T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 7 MAYIS 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Sezer'in iptal ettirdiği kanun Anayasa'ya uygun çıktı

Kurucu rektörlerin atanmasına ilişkin kanun, Cumhurbaşkanı'nın başvurusuyla Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Mahkemeye sunulan 'Esas İncelemesi Raporu'nda ise kanunun Anayasa'ya aykırı olmadığının belirtildiği ortaya çıktı

Yeni kurulan 15 üniversitenin kurucu rektörlerinin 2 yıl için Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan'ın önereceği 3 isim arasından atanmasını öngören yasa hükmünü iptal eden Anayasa Mahkemesi'nin, raportör tarafından hazırlanan raporu dikkate almadığı ve raporun tersine karar verdiği ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in iptal başvurusuyla ilgili olarak esas incelemeyi yapan raportör Dr. Hikmet Tülen, mahkemeye sunduğu raporunda, kanunun Anayasa'nın 2., 130 ve 131. maddelerine aykırı olmadığını dolayısıyla başvurunun reddine karar verilmesi gerektiğini belirtiyor. Ancak rapor mahkemece dikkate alınmadı.

İPTALİN REDDİNİ İSTEDİ

Tülen raporunda Anayasa'nın 130. maddesinde rektör adaylarının nasıl belirleneceği ile ilgili olarak her hangi bir düzenleme yapılmadığını vurguladı. Tülen, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun yanı- sıra Yükseköğretim Kurulu Teşkilatı ve Çalışma Usulleri Yönetmeliği'nin rektör atamalarına ilişkin 42. maddesinde de yeni kurulan üniversitelerde rektörlerin hangi yöntemle seçilip atanacağı ile ilgili olarak her hangi bir hükme yer verilmediğine dikkat çekti.

RAPORA RAĞMEN

Tülen, kanunun Anayasa'nın rektör seçimlerini içeren maddesine aykırı olduğu iddiasına da, "Anayasa'nın 131. maddesinde rektör adaylarının nasıl belirleneceğine dair bir kural bulunmadığına göre bu hususun kanunla düzenlenmesi kaçınılmazdır. Dava dilekçesindeki '2547. sayılı yasanın 13. maddesinde, kurucu olup olmamasına göre ayrım yapılmadan rektör adaylarını belirleyip önerme yetkisi YÖK'e verilmiştir' yönündeki görüşe kurucu rektörler bakımından katılma imkanı bulunamamıştır. 1. maddenin Anayasa'ya aykırı olmadığı kanaatine varılmış olduğu için yürürlüğün durdurulmasına ilişkin istemin reddi yönünde karar verilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir" dedi. Yasanın yürütmesi buna rağmen durduruldu.

Anayasa'ya aykırı değil

Tülen, raporunda Anayasa'nın 2. maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal isteminin ilgili maddenin "kamu yararına uygun düşmediği" ve "hukuk güvenliği ilkesine aykırı olduğu" iddiasına dayandığını belirterek Anayasa'ya aykırılığı iddiasına ilişkin, "Dava konusu olan yasa kuralının kamu yararı gözetmeksizin çıkarılmış bulunduğu iddiasını kanıtlayacak bulgu ve kanıtların mevcut olmadığı görüldüğünden geçici 1. maddenin Anayasa'nın 2. maddesine aykırı olmadığı sonucuna varılması gerektiği düşünülmektedir" dedi.

92'de hükümet atadı

1992'de Süleyman Demirel Başbakanlığındaki hükümet tarafından kurulan yeni üniversitelerin rektörleri de geçici madde ile atanmıştı. Merhum Turgut Özal, Sezer gibi veto etmemiş, rektörlerin MEB'in önereceği isimler arasından Başbakan'ın onayı ile Cumhurbaşkanı'na sunulmasına itiraz etmemişti. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç de rektörlüğe aynı yöntemle atanmıştı.

Yeni üniversiteler

Yasanın iptal edilmesi üniversitelerin kurulmasının öngörüldüğü illerde de tepkiyle karşılandı. Yasayla kurulması öngörülen ancak iptal nedeniyle kurulamayan yeni üniversitelerin isimleri ise şunlar: Kırşehir Ahi Evran, Kastamonu, Düzce, Burdur Mehmet Akif Ersoy, Uşak, Rize, Tekirdağ Namık Kemal, Erzincan, Aksaray, Giresun, Çorum Hitit, Yozgat Bozok, Adıyaman, Ordu ve Amasya üniversiteleri.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi