T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 4 MART 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yeniden kırmızı bültenle aranıyor

Kayıplara karışan Fehriye Erdal, İnterpol aracılığıyla yeniden aranmaya başlanırken, Erdal'ın 32 istihbaratçının burnunun dibinden kaçması üzerine Belçika Senatosu, İstihbarat Servisi (SE) hakkında soruşturma açmayı kararlaştırdı

Belçika'da yargılandığı Bruges Bölge Mahkemesi'nde 4 yıl hapis cezası kesinleşmesinin ardından kayıplara karışan DHKP-C üyesi Fehriye Erdal'ın İnterpol aracılığıyla yeniden aranmasına başlandı. Bu arada Erdal'ın Belçika'da da yakalanmasını sağlayan ve 2026 tarihine kadar geçerli olan öncelikli İnterpol Kırmızı Bülteni'nin ayrıntıları ise belli oldu.172-3/1996 kaydı ile İnterpol Kırmızı Bülteni'ne konu olan Fehriye Erdal'ın ilk olarak Türkiye'de alınmış 10 parmak izi bulunuyor. 25 Şubat 1977 tarihinde doğan Erdal, şu nüfus bilgileriyle tanıtılıyor: Baba Adı: Hüseyin / Anne Adı: Elif / Uyruğu: Türk. Erdal'ın aynı zamanda "Fehiye" ismini de kullandığını belirten Türk İnterpolü, Erdal'ın gidebileceği ülkeler için ise "Avrupa ülkeleri" tanımını yapıyor. Lisan hanesinde sadece Türkçe yer alan Erdal için istenebilecek en büyük ceza 30 yıl hapis olduğu kaydediliyor.

İSTİHBARATA SORUŞTURMA

Bu arada Belçika Senatosu, terörist Fehriye Erdal dosyası çerçevesinde, İstihbarat Servisi (SE) hakkında soruşturma açmayı kararlaştırdı. Senato Başkanı Anne-Marie Lizin, bazı senatörlerin çağrısı üzerine, "Comite R" olarak adlandırılan ve SE'nin kontrolüyle yükümlü olan İzleme Komitesi'nin toplantıya çağrılmasını kararlaştırdı. Lizin başkanlığında gelecek hafta başında yapılacak toplantıda, SE'nin terörist Erdal olayında olası hata ve ihmalleri araştırılacak. Komite, Başkan Anne-Marie Lizin (Sosyalist) ile senatörler Ludwig Vandenhove (Sosyalist), Paul Wille (Liberal), Christine Defraigne (Liberal) ve Hugo Vandenberghe'den (Hıristiyan Demokrat) oluşuyor. Öte yandan Erdal'ın 'izini kaybettirmesi' konusunu bugün birinci sayfalarının manşetlerine taşıyan Belçika basını, Brüksel hükümeti ve İstihbarat Servisi (SE) ile alay ediyor. Le Soir gazetesi, ''Fehriye Erdal SE'yi rezil etti'' manşetiyle verdiği haberde, ''70'li yılların bir Fransız komedisine benzeyen'' olayın herkesi güldürdüğünü ancak bir ''sinema senaryosunun'' değil ''gerçeğin'' söz konusu olduğunu ve bu gerçeğin Belçikalı yetkilileri ve Ankara hükümetini hiç güldürmediğini yazdı. Muhafazakar "La Libre Belgique'' gazetesi ise manşetten verdiği haberde, polis ve istihbarat birimlerinin "ağır surette sorgulanacaklarını'' yazdı. 'La Derniere Heure'' gazetesi de ''Erdal 32 istihbaratçının elinden kaçtı'' başlıklı haberinde, ''bir teröristin, istihbaratçıların burnunun dibinden kaçıp gitmesinin oluşturduğu kötü imaja'' dikkat çekti.

  • ANKARA/ BRÜKSEL

    BAKANLARIN İSTİFASI İSTENDİ

    Belçika Adalet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Laurette Onkelinx ile İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Patrick Dewael, pazartesi günü parlamentoda konu hakkında milletvekillerini bilgilendirecek. Belçika'da bazı muhalefet temsilcileri, Erdal dosyasında ortaya çıkan tablonun ardından iki bakanın istifasını istiyor. Adalet Bakanı Onkelinx de, terörist Fehriye Erdal'ın "izinin kaybedilmesi" olayında SE ve Federal Polis'in olası ihmal ve hatalarının araştırılması için soruşturma başlattığını bildirdi.

    Emniyet: Erdal'ı ihmal kaçırdı

    Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, Sabancı suikastı ile ilgili aranan Fehriye Erdal'ın, Bruges Ceza Mahkemesi'nin kararının ardından "gözaltında tutulduğu" varsayılan adreste bulunamayışıyla ilgili Belçika makamlarının ihmalinin söz konusu olduğunu ifade ederek, bu kişinin diğer Avrupa polisinin de desteğiyle yakalanacağını umduklarını bildirdi. Çalışkan, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Fehriye Erdal'ın Belçika'da yakalanmasından sonra Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmaların Adalet ve Dışişleri bakanlıklarına gönderildiğini belirtti.

  • ANKARA

    İade için 2 formül

    Berivan
    Oruçoğlu
    Fehriye Erdal'ın yakalanması halinde karmaşık bir durum yaşanacağına dikkat çeken yetkililer, teröristin ya yakalandığı ülkeden Belçika'ya ya da doğrudan Türkiye'ye iade edilebileceğini belirtiyorlar. Erdal'ın Belçika'ya iade edilmesi halinde bu ülkeden Türkiye'ye gönderilmesinin bir yıl sürebileceğinin altı çiziliyor. Belçika'da iade sürecinin uzun ya da kısa olabileceğini bildiren hukukçular, Erdal'ın teknik olarak birkaç ay içinde iadesinin mümkün göründüğünü söylüyorlar. Ancak teröristin Türkiye'ye iade edilmek istemediğinin gözönüne alınarak, uzun yasal sürecin en olası alternatif olduğu ifade ediliyor. Söz konusu süreçte Belçika Adalet Bakanı Lauret Onkelinx'in görüşünün alınmasının ardından Federal Savcı, mahkeme ve temyizin sırasıyla Fehriye Erdal'ın iadesini kabul etmesi gerekiyor. Yetkililer iade sürecini Erdal'ın kaçmasıyla ilk defa Türkiye açısından olumlu bir döneme girdiğini vurguluyor.

  • BRÜKSEL


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi