T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 25 MART 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kaçakçılığın yüzde 90'ı gemilerle yapılıyor

Hamdi
Ateş

Akaryakıt Kaçakçılığını Araştırma Komisyonu Başkanı Vahit Kiler, kaçakçılık denildiğinde bugüne hep katır sırtında Doğu'da yapılan kaçakçılığın örnek gösterildiğini belirterek, "Biz Van'daki, Ağrı'daki rakamı çıkardık. Alt alta, yan yana, üst üste topladık. Buralarda yapılan kaçakçılık Türkiye'de yapılan kaçakçılığın ancak yüzde 5'ini oluşturuyor. Kaçakçılığın yüzde 90 gemilerle yapılıyor" dedi.

Akaryakıt kaçakçılığıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Vahit Kiler, Van'dan İstanbul'a, Habur'dan Mersin'e kadar akaryakıt kaçakçılığının yapılabileceği her yere gidip incelemelerde bulunduklarını anlatarak, "Doğu'da katır sırtında 150-200 bin ton kaçak akaryakıt getiriliyor. Akaryakıt kaçakçılığından dolayı, Türkiye'nin yıllık vergi kaybı 4.5 milyar dolar civarında. Bunun karşılığı 3.5-4 milyon ton civarında kaçak akaryakıt giriyor. Biz Van'daki, Ağrı'daki rakamı çıkardık. Alt alta, yan yana, üst üste topladık, kaçakçılığın ancak yüzde 5'i. O zaman diğerleri nerden geliyor sorusuna cevap aradık ve bunun üzerine gittik" dedi.

50 FİRMA İTHALAT YAPIYOR

Türkiye'de 50 civarında ithalat yapan firma olduğunu hatırlatan Vahit Kiler, bu firmaların iş yaptığı 52 ülkeyle yazışma yaptıklarını, bu ülkelerin 16 tanesinden gelen cevabın tablonun ortaya çıkması için yeterli olduğunu kaydederek şöyle konuştu:

"Gelen cevapların yüzde 90'ında, 10 bin ton giriş yapıldıysa 20 bin ton çıkış olduğu yönünde bilgi geldi. Örneğin X firması Romanya'dan 20 bin ton akaryakıt ithal ettiğini bildirmişse, bu oradaki rakamlarda en az 35-40 bin ton olarak görünüyor. Bunu yapmak için de çift belge uyguluyor. Biri gerçek, diğeri sahte. Düşük miktarı getiriyor, Türkiye'ye beyan ediyor. Yani ithalatın yüzde 50'si kayıt dışı. Kaçak akaryakıtın yüzde 90'ı deniz yoluyla yapılıyor. Bunu yapanlar büyük firmalar, hasbel kader yoldan geçen insanlar değil."

KATRİLYONLAR GÖTÜRÜYORLAR

Kaçakçıların yıllarca devlete akaryakıt kaçakçılığını hep başka yerlerde arattığını anlatan Kiler, "Bir avuç insan ve katrilyonlar götürüyorlar. İş sorgulamaya geldiğinde hep doğuyu gösteriyorlar" dedi. Kaçak akaryakıtın Türkiye'ye girdikten sonra çeşitli yollarla dağıtıldığını, bu yakıt kamu kuruluşlarına bile satıldığını ifade eden Vahit Kiler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kaçakçılığın yüzde 90'ı deniz yoluyla yapılıyor. Gelen akaryakıtı uluslararası sularda transfer ediyorlar. Mersin'e götürmek için Aliağa'dan 10 bin ton motorini alıyor, bunun yarısını başka bir yerdeki deposuna indiriyor, sonra açıkta bekleyen gemiden gidiyor 5 bin ton alıyor ve Mersin'e indiriyor. 5 bin ton yakıta ÖTV ödemeden Türkiye'ye girdirmiş oluyor. Kaçakçılık için bir başka yöntem ise boya sanayinde kullanmak için ithal edilip, akaryakıta katılan maddeler var. Hiç fabrikası olmayanlar, boş arsaları adres göstererek boya malzemesi adı altında ithalat yapmışlar."


Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi