T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 25 MART 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

'Felaket tellalları var'

Tekstilci ve turizmcilerden sonra ihracatçılarla biraraya gelen Başbakan Erdoğan, "Felaket tellalları var. Bu tuzakları tesbit edip bozmak gerekiyor. Bunu da özel sektörle dayanışma içinde halledeceğiz" dedi

Tekstilci ve turizmcilerden sonra ihracatçılar da sorunlarını Başbakan'a anlattı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu'nu kabul eden Erdoğan, ihracatçılara verdiği mesajlarda, "Felaket tellalları var. Tuzakları dayanışma içinde bozacağız" dedi. Gerek bölgede gerekse dünyada önemli krizlerin yaşandığı bir dönemde Türkiye'nin bu krizlerden etkilenmediğini, aksine lehine çevirmeye başladığını söyleyen Erdoğan, "Tüm bölgesel ve küresel sorunlara rağmen, bütün bu olanlara rağmen siyasetin bu cilvesidir, felaket tellalları olacaktır. Onlar bu işi karalamaya çalışacaktır" dedi. Reel sektör sorunlarına daha çok odaklanan bir iktidarın işbaşında olduğunu ve bütün sektörlerle TOBB çatısı altında olduğu gibi, her sektörle ayrı ayrı biraraya gelme gayreti içinde olduklarını anlatan Başbakan, "TİM'in yönetiminde bulunan arkadaşlar olarak sizlerle Türkiye'nin ihracaatını da ekonomik gelişmeleri de dertleşmek durumundayız. Sorunların bütünlük içinde ele alınması gerektiğini ısrarla dile getiriyoruz" diye konuştu.

İHRACATTA HEDEF: 500 MİLYAR DOLAR

Erdoğan, Türkiye'nin bugüne kadar enerji kaybettiğine dikkat çekerek, "Şimdi geçmiş yönetimlerin komşu ülkelerle olan kötü ilişkilerini lehimize çevirerek Rusya'dan sonra bölgede en fazla ihracat yapan ülke konumuna geldik. Güven ve istikrarın kökleşmesiyle Türkiye her anlamda büyük bir cazibe merkezi haline geldi" dedi. 2002'de 5 bin 580 yabancı firmanın Türkiye'ye yatırım yaptığını, son 3,5 yılda bu sayının 12 bine ulaştığını vurgulayan Erdoğan, 2010 yılında ihracat hedefinin 100 milyar dolar, Cumhuriyetin 100. yılında ise 500 milyar dolar olduğunu söyledi.

Erdoğan, ihracatçılara şunları söyledi: "Ben sizlere toz pembe bir tablo çizmeye niyetli değilim. Şüphesiz ki sıkıntılarımız var, bundan sonra da bu sıkıntılar olacaktır. Bugün karşılaştığımız sorunları Türkiye rahatlıkla aşacak, ancak şunu biliniz ki bunları aştıktan sonra yeni sorunlarla yine karşı karşıya kalacağız. Bugün ABD, Çin, Hindistan, Japonya sorunsuz ülkeler mi, hepsinin sorunları var. Bu sorunları gayretle, dayanışma içinde çözüyorlar. Türkiye de bu işi inşallah başaracaktır. Biz ekonomik büyümeyi engelli koşu olarak görüyoruz."

TUZAKLAR BOZULACAK

Türkiye mesafe aldıkça yeni engellerin ortaya çıktığını anlatan Başbakan Erdoğan, "Yol katettikçe karşımıza yeni engeller çıkacak. Çünkü, dünya bir rekabet dünyası. Bu rekabetin içinde tuzaklar var, birçok tezgahlar var. Bu tuzakları tesbit edip bozmak da bir kabiliyet gerektiriyor, enerji gerektiriyor. Bunu da kamu-özel sektör dayanışması içinde halledeceğiz" diye konuştu.

Öncelikle sorunların tesbitinin yapılması gerektiğini kaydeden Erdoğan, "Sorunlar yasama ile ilgiliyse bunu yaparız. Yürütme ile ilgiliyse bunu yaparız. Ama, yargı ile ilgiliyse orada yapacağımız hiçbir şey yok. Bunu açık söylüyorum" dedi.

Satıcı, bankalardan dert yandı

TİM Başkanı Oğuz Satıcı, görüşmede değerlenen YTL, enerji ve istihdam maliyetlerini ele aldıklarını söyledi. Satıcı, bankaların ihracatı ve ithalatı fonlamayarak tüketiciyi fonlamayı tercih ettiklerini Başbakan Erdoğan'a ilettiklerini kaydetti.

Satıcı, mevcut bankacılık sisteminin bu şekilde ihracatçıyı desteklemediğini bunun da olumsuz sonuçlar doğurduğunu ifade etti.Reel sektörün üretim ve ihracat konusundaki görüşlerini açık açık dile getirdiklerini ifade eden Satıcı, "Kamuoyu tarafından gerilim ve çekişme varmış gibi yansıtılıyor. Herhangi bir gerilim yok. İSO toplantısında da bir gerilim yoktu" dedi.

HÜKÜMETE ÖVGÜ

Oğuz Satıcı toplantıda ise hükümeti överek "Makro ekonomik dengelerin yakalanması ve ülkede istikrar ortamının yaratılması için hükümet olarak, yaptığınız tüm çalışmalar için minnettarız. Çalışmalarınız, meyvesini vermiş ve Türkiye güven ve istikrar ülkesi haline gelmiştir" diye konuştu.

  • HABER MERKEZİ /ANKARA

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

       İş'in Sırrı

       İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi