T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 19 MART 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Şehitlerin mezarları ülkemin siperleridir

Çanakkale Zaferi'nin 91. yıldönümü soğuk hava ve yağmura rağmen yoğun katılımla kutlandı. Başbakan Erdoğan "Türk milleti, bu savaşta geleceğini kazanmıştır. Bunun için şehitlerimizin yattığı mezarlar ülkemizin siperleridir" dedi.

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 91. yıldönümü ve Şehitler Günü nedeniyle düzenlenen törenlerden ilki, havanın yağışlı olması nedeniyle Çanakkale 90. Yıl Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanısıra Devlet Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi Jean Dunn katıldı.

ÇANAKKALE GEÇİLMEZ

18 Mart'ın, 1915 yılında Türk insanının bütün dünyaya haykırdığı, "Çanakkale Geçilmez" sözünün, 91 yıl sonra yüreklerde yeniden zikredildiği bir gün olduğunu ifade eden Erdoğan, "Vatanperverlik, fedakarlık, cesaret gibi yüksek faziletlerin kahramanca sergilendiği Çanakkale Savaşları, hem Türk hem de dünya tarihi açısından inkar edilemeyecek bir öneme sahiptir. Hiçbir cephe, Çanakkale gibi tarihin akışını bütünüyle değiştiren etkiye sahip olmamıştır. Bu destanı Türkiye'nin dört bir yanından gelen cengaverlerimiz yazmıştır. Çanakkale destanının yazılmasında payı olan şehitlerimizin her biri bizim yolumuzu aydınlatan meşalemizdir. Çünkü onlar, istiklal mücadelemizi kaleme alan büyük mütefekkir ve şair Mehmet Akif'in, 'Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor tevhidi, Bedr'in aslanları ancak bu kadar şanlı idi' dizelerinin büyük kahramanlarıdır" dedi. Başbakan Erdoğan sözlerinin arasına İstiklal Marşı'nın dizelerini serpiştirdiği konuşmasını "Bu vatan ucuz değil" diye tamamladı.

BU MEŞALE SÖNMEZ

İkinci tören ise Gelibolu Yarımadası'ndaydı. Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşu ve bir manga askerin saygı atışından sonra İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildi. Törende konuşan Başbakan Erdoğan, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün kahramanların, bütün şehitlerin aziz hatırasını rahmetle ve minnetle yad ettiğini söyledi.

O RUHU KAYBETMEDİK

İstiklal mücadelerini kavramadan istikbal mücadelesinde başarılı olamayız diyen Erdoğan, "Tarih boyunca gösterdiğimiz kahramanlık ruhuna bir örnek daha eklediğimiz bu büyük zafer, nasıl tek ses, tek nefes, tek yürek olduğumuzu gösteren aziz bir hatıra olarak daima hafızalarımızdaki tazeliğini koruyacaktır. Bunun için şehitlerimizin yattığı mezarlar ülkemizin siperleridir'' dedi. Çanakkale Zaferi'nin nasıl kazanıldığını en iyi açıklayan tasvirin, ulu önder Atatürk'ün "Okuma bilenler ellerinde Kur'an-ı Kerim cennete gitmeye hazırlanıyorlar. Bilmeyenler Kelime-i Şahadet çekerek yürüyorlar. Bu Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren şayan-ı hayret ve tebrik misalidir. Emin olmalısınız ki Çanakkale muharebesini kazandıran bu yüksek ruhtur'' cümleleri olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti: "Evet Gazi Mustafa Kemal Paşa cephede Mehmetçiği böyle tasvir etmiştir. Conk Bayırı'nda bu yüksek ruha ve bu istiklal aşkına seslenmiştir. 'Size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum' talimatı yine Çanakkale Zaferi'ni anlatan en veciz ifadelerden biri olarak hafızalarımıza kazınmıştır.'' Erdoğan, burada, şehitlerin siperlerinin ve mezarlarının yanı başında dostluk için birleşen elleri, bir kez daha sıkıca kenetlediklerini söyledi.

Genç yaşlı herkes şehidine koştu

Şiddetli yağmura rağmen şehitlerini unutmayanlar, Çanakkale'deki şehitliği doldurdu. Türkiye'nin dört bir yanında gelen çoğunluğu öğrenci binlerce ziyaretçi, şehit mezarları başında ellerini açtı dualar etti. Resimdeki küçük kız gibi yüzlerce kişi dedelerinin babalarının ve hatta tanımadığı şehitlerin mezar taşlarına minnet ve gururla dolu öpücükler kondurdu.

Emaneti kimden aldığımızı biliyoruz

Başbakan Erdoğan, "Burada yatan şehitlerimiz bize çok büyük bir sorumluluk yükledi, çok değerli bir miras bıraktı. Emaneti kimden aldığımızı, bu emaneti taşımanın ne kadar büyük bir hassasiyet gerektirdiğini iyi biliyoruz. Bizlere bu aziz vatanı, Cumhuriyet'i emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bütün istiklal kahramanlarımızı, bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyorum" dedi.


Şehitlerin mezarlarına karanfil bıraktılar

İzmir'deki anma törenlerinin merkezi ise Kadifekale Şehitliği'ydi. Devlet Bakanı Mehmet Aydın, İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Fethi Remzi Tuncel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Alev Gümüşoğlu, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Erol Ortaç'ın da katıldığı törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından saygı atışında bulunuldu. Daha sonra şehitlerin ruhlarına dua edildi, mezarlarına karanfil bıraktı.

  • İZMİR


    Anneden oğula üç kırmızı karanfil

    Düzce Şehitliği'ndeki törene, Vali Halil Nimetoğlu, AK Parti milletvekilleri Yaşar Yakış ve Metin Kaşıkoğlu, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Recep Gençoğlu katıldı. Vali Nimetoğlu, "Ulu önder Atatürk ve şehitlerimizin çizdiği yolda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bütün şehitlerimizin ruhları şad olsun" dedi. Şehit anneleri oğullarının mezarı başında dualar etti.


    'Katili benden iyi besliyorsunuz'

    18 Mart Çanakkale Zaferi'ni anma ve Şehitler Günü dolayısıyla Ankara Cebeci Şehitliği'nde de anma töreni düzenlendi. Törene katılan bir şehit babası, "Kürt sorunu olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan'a hakkımı helal etmiyorum" di-yerek tepkisini dile getirdi. Bir şehit annesi de, Korgeneral Saldıray Berk'in yanına giderek "katili benden iyi besliyorsunuz" diyerek sitemde bulundu.


    CHP'den haremlik selamlık toplantı

    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 91. yıldönümü nedeniyle Cumhuriyet Halk Partisi'nin Çanakkale'de düzenlediği söyleşi sırasında ilginç görüntüler oluştu. CHP Çanakkale İl Başkanlığı, İl Kültür Merkezi'nde 'Emperyalizmin yenildiği yer: Çanakkale' konulu sempozyum düzenledi. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ve gazeteci Tuncay Özkan'ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, kadınların, 'Aile Yeri' tabelası asılan yerde erkeklerden ayrı oturmaları dikkat çekti.

  • AYDIN DEMİR, FERHAT ULUDAĞLAR / ÇANAKKALE
  • ŞAMİL KUCUR, OZAN KÖSE / İSTANBUL


  • Atalarımızın emanetini koruyacağız
  • Vali Güler'in gözleri doldu
  • Bayrak ve vatan için nöbet sırası bizdedir

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi