T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 8 MAYIS 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Evren'in verdiği muhtıra Köşk tarihi kitabında!..

"Cumhurbaşkanlığı Tarihi" isimli 734 sayfalık kitapta, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren'in 27 Aralık 1979'da Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'e iki sayfadan oluşan uyarı mektubu verdiği belirtiliyor

Cumhurbaşkanlığı'nın Atatürk'ün doğumunun 125. yılı anısına hazırlattığı "Cumhurbaşkanlığı Tarihi" isimli büyük boy 734 sayfalık kitapta, ilk kez gün ışığına çıkartılarak halka sunulan kimi belge ve fotoğrafların orjinalleri ile ilgi çekici anılar da yer alıyor.

Celal Bayar'ın kurduğu Demokrat Parti'nin 1950 seçimlerini kazanması ve ardından Cumhurbaşkanı seçilmesinden 8 gün sonra, 31 Mayıs 1950'de Winston Churchill'in İsmet İnönü'ye yazdığı duygu dolu kısa mektupta, "Dostane ve samimi görüşmemizi her zaman hatıramda olmakla beraber, siyasi sahneden çekilmenizde en iyi dileklerimi sunuyorum" ifadeleri yer alıyor.

Kitapta, İsmet İnönü'nün halkın yediğinden farklı özel bir ekmeğin masaya geldiğini görünce, onu yemeyerek kaldırttığını Erdal İnönü şöyle anlatıyor: "Babam, 'Kaldırın bunları, herkesten farklı işlem kabul etmem' dedi ve özel ekmekler derhal toplandı." Kitapta, "Bayar ve İrtica" başlıklı bölümde de Bayar'ın Cumhurbaşkanlığı döneminde, 1957 seçimlerinden önce, kendi seçim bölgesi Bursa'da "Biz Mehdiyiz" diyerek ellerindeki kılıçlarla Ulu Cami'nin minberine tırmananlar, Bursa Valisi İhsan Sabri Çağlayangil'in ağzından anlatılıyor.

VETO EDİLEN İLK YASA VEKİLLERE KIYAKLA İLGİLİ

Cemal Gürsel'in anlatıldığı bölümde veto edilen ilk yasa da özel bir yer tutuyor. Veto edilen ilk yasaya ilişkin yazışma ve gerekçe metinlerinin orjinallerinin aktarıldığı kitaba göre, Anayasa'nın Cumhurbaşkanı'na tanıdığı; yasaları bir kez görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderme yetkisi, Türkiye Cumhurbaşkanlığı tarihinde ilk kez 7 Şubat 1963 gününde Gürsel tarafından kullanıldı. 168 sayılı Yasa ve iade gerekçelerine bakıldığında milletvekillerine "kıyak" çabalarının ilk örneği olduğu anlaşılıyor.

Kitapta, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren ve dönemin kuvvet komutanlarının imzasıyla 27 Aralık 1979'da Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'e verdikleri uyarı mektubunun orijinal metni de yer aldı. Genelkurmay Başkanlığı'nın antetli kağıdına yazılan ve üst yazı hariç toplam iki sayfadan oluşan "Türk Silahlı Kuvvetlerinin Görüşü" başlıklı metinde kırmızı ve mavi elyazısıyla yazılmış iki not göze çarpıyor. Evren'in başlangıçtaki "Sayın Cumhurbaşkanım" ile bitişteki "saygılarımla" ifadelerini kendi el yazısıyla yazdığı üst yazıda, mavi renkle yazılmış el yazısı Korutürk'e ait. Korutürk'ün burada, "27.Xl.79 K.larla birlikte görüşmek ve ondan sonra harekete geçmeyi uygun görüyorum ocakta onlarla görüşeceğim 2.I.80" yazdığı görülüyor. Kırmızı mürekkeple yazılmış ve yine 2 Ocak 1980 tarihinin okunduğu, dönemin Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Ümit Haluk Bayülken'e ait "HB" paraflı yazı ise şöyle: "Cumhurbaşkanımız mektup ve eki 'Türk Silahlı Kuvvetlerinin Görüşü' metinlerinin asıllarını kendilerinde alıkoymuşlar, işbu fotokopiyi Genel Sekreterliğimize havale buyurmuşlardır."

  • ANKARA (ANKA)

    Şefim beni şefkatinizden mahrum etmeyin

    Latife Hanım'ın Atatürk'ün ölümünün ardından 11 Kasım 1938 günü Bern'deki bir hastane odasından Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'ye yazdığı orijinal mektubun tam metni şöyle: "Çok aziz ve muhterem Şefim, Bu sabah, aylardan beri yattığım bir hastahane odasında, mutad üzere gelen gazeteleri görünce beynimden vurulmuşa döndüm. On üç senedir çektiğim azabı bütün vicdanıyla tartmış, beni her suretle korumuş olan zatı devletinizin, bu büyük felaketle ne kadar sarsıldığımı tahmin buyuracağına eminim. Şu anda, beni, millet ve memleket adına müteselli eden, O'nun taşıdığı ağır mesuliyetin sizin omuzlarınıza yüklenmiş olmasıdır. Size ne derin bir samimiyetle hitabettiğimi bilirsiniz. Bütün merbutiyetimle daima muvaffakiyet, sıhhat ve uzun ömür dilerken, bu kanatları kırık ve hasta kızınızı şefkat ve himayenizden mahrum etmemenizi rica eder, mübarek ellerinizden öperim."

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi