T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 25 MART 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Zana'ya göre şiddeti Öcalan durdurabilir

Avrupa Parlamentosu heyeti ile görüşen eski DEP milletvekili Leyla Zana'nın, silahlı militanları şiddetten sadece Öcalan'ın uzak tutabileceğini belirttiği kaydedildi

Avrupa Parlamentosu (AP) İnsan Hakları Alt Komisyonu'nun geçen yıl tam üyelik müzakerelerinin açılmasının hemen ardından Türkiye'ye yaptığı ziyaretin tutanakları, önceki gün parlamentoda yapılan toplantıda ele alındı. Heyetin Türkiye ziyareti sırasında görüştüğü eski DEP milletvekili Leyla Zana, terörist Abdullah Öcalan'ın avukatları ve ailesiyle görüşmek gibi temel insan haklarından mahrum bırakıldığını öne sürerek, şiddeti engelleyebilecek tek kişinin Öcalan olduğuna işaret etti. Tutanakta, Zana'nın şiddetin bırakılması için kendisinin bir şey yapamayacağını, Kürt halkının bunu kabul etmeyeceği sözlerinin yanı sıra Öcalan'ın izolasyonuna son verilmesi durumunda ateşkesin sağlanabileceğine ilişkin açıklamaları dikkat çekti. Zana'nın tutanakta yer alan çarpıcı açıklamaları şöyle:

"Silahlı militanların şiddetten uzak tutulması konusundaki değişimi sadece PKK/Kongra-Gel lideri sağlayabilir. Öcalan, kendisini Arafat ve Mandela gibi görüyor ve AB tarafından PKK'nın terörist bir örgüt olduğuna yönelik açıklamaları onu üzüyor. Ayrıca 3 Ekim öncesi PKK'nın tek taraflı ateşkes kararı da bizden geldi."

ELKATMIŞ: 30 BİN KİŞİNİN ÖLÜMÜNDEN SORUMLU

Tutanağın AP'de görüşüldüğü oturuma katılan TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış ise Avrupalı parlamenterlere Öcalan'ın 30 bin kişinin ölümden sorumlu bir terörist olduğunu anımsattı. Elkatmış, "30 bin kişinin katili olan bir teröristin özel bir cezaevinde tutulması son derece normal" diye konuştu.

Öte yandan AP'nin belalı parlamenteri Marios Matsakis TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Elkatmış'ı soru yağmuruna tuttu. Rum parlamenter, Şemdinli olaylarıyla ilgili iddianamede Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın ismi olmasına karşın neden yargılanmadığını sordu. Elkatmış, Türkiye'nin demokratik bir ülke olduğunu vurgulayarak, yargı bağımsızlığına dikkat çekti.

  • BERİVAN ORUÇOĞLU / BRÜKSEL

    DTP'den arabuluculuk teklifi

    Demokratik Toplum Partisi(DTP) Eşbaşkanı Ahmet Türk, terörün sona ermesi için arabuluculuk yapmak istediklerini söyledi. Kürt Demokrasi Forumu önceki akşam Ankara Park Otel'de 'Nevruz resepsiyonu' verdi. Resepsiyona katılan Türk, Nevruz dolayısıyla Doğu ve Güneydoğu'nun bir çok ilini gezdiğini hatırlatarak, "Halk barış için gerekirse ölürüz diyor. Bu halkın talebidir kimse bunu gözardı edemez" dedi. Bölgeye barış gelmesi için arabuluculuk dahil herşeyi yapmaya hazır olduklarını belirten Türk, bu konuda daha somut adım atması gerekenin ise devlet olduğunu söyledi.

    Türkiye'deki ile benzer sorunların İspanya ve ETA örneklerinde de görüldüğünü hatırlatan Türk, "Orada barış nasıl sağlandıysa bizde de sağlanabilir. Barışın yolları birbirine benzer. Onların başbakanı ilk ve somut adım atan taraf oldu. Devlet oradakine benzer bir refleks geliştirmeli" şeklinde konuştu. Örtülü olarak PKK'nın silahlı mücadeleyi bırakmasını da isteyen Türk, "Bölge halkı artık barış istiyor. Savaş ve kanın ne kadar gereksiz olduğunu halk bu Nevruz kutlamalarında gösterdi" dedi.

  • BEHÇET GÜNGÖR/ANKARA


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi