T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 4 MART 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

'Jandarma'dan her yerde istihbarat toplarız raporu

Polisin sorumluluk alanına girdiği için eleştirilen Jandarma Genel Komutanlığı, 5 sayfalık bir rapor hazırlayarak "istihbarat yetkisinin sadece emniyete verilmediğini ve Türkiye'nin her yerinde istihbarat toplayabileceklerini" savundu

Veli
Toprak

TBMM Şemdinli Komisyonu'na, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından gönderilen raporda, jandarmanın polisin yetkisinde olan yerler dahil, Türkiye'nin her tarafında istihbarat yapabileceği vurgulandı. Jandarmanın, polisin sorumluluk alanında istihbarat yapamayacağı yönündeki eleştiriler üzerine Jandarma Genel Komutanlığı "Jandarma İstihbarat Birimlerinin İstihbarat Yapma Yetkisi" başlıklı bir rapor hazırlayarak TBMM Şemdinli Araştırma Komisyonu'na gönderdi. 5 sayfalık raporda, jandarmanın istihbarat yapma yetkisi anlatıldı. Jandarmanın istihbarat toplamasının, ilgili kanunlardan aldığı yetkiye dayanılarak yaptığı belirtilen raporda, ilginç ifadeler kullanıldı.

TEK YETKİLİ POLİS DEĞİL

Şemdinli Komisyonu'na gönderilen raporda, jandarmanın istihbarat yetkisiyle ilgili şu ifadeler kullanıldı: "Jandarma teşkilatının istihbarat toplama yetkisi, 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu'nun Ek 5. maddesine ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nun Ek 7. maddesinin birinci fıkrasına dayanmaktadır. İstihbarat toplama yetkisi, esas olarak 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nun Ek 7. maddesinin birinci fıkrasında düzenlenmiştir. Her ne kadar, 2559 sayılı kanunun 7. maddesi kapsamında "Polis" ifadesi geçmekte ise de, bu yetkinin sadece "Emniyet Teşkilatı"na verildiği anlamına gelmemektedir."

HER YERDE ÇALIŞIRIZ

Raporun sonuç bölümünde, de, "Sonuç olarak; jandarmanın, 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu'nun Ek 5. maddesine ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nun Ek 7. maddesinin birinci fıkrasına dayanarak ülke seviyesinde istihbarat toplama yetkisi bulunmaktadır" denildi.

KANUN SINIRLIYOR

Raporda yer alan 2803 sayılı Kanunu'nun Ek 5. maddesi jandarmaya "sadece kendi sorumluluk alanında" yetki tanıyor.

Sadece polisin olmadığı yerde yetki kullanabilir

Emniyet kökenli AK Parti Yalova Milletvekili Şükrü Önder, istihbarat yapma yetkisi konusunda jandarmanın 'sınırsız yetkisi' olmadığını söyledi. "Jandarma ülke çapında istihbarat yapamaz" diyen Şükrü Önder, "Sadece kendi sorumluluk alanında istihbarat çalışması yapabilir. Hakim kararı olmadan telefon dinlemesi olmaz. Jandarma polisin yetkilerini de kullanamaz. Sadece polisin olmadığı yerlerde yetki kullanır" şeklinde konuştu.


Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi