T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 27 MART 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Katsayı engelini aşmak için 'Çin Seddi'ne dayandılar!

Katsayı adaletsizliği yüzünden eğitimlerini Kazakistan'daki Ahmet Yesevi Üniversitesi'nde devam ettiren meslek lisesi mezunları "İlim için Çin Seddi'ni aşmak YÖK'ü aşmaktan kolay" diyorlar

Murat
Palavar

Kazakistan'ın Türkistan şehrindeki Ahmet Yesevi Üniversitesi'nde, ilim için Çin sınırlarını zorlayan birbirinden başarılı Türk öğrenciler eğitim görüyor. Aktarmalı iki uçak ve uzun bir otobüs yolculuğuyla, tarihi İpekyolu da dahil yaklaşık 4 bin kilometreyi katederek Türkistan'a giden öğrencilerin çoğu meslek lisesini bitirdikten sonra, 'katsayı' engeli yüzünden Türkiye'de eğitim hakkı engellenen gençler.

Yozgat'tan, Bayburt'tan, Adana'dan yüzlerce gencin eğitim aldığı Ahmet Yesevi Üniversitesi'nde Türkiye'nin dışında 24 Türk boyundan öğrenci eğitim görüyor. Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Namık Kemal Zeybek, Türkiye ve Kazakistan ortaklığı ile kurulan üniversite ile Türkistan'ın eski bilim kenti haline dönüştüğünü söylüyor.

Ahmet Yesevi Üniversitesi öğrencilerinden Tuğba Koçak, Ankara Özel Muradiye Kız Meslek Lisesi Giyim Bölümü mezunu. ÖSS'de meslek liseli olduğu için katsayı haksızlığına uğradı. Ancak üniversite hayalinin peşini bırakmayan Koçak Yesevi Üniversitesi'ne kayıt yaptırdı.

Yesevi'de gazetecilik eğitimi alan Koçak, kayıt yaptırmak için Türkistan'a giderken uçakta karşılaştığı Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e meslek liseli olduğu için uğradığı haksızlığı anlatma fırsatı da yakalamış. Bakan Çelik'ten aldığı cevap ise "Çok çalıştık mücade ettik ama olmadı" şeklinde olmuş. Koçak şimdi "Bana haksızlık yapanlara cevabım, birgün iyi bir gazeteci olarak ülkeme dönmek olacak" diyor.

İsmail Turan da sağlık meslek lisesi mezunu. Ahmet Yesevi Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı öğrenimi gören Turan, 2000 yılında mezun olduğu liseden sağlık meslek yüksek okuluna geçişlerin kaldırılmasıyla Türkiye'de üniversite umudunu yitirmiş. ÖSS'de 140 puan almasına rağmen istediği bölümü kazanamayan Turan, bir ilan üzerine Ahmet Yesevi Üniversitesi'ne başvurmuş. Kısa sürede Kazakça'yı ve Rusça'yı öğrenen Turan, Kazakistan'ın çok hızlı büyüyen bir ülke olduğunu, okulu bitirince buraya yönelik düşünceleri olabileceğini söylüyor.

'İDEALİME ULAŞTIM'

İslam Şimşek de Türkiye'de meslek lisesi mağdurlarından. Adana'dan gelen Şimşek, meslek liselilerine uygulanan zenci beyaz ayrımının bitmesi gerektiğini söylüyor. Türkiye'de Ruslar ve Kazaklarla iş yapan firmalarda çalışmak istediğini belirten Şimşek, meslek lisesi dezavantajının Kazakistan'da avantaja döndüğünü söyledi. Eda Kılçarslan ise tıp okumak için Yesevi Üniversitesi'ni seçenlerden. Kılıçarslan, idealine ulaşmak için binlerce kilometre yol katettiğini belirterek, "Beğenmezsem, zor gelirse ayrılırım düşüncesiyle geldim. Şimdilik iyi gidiyor. İyi bir doktor olarak Türkiye'ye dönmek istiyorum" diyor.

  • KAZAKİSTAN

    KOPUZ İÇİN BİNLERCE KİLOMETRE

    Sedat Solakoğlu, 25 yaşında. Ahmet Yesevi Üniversitesi Sanat Fakültesi Müzik Bölümü'nde öğrenim görüyor. Türk müziğinin âşığı olan Solakoğlu, kopuz eğitimi almak için binlerce kilometre katetmiş.

    Türkiye'den 1600 öğrenci okuyor

    Ahmet Yesevi Üniversitesi Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nursultan Abişulu Nazarbayev'in ve Türkiye Cumhuriyeti'nin karşılıklı anlaşmasıyla kuruldu. Türk dünyasının manevi başkenti olan Türkistan'da kurulan üniversiteye ünlü Türk-İslam mutasavvıf Hoca Ahmet Yesevi'nin adı verildi. Ahmet Yesevi Türbesi'nin yakınlarında kurulan okulda tam 24 Türk boyundan öğrenci bulunuyor. Üniversitenin 1600'ü Türkiye'den olmak üzere 20 binin üzerinde öğrencisi var. Ahmet Yesevi'de 107 profesör ve yaklaşık 400 doçent görev yapıyor.


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi