T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 4 MART 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Elektrik üretimi Şubat'ta yüzde 7.3 arttı

Türkiye'nin şubat ayı elektrik üretimi yüzde 7.3 artarak 13.5 milyar kilowatsaat olurken, üretimdeki ithal kaynak payı yüzde 52.6'sı ithal kaynaklarla gerçekleştirildi.

Türkiye'nin elektrik enerjisi üretimi şubatta geçen yılın ayını ayına göre yüzde 7.3 oranında artarak 13.5 milyar kilowatsaate yükselirken, toplam üretim içerisinde ithal kaynaklarla yapılan üretimin payı yüzde 52.6 olarak gerçekleşti.

ANKA'nın Eneriji Bakanlığı'ndan edindiği verilere göre şubat ayı toplam elektrik üretimi ocak ayına göre ise yüzde 5.1 oranında azaldı.

Toplam 13.4 milyar kilowatsaat olan kayıp ve kaçak da dahil toplam yurtiçi elektrik tüketimi ise bir önceki aya göre yüzde 5 oranında azaldı geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 6.9 oranında artış kaydetti.

Elektrik enerjisi tüketiminin şubatta ocak ayına göre düşük kalmasının gün sayısının 28'de kalmasından kaynakladığı belirtiliyor. Şubattaki elektrik tüketiminin yüzde 72.9'u çalışma günlerinde gerçekleştirildi. Bu oran dokuz günlük Kurban Bayramı tatili de yaşanan ocak ayında yüzde 59.3'te kalmıştı.

ÜRETİMİN YÜZDE 1.4'Ü İHRAÇ EDİLDİ

Türkiye'nin Gürcistan, Nahçıvan ve Irak'a elektrik enerjisi ihracatı ve Türkmenistan'dan ithalatı şubat ayında da devam etti. Şubatta ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 39.9 artarken geçen aya göre ise yüzde 12 azaldı. Türkiye şubat ayı üretiminin yüzde 1.4'ünü ihraç ederken, yurt içi tüketiminin ise yüzde 0.3'ünü ithalatla karşıladı.

Türkiye'nin toplam elektrik enerjisi üretiminin yüzde 37'lik kısmının mevcut sözleşmesi bulunan üretim tesislerinden sağlandığı şubatta kamu mülkiyetindeki tesislerin payı ise yüzde 45,9 oldu. Ocakta söz konusu paylar sırasıyla yüzde 34.6 ve yüzde 50 olarak gerçekleşmişti.

Buna göre, ocakta yüzde 15.4 olan serbest piyasa koşullarında değerlendirilen elektrik enerjisinin payı şubatta yüzde 17.1'e indi.

Özel sektör tarafından işletilen üretim tesislerinden Yap İşlet modeli kapsamındaki santralların ocakta yüzde 23.4 olan üretim içindeki payı şubatta yüzde 25.5'e yükseldi.

Otoprodüktörler ve otoprodüktör grubu santralları payı yüzde 9.8'den ylüzde 9'a, Yap İşlet Devret santralların payı yüzde 8.5'ten yüzde 9'a, üretim lisansı bulunan santralların payı yüzde 6.4'ten 7.3'e çıktı. İşletme hakkı devredilen santralların payı ise yüzde 2.7'den 2.5'e indi.

Enerji kaynaklarına göre üretim kompozisyonuna bakıldığında; ise ilk sırada yüzde 40.9'luk payla doğal gaz geldi. Bunu yüzde 27'lik payla hidrolik ve yüzde 20.7'lik payla da linyit izledi.

Yüzde 52.6'lık kısmı ithal kaynaklardan sağlanan elektrik enerjisi üretiminin yüzde 72.8'lik kısmı termik santrallerda gerçekleştirildi. Geçen yılın ilk iki aylık dönemine göre bu yıl üretimde fuel-oil ve doğalfazın payı azalırken, nafta, hidrolik, ithal kömürün ve LPG'nin payı arttı.

Bu arada ocak-şubat döneminde toplam su gelirleri, 2005 yılının aynı dönemine oranla yüzde 52.1 oranında arttı. Bu artışa rağmen toplam su gelirinin 2004 yılının aynı döneminin altında bulunduğu bildirildi.

  • ANKARA (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi