T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 17 NİSAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Westmacott: Kayseri'ye değişimi görmeye geldim

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Peter Westmacott, "Buralarda olmam, bazı sorulara cevap verebilmem ve kentlerdeki gelişimi, değişimi görmem açısından önemli" dedi.

Peter Westmacott
Westmacott, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'yi ziyaretinde, öncelikle kentin tarihi ve doğal güzelliklerini görmek için Kayseri'ye geldiğini söyledi.

Daha önce eşiyle Sivas, Tokat ve Çorum'a da gittiğini anımsatan Westmacott, Selçuklu tarihine karşı özel ilgisi olduğunu belirtti.

"ÜLKENİN NABZI ŞEHİRLERDE ATAR"

Ziyaret ettiği kentlerde ülkenin nabzıyla ilgili görüşmelerde de bulunmak istediğini ifade eden Westmacott, şöyle devam etti:

"Büyükelçiler genellikle Ankara, İstanbul ve İzmir'de vakitlerini geçirme eğilimindedirler. Çünkü ülkenin nabzını bu kentlerde tutarlar. Ben eşimle ziyaret ettiğim kentlerde ülkenin nabzına ilişkin görüşmelerde de bulunuyorum. Bildiğiniz gibi ülkem, Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyor. Ben de bu süreci hızlandırmak için elimden gelen katkıyı yapmak istiyorum. Buralarda olmam, bazı sorulara cevap verebilmem ve kentlerdeki gelişimi, değişimi görmem açısından önemli."

Büyükelçi Westmacott, 12 yıl önce geldiği Kayseri'yi çok değişmiş gördüğünü belirterek, Kayseri'nin dinamik, başarılı ve aktif bir şehir olduğunu söyledi.

Kayseri'nin Ankara'da güzel elçileri olduğunu belirten Westmacott, "Ben İngiltere'nin Ankara büyükelçisiyim, Abdullah Gül'de Kayseri'nin Ankara büyükelçisi" dedi.

Westmacott, gazetecilerin soruları üzerine, Arsenal taraftarı olduğunu ve İstanbul'daki Galatasaray-Fenerbahçe maçını izleyeceğini belirtti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de AB müzakere sürecinde Türkiye ile Avrupa arasında yeni dönemin başladığını söyledi.

"TÜRKİYE, DİYARBAKIR'DAN İBARET DEĞİL"

Türkiye'yi tanımak isteyenlerin İstanbul'a ya da Diyarbakır'a gittiğine dikkati çeken Özhaseki, "Türkiye, Ankara'dan, İstanbul'dan hatta bazı büyükelçilerin ifade ettiği gibi Diyarbakır'dan ibaret değil. Tabii ki buralarda ülkemizin bir parçası ama biraz uç örnekler. Buralardan bakarak Türkiye'yi tanımaya çalışmak doğru değil" diye konuştu.

Özhaseki, Kayseri'nin bilinen 6 bin yıllık tarihi bir geçmişe sahip olduğuna işaret ederek, bu sürede Müslümanların ve Hıristiyanların bir arada yaşadığını ve yazılı kaynaklardan edindikleri bilgilere göre herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığını ifade etti.

Özhaseki, Büyükelçi Westmacott'a, Döner Kümbet'in ahşaptan yapılmış maketini hediye etti.

VALİ GÜNEŞ'E GELİŞİMİ SORDU

Westmacott, Vali Osman Güneş'i de ziyaret ederek bir süre sohbet etti. Kayseri'deki gelişimin sırrını merak ettiğini ifade eden Westmacott, Vali Güneş'e bu gelişimin en büyük sebebinin ne olduğunu sordu.

Vali Güneş de Kayseri'nin özellikle son 20 yılda büyük gelişme kaydettiğini, Kayseri insanının müteşebbis ruhunun tüm ülkeye örnek olduğunu anlattı.

"DİNDAR VE MÜTEŞEBBİS"

Kayseri'nin geçmişten gelen müteşebbis ruhunun izlerini hala sürdürdüğünü ifade eden Güneş, şunları kaydetti:

"Kayseri insanı dindardır, geleneklerine bağlıdır ve aynı zamanda yeniliklere açıktır. Çalışmayı, inançlarının gereği olarak kabul ederler. Kayserililerin benimsediği (yakınma, yekin) ve (barış içinde yarış) gibi ilkeler vardır. Bu ilkeler başarıyı artırır. Son dönemde, Kayseri insanı (İslami Kalvinistler) olarak nitelendiriliyor. Bu benzetme de Kayseri insanının çalışkanlığını anlatmak için yapılıyor."

Vali Güneş, daha sonra Westmacott'a el dokuması kilim hediye etti.

  • KAYSERİ (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi