T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 7 MAYIS 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Papadopulos çözüm değil 'ilhak' istiyor

Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Papadopulos, baklayı ağzından çıkardı ve 'iki toplumlu, iki devletli' bir yapıyı asla kabul etmeyeceklerini, Kıbrıs'ın, yüzde 82 çoğunluğu oluşturan Rumların liderliğinde tek devlet olmasını istediklerini söyledi.

Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Tassos Papadopulos, Kıbrıs'ta 'tek devlet'ten başka bir çözümü kabul etmeyeceklerini belirterek, Annan Planı'nı da "iki toplumlu" bir yapıyı öngördüğü için reddettiklerini söyledi. Fransız L'Express gazetesine bir röportaj veren Papadopulus, "Kıbrıs'ta tek bir devlet mi istiyorsunuz yoksa iki tane mi? Tek bir anayasa, tek milliyet, tek bir dayanışma ve uluslararası kimlik mi istiyorsunuz? Yoksa özellikle zararlı olabilecek 2 devlet mi? AB konusunda örneğin Fransa'nın 1 komisyoneri varken, Kıbrıs'ın Brüksel'de 2 kişiyle temsil edildiğini düşünebiliyor musunuz? Türkiye'nin şu ana kadarki bütün politikası 2 ayrı devlet yapısı kurmaya dayalıydı" dedi. "Benim için, tüm toprakların, toplumların, ekonominin ve en sonunda da kurumların tamamen birleşmeyeceği bir anlaşmayı tahayyül etmek mümkün değildir" diyen Papadopulos, şöyle devam etti: "Bunların hiçbiri Annan Planı'nda yoktu. Kıbrıs Rum halkı planı işte bu yüzden reddetti: Nüfusun yüzde 82'si Rum iken, iki belirgin bölge ve iki tip toplumsal yapı içeren bir devleti kesinlikle reddediyoruz.Biz Annan Planı'nı bir çözümü reddetmiş olmak için reddetmedik, reddettik çünkü gerçekte öyle bir senaryo yürümeyecekti. Bundan sonraki tüm yeni inisiyatiflerin de bu gerçeği kaale alması gerekiyor: Nasıl ayrı değil, nasıl birlikte yaşayacağımızı düşünmemiz gerekiyor."

İNGİLTERE VE ABD'YE SİTEM

Güvenlik Konseyi'nin bazı daimi üyelerinin konuyu monopolize ettiğini, bundan rahatsızlık duyduklarını belirten Papadopulos, "Özellikle İngiltere ve Amerika'yı kastediyorum ki bunların adada direkt çıkarları sözkonusudur, birincisinin adadaki askeri üsleri, ikincisinin ise Türkiye ve AB üyeliğine verdiği destek nedeni ile. Ben BM'nin misyonunu yürütmesi ve Kıbrıs'ın daha tarafsız bir muamele görmesi için Fransa, Rusya veya Çin gibi diğer daimi ülkeleri de işin içine katılması gerektiğini BM'ye ilettim" dedi. "Camp David'de bir sürece ne dersiniz, siz ve Mehmet Ali Talat, aynı masa etrafında?" sorusunu Papadopulos, "Daha önce bahsettiğim şartları yerine getirecek uzun ve faydalı bir hazırlık dönemi olmadan olmaz" şeklinde cevapladı.

Güney Kıbrıs turuna 'ilgi' rötarı

Karetta Travel Genel Müdürü İbrahim Habeş, Güney Kıbrıs Rum kesimini merak eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için hiçbir siyasi kaygı gütmeksizin tur gerçekleştirmeyi planladıklarını belirtti. Konuya ilişkin haberlerin, başta KKTC ve Kıbrıs Rum kesimi olmak üzere Türkiye ve birçok ülkede beklenenden daha geniş yankı uyandırdığını vurgulayan Habeş, şunları kaydetti: "Turistik amaçlar doğrultusunda planladığımız organizasyona medyanın göstermiş olduğu yoğun ilgi, misafirlerimizi adım adım takip etme talebine kadar varmış ve turistik seyahatin amacına ulaşmasını engelleyecek noktaya ulaşmıştır. Bu nedenle tur tarihlerinin değiştirilmesini kararlaştırmış bulunmaktayız." Habeş, daha önce yaptığı açıklamada, turun ilk programının 19 Mayıs'ta gerçekleştirileceğini bildirmişti.

  • İSTANBUL

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi