akyol.
"Saygısız" olarak niteledikleri Hazreti Muhammed karikatürlerinin yayınlanmasının Müslümanlar arasında büyük bir tepki çektiği belirtilen manifestoda Müslümanlara şiddetten ve öfkeden uzak durmaları çağrısında bulunuldu.

İlk Müslümanların puta tapanların tepkisini aldığı zamanda da Kuran'ın onlar şiddetten uzak durmaları çağrısında bulunduğu belirtilen manifestoda, Müslümanlara tepkilerin daha barışçıl yöntemle göstermelerinin emredildiği ifade edildi.

Manifestoda, özetle şu çağrılar yapıldı:

"TERÖRİSTLER ŞEHİT DEĞİL KATİLDİR"

"-Biz terör saldırılarının makul ve mazur görülemeyeceğine inanıyoruz. Müslümanların karşısına çıkan zulüm ya da askeri işgallerde de savaşçı olmayanlara yapılan saldırılar kabul edilemez. Kuran'da Müslüman askerlerin yaşlıları, çocukları, kadınları ve bebekleri öldürmeleri yasaklanmıştır. Bunu yasağı delenler şehit değil soğuk kanlı katiller olan ilan edilmiştir.

'DİN SEÇİMİ ÖZGÜRLÜKTÜR'

-Bütün insanların İslam'a ya da bir başka dine inanma hakları vardır. Bütün Müslümanların istediği zaman dinini değiştirme ya da reddetme hakkı da vardır. İnsanlar İslam'ı mecbur oldukları için değil öğretilerine inandığı için seçmeli.

'LAİKLİĞE İNANIYORUZ'

-Laik devlete ve laik hukuka inanıyoruz. İslami hukuk ya da şeriat Müslümanların homojen toplumlarda yaşadığı dönemde geliştirilmiştir. Modern dünyada bütün toplumlar çoğulcudur. Farklı inançlar ve farklı bakış açıları barındırır.

'KADIN ERKEK EŞİTTİR'

-Kadınların da erkekler gibi değişmez hakları olduğuna inanıyoruz. Erkekler gibi kadınların da diledikleri gibi yaşama, giyinme, gezme, evlenme ve boşanma hakları olduğuna inanıyoruz. Eğer bu haklara sahip değillerse, ikinci sınıf vatandaş olurlar.

'HRİSTİYANLIK VE YAHUDİLİK KARDEŞ İNANÇLARDIR

-İbrani tek tanrılı dinler olan Hristiyanlık ve Yahudiliği kardeş inançlar olarak kabul ediyoruz. Antisemitizmi (Yahudi karşıtlığı) kesinlikle reddediyoruz. Antisemitizm yüzyıllar boyunca Müslümanlara yabancı bir kavramdı ancak üzülerek son birkaç yılda bazı Müslümanlar arasında bu görüşün yayıldığını görüyoruz.

'İSRAİL'İ TANIYORUZ'

-İsrail'in varlık hakkını kabul ediyoruz, aynı şekilde Filistin halkının da bağımsız bir devlette yaşaması gerektiğini düşünüyoruz. İki devletli İsrail-Filistin sorununun Kutsal topraklara barış getireceğine umuyoruz.

'İSLAM ADINA ŞİDDETİ KINIYORUZ'

-İslam adına şiddeti ve zorbalığı destekleyenlere kesinlikle karşı çıkıyor ve onları kınıyoruz".

Manifestoyu hazırlayan aydınlar, metni Müslüman siyasi, toplum ve iş liderlerinin de imzalaması çağrısında bulundu.

  • ANKARA (ANKA)

    İlgili bağlantılar


    http://www.mustafaakyol.org
    http://www.nixoncenter.org

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi