T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 8 MAYIS 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Nükleer enerji olmazsa doğalgazın esiri oluruz

Türkiye'nin enerji portföyüne nükleeri de dahil etmesi gerektiğini söyleyen ATO Başkanı Zafer Çağlayan, "Doğalgaz lobisinin esiri oluruz. İstedikleri zaman vanayı kapatır, açarlar" dedi

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Kemal Ulusaler, nükleer enerji santralı girişimine derhal son verilmesi gerektiğini savunurken, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve Ankara Sanayi Odası (ASO) nükleer santralın bir an önce hayata geçirilmesi görüşünde. MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, Türkiye'de nükleer santral yapımına geç kalındığını, bunun bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Bolat, Türkiye'nin 15 yıl sonra elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamada yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının tamamını kullansa bile yeterli gelmeyeceğinin sık sık vurgulandığını hatırlatarak, bundan dolayı nükleer santral yapılarak elektrik enerji üretme çabalarının hızlandırılması gerektiğini kaydetti.

KOMŞULARIMIZIN HEPSİNDE VAR

Çevre gruplarının tepkilerine değinen Bolat, şunları söyledi: "Bugün Ukrayna'da Rusya'da, Bulgaristan'da, Romanya'da, Ermenistan'da, İran'da yani bütün komşularımızda nükleer enerji üretilirken, bunların Türkiye açısından çevre riski oluşturacağı tabii iken, Türkiye'nin bundan kendini mahrum bırakması yanlıştır. Bu nedenle nükleer santrali yapımı noktasında hükümetin çabalarını olumlu buluyoruz."

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan da Türkiye'de nükleer enerji santralinin mutlaka getirilmesi ve bunun da enerji portföyüne dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Çağlayan, "Bu konuda (tedbir alalım) demek yerine, (yapmayalım) demek kolaycılık olur. Bu sefer doğalgaz lobisinin esiri oluruz. Doğalgaz lobisinin eseri olduğumuz zaman da istediği zaman İran doğalgazını açar, istediği zaman kısar, Ukrayna-Rusya politikalarındaki değişiklikten Türkiye etkilenir" diye konuştu.

EMO, YARGIYA GİDECEK

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Kemal Ulusaler ise komşu ülkelerdeki santrallerin Türkiye için büyük tehlike olduğunu, nükleer santrallerin Türkiye'de de kurulmaması için tüm yasal yolları zorlayacaklarını söyledi. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ertuğrul Ünlütürk ise "Yenilenebilir enerji seçeneklerine, güneşe, rüzgara yelken açılmalı" diye konuştu.

  • ANKARA

    Nükleeri millete doğru anlatın

    Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) da geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak nükleer enerjiye destek verdiğini açıklamıştı. Nükleer enerjinin günümüzde temiz, küresel ısınmayı hızlandıran gazlar üretmeyen ve ekonomik bir enerji kaynağı olarak kabul edildiği belirtilen açıklamada, AB ülkelerinde nükleer enerjinin toplam enerji içindeki oranının yüzde 35'i bulduğu kaydedilerek, "Dünyada şu anda 2 tanesi AB'de olmak üzere 24 adet nükleer santral inşa edilmekte olup, 60 adet de nükleer santral projesi bulunmaktadır" denildi.Açıklamada nükleer enerji hakkında toplumun doğru bilgilendirilmesi gerekmektiği de vurgulandı.

  • İSTANBUL

    Akademisyenler nükleer için ne diyor?

    Prof. Dr. Mustafa Özcan Ültanır (Rüzgar Enerjisi ve Su Santralları İşadamları Derneği Başkanı)
    "Yenilenebilir enerji kaynaklarının tümü kullanılsa bile dünya enerji tüketiminin ancak yüzde 3-5'i karşılanabiliyor, bu nedenle de nükleer enerjiden mutlaka faydalanmak gerekiyor. 2 tane atom bombası atılmış Japonya'da elektriğin büyük bir kısmı nükleerden karşılanıyor. Halk nükleerle iç içe ve bir tepki yok."

    Prof. Dr. İnci Gökmen (ODTÜ) :
    "Batıda Finlandiya dışında hiçbir ülke 1978 sonrasında yeni bir santral kur- madı, planlarını iptal ettiler, mevcut santrallerini kapattılar. Batının elinde bulunan teknoloji için yeni pazar gereksinimi var. O pazar ülkemiz olmamalı."

    Doç. Dr. Mehmet Tombakoğlu (Hacettepe Üniversitesi)
    "Çernobil benzeri bir kazanın olma olasılığının 1 milyon yılda birdir. Çevreciler Türkiye'de daha olmayan bir reaktör için eylem yapıyorlar. Burnumuzun dibinde pekçok ülkede sorunlu reaktör var, fakat onlara hiç tepki yok.."

    Prof. Dr. Orhan Yeşin (ODTÜ):
    "Nükleer santrallar sera gazı salınımı yapmadığı ve kül üretmediği için kömür yakan termik santrallara göre iyi bir çevre dostudur. Dünya ucuz elektrik üretiminde nükleer enerjiyi yeniden gündeme aldı. Bu gelişme "nükleer rönesans" olarak ifade edilmektedir."

    Doç. Okan Zabunoğlu (Hacettepe Ü.):
    "Akademisyen olarak bugüne kadar Türkiye'de nükleerin olmamasını yadırgıyorum. Biz nükleer santralın nasıl yapıldığını bilelim, tecrübemiz olsun, ondan istersek kuralım, istersek kurmayalım. Bu nedenle şimdiden teknoloji edinmek faydalı olacaktır."

    Doç. Dr. Mehmet Şahin (Gazi Ü.):
    "1000 mw enerji üreten bir rüzgar santralı etrafındaki 50 bin dönümlük bir arazide hiçbir canlı yaşamaz. Hidrolik santral için de binlerce dönümlük arazi sular altında kalır. Nükleer enerji ise çevreye zarar vermez. Kuru kuruya 'Nükleere karşıyım' demek vatana ihanet gibi geliyor bana."

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi