T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 19 MART 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

DTP yasağa rağmen nevruz ateşini yaktı

Demokratik Toplum Partisi kaymakamlığın erteleme kararına rağmen Şemdinli'de nevruz kutlamalarını başlattı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı ilçede, DTP heyetini iki bine yakın kişi karşıladı

Demokratik Toplum Partisi (DTP) eş başkanları Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde nevruz kutlamalarını başlattı. DTP'nin dün Şemdinli'de yapacağı nevruz kutlamalarına kaymakamlık tarafından genel güvenlik gerekçesiyle izin verilmemişti. DTP eş başkanları Türk ve Tuğluk'un yanısıra parti yöneticileri ile belediye başkanlarından oluşan heyet, yoğun güvenlik önlemleri altında geldikleri Şemdinli'de, iki bine yakın kişi tarafından karşılandı.

EL BOMBALI TABELA

Türk ve Tuğluk 9 Kasımdaki patlamanın meydana geldiği Umut Kitapevi ve ilçe teşkilatının açılışını yaptı.

Açılışı yapılan Umut Kitabevi'ne el bombası resmi çizilmiş tabela asıldı. Tabelaya eski ismi "Umut Kitabevi" aynen yazılırken, tabelanın sağ ve sol taraflarına, içinde gözler olan soru işaretleri, soru işaretlerinin noktalarına da pimi çekilmiş el bombası resmi yerleştirildi. Resimlerin üstüne 'Şemdinli', altına da 'Bombası' kelimeleri yazıldı. Açılışların ardından caddede toplanan kalabalığa hitap eden Ahmet Türk, nevruz arifesinde bulunduklarını anımsatarak, "Bu vesile ile nevruzunuzu kutluyorum. Biz barıştan, birlikten, kardeşlikten yanayız" dedi.

GENEL AF İSTEDİ

Konuşması sık sık Abdullah Öcalan lehine atılan sloganlarla kesilen Türk, Türkiye'de mutlaka bir genel affın çıkarılması gerektiğini kaydederek, sözlerine şöyle devam etti: "Geçmişte yaşanan acı olayları kaşımayalım. Gençlerimizin yarınlarımızın doğru geleceğini kurmak için daha fazla özveriyle çalışalım. Burada önemli olaylar yaşandı. Şimdi iddianame hazırlanmış. İddianameyle ilgili çeşitli spekülasyonlar var. Yanlışsa yanlışlar ortaya çıkarılır. Ancak 1994 yılında biz parlamentodan atıldığımız dönemlerde cezaevinde yattıktan sonra hakkımızda deliller toplandı, hiç kimseden ses çıkmadı. Bunu da görsünler."

SUAVİ KONSER VERDİ

Konuşmanın ardından kapatılan DEP'in eski milletvekili Selim Sadak nevruz ateşini yaktı. Şarkıcı Suavi ise kısa bir konser verdi. DTP eş başkanları ve beraberindekiler, Belediye Başkanı Hurşit Tekin ile Kaymakam Altuğ Çağlar'ı makamlarında ziyaret ettikten sonra ilçeden ayrıldı.

Bu arada İlçede Kaymakamlık ve Emniyet Müdürlüğü başta olmak üzere kamu kuruluşları çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Jandarma ve polis, olası bir izinsiz gösteriye müdahale etmek amacıyla ilçede konuşlandırıldı. n ŞEMDİNLİ

Aydar'dan yasağa uymayın' çağrısı

PKK'nın Avrupa sorumlusu Zübeyir Aydar, bu yılki nevruz kutlamalarında Abdullah Öcalan'a özgürlük şiarının yükseltilmesini ve Kürtlerin nevruzu kendi bayrakları ve renkleri ile kutlamasını istedi. "Bu yılki nevruzun diğer yıllardan farklı bir anlamı var. Bu nevruzda Abdullah Öcalan için başlattığımız imza kampanyası olarak devam eden referandumunun zirve ve dönüm noktasıdır" diyen Aydar, şunları söyledi: "Ayrıca İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi yayınlandı. Nevruzda Türk bayrağı dışındaki renklere getirilen yasaklamaları kabul etmiyoruz. Kendi bayraklarımızla kendi renklerimizle katılacağız. Bakanlığın genelgelerı halkımızın bayramını bağlamaz"

  • DİYARBAKIR

    Şehitler de anıldı

    Şemdinli'de dün Nevruz'un yanısıra 18 Mart Çanakkale Şehitleri'ni anma yıldönümü de kutlandı. Çanakkale Şehitleri'ni anma kutlamaları, Şemdinli'de geçen yıl 1 Kasım günü bir aracın içine konulan bombanın infilak ettirildiği, 67 ev ve işyerinin hasar gördüğü Cumhuriyet Caddesi üzerindeki İlçe Jandarma Komutanlığı önünde gerçekleştirildi. Törene Kaymakam Altuğ Çağlar, DTP'li Belediye Başkanı Hurşit Tekin ile askeri erkan, Emniyet Müdürlüğü personeli, korucular, öğrenciler ve az sayıda vatandaş katıldı. Diyarbakır'da da DTP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlhan Diken, şehitlerin mezarına kırmızı karanfil bıraktı. Şehitlik Mahallesi'nde bulunan Şehitlik Mezarlığı'nda başlayan programda çelenklerin sunulmasının ardından, şehitlerin mezarına kırmızı karanfil bırakıldı. Diyarbakır Valisi Efkan Ala, şehitlik özel defterini imzaladıktan sonra, beraberindekiler ile birlikte şehitlerin mezarlarına kırmızı karanfil bıraktı. Tunceli'de de Nevruz Kutlamaları Komite Başkanı Barış Yıldırım, Çanakkale Şehitleri'ni saygıyla andıklarını ifade etti.


    PKK'DAN NEVRUZ ATEŞKESi

    PKK'nin sözde Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, nevruz haftası boyunca çok zorunlu olmadıkça silahlı çatışma ve saldırı yapmayacaklarını bildirdi. PKK'ya yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı'na konuşan Murat Karayılan, nevruza Diyarbakır'ın öncülük yapacağını savundu. Nevruzda eylem ve gerginlik geliştirmeyeceklerini söyleyen Karayılan, "Nevruz haftası boyunca çok zorunlu olmadıkça kesinlikle silahlı misilleme eylemlerinde bulunulmayacaktır. Bu konuda bütün ilgili çevreler emin olabilir" şeklinde konuştu. Abdullah Öcalan'ın Kürt sorununun çözümünde temel halka olduğunu öne süren Karayılan, 2006 nevruzunun, Öcalan'a sahip çıkmak şeklinde değerlendirilmesini istedi.

  • DİYARBAKIR


    TEKÇE'YE SUÇ DUYURUSU

    Anadolu Kamu-Sen Genel Mali Sekreteri ve Anadolu Haber-Sen Genel Başkanı Murat Fırtına, Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçe hakkında Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Sendika mensuplarıyla Ankara Adliyesi'ne gelen Murat Fırtına, suç duyurusu öncesi bir basın açıklaması yaptı.Tekçe'nin, Meclis Araştırma Komisyonu'na verdiği açıklamada "PKK'yı terör örgütü olarak görmediği, kendisini Türk değil, Kürt olarak gördüğü ve Türkiyeli olduğuna" dair sözlerinin basında yer aldığını hatırlatan Fırtına, bunu söyleyen kişinin devletin imkanlarını kullanan bir kamu görevlisi olduğunu kaydetti.

  • ANKARA


    Şüpheli araçlar tek tek aranıyor

    İstanbul'da bugün kutlanacak olan nevruz kutlamaları sırasında bölücü terör örgütü PKK'nın provakatif eylem hazırlığında olduğu istihbaratını alan polis alarma geçti. Kutlama öncesi her sokak başında yolları kesen polis ekipleri şüpheli araç ve yayaları didik didik arıyor. Nevruz kutlamalarında 6 bin güvenlik görevlisi çalışacak, bin 500 güvenlik görevlisi de merkezlerde hazır bekletilecek. Bu arada nevruz öncesi Güneydoğu'da oluşan gergin ortamı fırsat bilen provokatör grupların, Diyarbakır'da ara sokaklarda tehdit ve uyarı mesajı içeren bildiriler dağıttığı ortaya çıktı.

  • SALİH AYDIN / İSTANBUL

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi