T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 5 MART 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İŞ'İN SIRRI
Yaşar SÜNGÜ

En büyük kaynak insan

Türkiye'de bugün yeraltında çıkarılmayı bekleyen trilyonlarca dolarlık maden kaynaklarını kullanamadığımızdan yakınırken en büyük kaynak olan genç nüfusu işsiz bırakarak heba ediyoruz.

Herşey hızla değişiyor, bilgi ve beceriler yerini yeni bilgi ve bunun getirdiği yeniliklere bırakıyor. Hızlı gelişen teknoloji işdünyasında değişimi hızlandırdı. Geleneksel şirket örgütlenme tarzları, stratejiler, pazarlar önemini yitiriyor.

Rekabet edebilmek için yerellikten global ekonominin mantığını kavramak isteyen işadamları değişime ayak uydurmaya başladı. Geleneksel ticareti tercih edenler ise mevcut pazar paylarını nasıl kaybettiklerininin şaşkınlığını yaşıyor.

İş dünyasının tepesindeki sermaye çevresinde esen değişim rüzgarları, ücret karşılığı üretim yapan çalışanların dünyasında fırtınaya dönüştü. İşsizliğin dünyada kartopu gibi büyümesi iş dünyasını ciddi biçimde endişelendiriyor. Önümüzdeki yıllarda gelir dağılımındaki uçurumun daha da derinleşecek olması, başta işadamları olmak üzere, büyük devletleri ve uluslararası kuruluşları sorunun çözümünü aramaya doğru yönlendirdi.

İnşaallah bundan sonra pazar günleri İnsan Kaynakları konusunda haber ve değerlendirmeler ile güncel gelişmeleri bu köşeden takip edebileceksiniz. Haftaya görüşmek üzere...


Bu işe senden daha fazla ihtiyacı olan insanlar var

Mağripli bir dilenci, Halep'in kumaşçılar çarşısında şöyle diyordu; "Ey servet sahipleri, eğer sizde insaf, bizde kanaat olsaydı, dünyada dilenme adeti kalkardı" Sadi

Bill Hewlett, Avrupa'da yaşanan 'Büyük Bunalım' döneminde geçen çocukluk öyküsünü şöyle anlatır:

O günlerde çok istediği bir iş bulmuştu; kapı kapı dolaşıp The Saturday Evening Post satmak. Bu işi bulduğu ve biraz para kazanacağı için çok sevinçliydi. Ama Büyük Bunalım yıllarıydı ve insanların iş bulması çok zordu. Bir gün annesi ona, "Bill" dedi, "İşi bırakmak zorundasın. Bu işe senden daha fazla ihtiyacı olan insanlar var."

Çok sevdiği işi bırakmak onu perişan etti, ama bu her zaman hatırladığı bir ders oldu. Annesi ona başka insanları ve onların ihtiyaçlarını düşünmeyi, kendi ihtiyaçlarına ve isteklerine öncelik tanımamayı öğretti.

Bugün yıllık 4 milyar dolarlık Ar-Ge yatırımı bulunan Hewlett-Packard Şirketi (genelde HP olarak bilir) merkezi ABD'de Palo Alto, Kaliforniya'da bulunan çok büyük uluslararası bir şirket. Bilgi işlem, baskı sistemleri ve sayısal görüntüleme donanımları üreticisi. Ayrıca yazılım ve hizmet sağlayıcısı.

HP 1939 yılında Bill Hewlett ve Dave Packard tarafından bir test ve ölçü cihazları üretici şirketi olarak kuruldu.

Compaq Computer Corporation ile 2002 yılında gerçekleşen birleşme, 178 ülkede sayısı 40'ı aşan para biriminde ve 10'dan fazla dilde iş yapma olanakları ile 140000 çalışandan oluşan dinamik ve güçlü bir takım ortaya çıkardı. 31 Ekim 2002 mali yılı sonunda ortak şirketlerin geliri 72 milyar dolardı.

Bu hikayeyi insani değerlerimizi ne kadar yitirdiğimizin anlaşılması için anlattım. 2001 yılında Türkiye'de arka arkaya yaşanan ekonomik krizlerde en ağır fatura çalışanlara çıkartıldı. Battım diye bağıran birçok işletme sahibi kahvaltı sofrasından bir tabak bile eksiltmezken kriz gerekçesiyle çalışanlarını işten çıkarmakta hiçbir mahzur görmedi.


"Hayata Artı" katacak projeniz varsa acele edin

Toplam 1,5 milyon dolar büyüklüğe sahip Hayata Artı Gençlik Fonu'ndan yararlanmak için başvuru süresinde geriye sayım başladı. 16-26 yaş arasında gençlerin ürettiği eğitim, spor, çevre ve kültür-sanat projelerini destekleyen Fon'a başvurular 24 Mart 2006 tarihinde sona eriyor. Fon, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Coca-Cola Türkiye tarafından, gençlerin yaşam kalitesini artıracak projelerin oluşumuna destek olma ve içinde bulunduğu topluma sahip çıkan genç liderlerin yetişmesine katkı sağlama hedefiyle kuruldu. Uygulama çalışmalarını Habitat ve Gündem 21 Gençlik Derneği'nin yürüttüğü Hayata Artı Gençlik Fonu, kamu, sivil toplum ve özel sektör işbirliği ile gerçekleştirilen uluslararası düzeydeki en uzun süreli ve en büyük gençlik fonu olma özelliğini taşıyor. Başvuruları kabul edilen projelerden 20'si ön elemeyi geçerek, 5 Mayıs'ta Seçici Kurul üyelerine sunum yapma hakkı kazanacak. Seçici Kurul'un uygulamaya değer gördüğü projelerin duyurulma tarihi ise Gençlik ve Spor Bayramı olması nedeniyle 19 Mayıs 2006 olarak belirlendi. Bilgi almak ve başvuralar için: www.hayataarti.org ya da Habitat ve Gündem 21 Gençlik Derneği: (0212) 275 74 98


AJANDA

  • Rönesans Değişim ve Yönetişim Bilimleri Enstitüsü, Kurumsal Yönetişim ağırlıklı eMBA programını 1 Nisan 2006'dan itibaren başlatıyor. Mezuniyet ortalaması 3.0 olan katılımcıya Amerika Preston Üniversitesi Yüksek Lisans diploması verilecek. Bilgi için (www.e-yonetisim.net)

  • Century 21, emlak sektörüne mortgage brokerları yetiştirecek. Bu ay başlayan program bir yıl sürecek. Gayrımenkul danışmanları ile ofis sahipleri eğitimden ücretsiz yararlanacak

    İŞE ALIMLAR BAŞLIYOR

  • Turizm şirketi Magic Life, Bodrum, Antalya, Marmaris'te yer alan 7 tesiste 2006 yılı için işe alımları Nisan ayında başlatıyor. Bilgi için ( mlhr2006@magiclife.com)

  • Sabancı Topluluğu bu yıl 4 bin 500 yeni alım planlıyor. Grup bünyesinde 1500 kişi sanayi, 2 bin kişi perakende ve bin kişi de finans sektörlerinde istihdam edilecek. Adayların gazete ilanları ve http:/www.sabanci.com/kariyer sitesine yaptığı başvurular dikkate alınacak.

    YILIN GİRİŞİMCİSİ
    Sedat Yalınkaya finalde

    Ernst & Young Türkiye ve Milliyet Gazetesi'nin işbirliği ile düzenlenen "World Entrepreneur Of The Year - Dünya Yılın Girişimcisi" yarışmasının Türkiye bölümü sonuçlandı. Ernst & Young'ın 40'a yakın ülkede düzenlediği uluslararası yarışmanın Türkiye finalini Goldaş'ın Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sedat Yalınkaya kazandı.

    ATAMA
    Yaman Or, Satış ve Pazarlama Müdürü

    Microsoft Dünya Eğitim Danışma Kurulu'nun tek Türk üyesi olan Bilge Adam, Kariyer Noktası Satış ve Pazarlama Müdürlüğü görevine Yaman Or'u atadı.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi