T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 19 MART 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Erdoğan en popüler lider ve rakibi yok

Hükümeti ABD karşıtı gösteren yazısıyla tepki çeken Pollock, bu kez Başbakan Erdoğan'a övgüler yağdırdı. Pollock, Erdoğan'ı "Özal'dan sonra en popüler lider, rakibi de yok" dedi.

Wall Street Journal, Başbakan Erdoğan'ı "Özal'dan sonra en popüler lider" diye tanımladı.

2005 Şubat'ta "Türkiye'deki Amerikan karşıtlığından hükümeti sorumlu tutan" yazısıyla tepki çeken WSJ editörü Robert L. Pollock, bu kez, "Hafta sonu röportajı"nda Başbakan Erdoğan'la görüşmesini yayınladı. Erdoğan'dan istediği randevuya olumlu cevap alarak Ankara'ya gelen Pollock'un yazısı, WSJ'nin dünkü sayısında "Haftasonu Ropörtajı" olarak yayınlandı. Pollock, Erdoğan'ı, "Türkiye'de Turgut Özal'ın ardından en popüler lider" diye tanımlanırken, gelecek yıl yapılacak seçimlerde de önünde ciddi hiçbir rakip bulunmadığını şu sözlerle anlattı: "Erdoğan'la yaptığımız bu görüşme, tipik Tayip Erdoğan tipini ele veriyor: Akıllı, özgüven sahibi, kaçamak yapan ama yine de insan bir Erdoğan. Bütün bu özelliklerini, patlama yapan bir ekonomi ve talihsiz bir muhalefet liderini de ilave ederseniz, Erdoğan'ın neden Turgut Özal'dan sonra en popüler Türk lideri olduğu ve gelecek yıl yapılacak seçimlerde rakibinin olmadığı kendiliğinden açıklığa kavuşur."

ABD İLE YÖNTEMLERİMİZ FARKLI

"Başbakan Erdoğan'ın Amerikan karşıtı olmadığını" vurgulayan Pollock, "Amerika'nın Türkiye'deki imajını düzeltmesi için ne yapması gerektiğini" sordu. Erdoğan da, Amerika'nın Türk insanı gözündeki en büyük sorununun "Iraktaki gelişmeler" olduğunu vurgulayarak, "Biz bölgeye bizim demokrasi tecrübemizi aktarmaya çalışıyoruz. Demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi ilkelerin yaygınlaşması için çaba gösteriyoruz. Bütün problemlerin, masada çözümlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Ve baskının sonuç vermeyeceğini düşünüyoruz. Bölgeye demokrasi götürülmesi konusunda ABD ile ayn hedefi paylaşıyoruz; ama benimsediğimiz metotlar farklı olabilir" dedi.

HAMAS SEÇİLMİŞ BİR PARTİ

Hamas'ın Ankara ziyareti ile ilgili bir soru üzerine de, "Bu, Filistin halkının seçimi... Yapmamız gereken bu insanları desteklemek, silahları bırakmalarını ve İsrail ile Filistin'in varlık haklarını kabul etmelerini sağlamak. Arkadaşlarım, onlara, başka hiçbir ülkenin söyleyemeyeceği şeyler söyledi" diye konuştu. Erdoğan "İran'ın nükleer programından endişe duyuyor musunuz" sorusu üzerine de, "Neden korkalım ki? Bildiğiniz gibi biz bir NATO üyesiyiz. Uzun zaman da Sovyetler Birliği'nin komşusuyduk. O zamanlarda bile korkmadık neden şimdi korkalım ki" dedi.

  • ANKARA (ANKA)

    Kurtlar Vadisi-Irak seni üzdü ama...

    Pollock, röportajda eleştirilerini "Kurtlar Vadisi Irak" filmine yöneltti ve "Anti Amerikan, anti Semitik ve anti Hristiyan" bir film olduğunu söyledi. Pollock, filmi izlediğini de söyleyince, Erdoğan, "Dikkat et seni Amerika'ya almayabilirler" diye şaka yaptı. Pollock, filmden dolayı çok üzüldüğünü belirtince, Erdoğan bu kez, "Filmi yapanlar Irak'ı görmemiş olabilirler. Çünkü bir ülkede bulunmak o ülke konusuna deneyim sahibi olmak için çok önemli. İşte sizin, bizim hakkımızda yazdığınız makalenizde ben böyle bir eksiklik gözlemledim. Sizin yazınız da Türkiye'yi ve bizleri tanımadan yazılmış bir yazıydı. Onu okuduğumda çok üzüldüm" dedi. Pollock, "Belki de 2. Dünya Savaşı sonrasında Avrupa'da geniş kitlelere ulaşan din ve ırk açısından en bölücü film" diye ısrar edince Erdoğan bu kez, "Filmde yer alan bazı sahnelerin basında çıkan haberlerden esinlenerek hazırlandığına inanıyorum. Örneğin Ebu Garib hapishanesi...Şimdi de dünya basınında Guantanamo var. Tabi bu film de bu tür etkiler altında hazırlanmış olabilir" diye konuştu.

    Türk halkı en medeni halk

    Türk halkını, "genelde hoşgörülü ve karşılaştığım en medeni halk" diye tarif eden Pollock, Erdoğan'ın "yoksullukla mücadelede" ciddî mesafeler katettiğini kendi gözlemiyle anlatırken, "1990'ların sonlarında ziyaret ettiğim Türkiye ile kıyasladığımda şimdiki Türkiye'nn nasıl daha zengin bir Türkiye olduğunu gördüğümü anlattım Erdoğan'a" dedi. Büyümeyi, düşük enflasyonu anlatan Pollock şöyle devam etti: "Bazı insanlar hâlâ bunun bir 'hayal' olduğuna inanıyorlar. Erdoğan Türkiye'yi yatırımcılar için cazip bir ülke haline getirdi. Bazı çevreler, Erdoğan'ın ılımlı yaklaşımının, Atatürk tarafından kurulan Cumhuriyet'in laik karakterini köklü olarak değiştirecek radikal bir değişim gündeminin kılıfı olup olmadığını sorgulayıp duruyor. Ben şahsen, böyle bir şeyin sözkonusu olması için bir neden göremiyorum."

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi