T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 11 MAYIS 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


Bağ-Kur'da ölüm aylığının hakedilmesi

Bağ-Kur, anneme ve özürlü kardeşime ölüm aylığı bağlar mı?

Demirel EKER (İstanbul): Bağ-Kur sigortalısı olan babam, 70 yaşında vefat etti. Bağ-Kur, babama 16.000.-YTL borç çıkarmıştı. Yeniden yapılandırma yoluyla 11.000.-YTL olarak hak sahiplerinin bu borcu Mayıs 2006 sonuna kadar yeniden yapılandırmasını sağlayıp, yasal süresi içerisinde ödemesinin mümkün olacağı belirtilmiştir. Sigortalının eşi (annem), 70 yaşında olup erkek çocuklarından (kardeşim) birisi, 35 yaşında, fakat % 78 özürlüdür. Diğer bir deyişle kendi geçimini sağlamaktan acizdir. Sözkonusu borcu ödersek, Bağ-Kur, anneme ve özürlü kardeşime babamın sigortasından ölüm aylığı bağlar mı?

*Ölüm aylığından yararlanma koşulları, 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'nun değişik 41. maddesinde belirtilmektedir. Bu maddenin (a) bendinde, "Ölüm tarihinde en az beş tam yıl (yani en az 360 x 5 = 1800 gün) sigorta primi ödemiş olan (...) sigortalının hak sahibi kimselerine yazılı talepleri halinde aylık bağlanır. / Ancak, sigortalı iken geçirdiği iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölenler için prim ödeme süresi aranmaz." Sigortalının hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için ölen sigortalının prim ödeme süresinin tamamının Bağ-Kur'da geçmiş olması gerekmemekte, birleştirilmiş hizmetlerin toplamının istenilen hizmet süresi için yeterli olması gerekmekte; ancak sigortalının vefat tarihinden önce, en son Bağ-Kur sigortalısı olması halinde Bağ-Kur tarafından ölüm aylığı bağlanmaktadır.

1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'nun "Eş ve çocuklara, ana ve babaya tahsis yapılması" başlıklı 45. maddesinde:

"Ölen sigortalının tahsis yapılmasına hak kazanan kimselerine aşağıdaki hükümlerde belirtilen oran ve koşullarla aylık bağlanır veya toptan ödeme yapılır.

Ölen sigortalının 42 nci madde gereğince saptanacak aylığının veya 44 üncü madde gereğince saptanacak toptan ödeme tutarının,

a)Dul eş için % 50'si, aylık alan çocuğu bulunmayanların dul eşine % 75'i,

c)Bu Kanun ile diğer sosyal güvenlik kanunları kapsamında çalışmayan, bu kanunlar kapsamındaki çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almayan veya yaşları ne olursa olsun çalışamayacak durumda malûl olan çocuklarla, yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan ve bu Kanun ile diğer sosyal güvenlik kanunları kapsamında çalışmayan, bu kanunlar kapsamındaki çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almayan kız çocuklarının her birine % 25'i,

Hak sahiplerine bağlanacak aylıklara esas aylık tutarı, birinci basamağın % 45'inden az olamaz. Bu miktarın, hak sahibi bir kişi ise % 80'inden, iki kişi ise % 90'ından, iki kişiden fazla ise % 100'ünden az aylık bağlanamaz."düzenlemesi yer almaktadır.

Bu hükme göre, ölüm aylığının, dul eş için % 50'si, aylık alan çocuğu bulunmayanların dul eşine % 75'i; bu Kanun ile diğer sosyal güvenlik kanunları kapsamında çalışmayan, bu kanunlar kapsamındaki çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almayan veya yaşları ne olursa olsun çalışamayacak durumda malûl olan çocuklara, ölüm aylığının % 25'i oranında aylık bağlanmaktadır.

"Yaşları ne olursa olsun çalışamayacak durumda malûl olan çocuklar" nitelemesinden, özürlü erkek çocukların özürlülük durumunu gösterir bir raporu olması, bu raporda çalışma gücünün en az üçte iki oranında yitirilmiş olması değil, "çalışamayacak durumda malûl" tespitinin yer alması yeterli olmakla beraber, bu raporun Bağ-Kur Sağlık Kurulu tarafından kabul edilmesi gerekmektedir.

Borcun ödenmesi ve belirtilen şartların yerine getirilmesi durumunda, okuyucumuzun annesine ve özürlü kardeşine babasının sigortasından ölüm aylığı bağlanabilecektir.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi