T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
O K U R   S Ö Z C Ü S Ü 2 OCAK 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yusuf Ziya CÖMERT

Sana katılmasam da özgür olmanı istiyorum

Yeni Şafak'ın hak ve özgürlükler konusundaki duyarlılığı, bazı çevrelerde yanlış yorumlanabiliyor. Yeni Şafak okurlarının çok iyi bildiği bu inceliği bir kez daha beyan etmekte fayda var.

Yeni Şafak'ın, hukuk, insan hakları, demokrasi ve özgürlükler konusundaki hassasiyetlerini bütün okurlarımız çok iyi biliyor. Ancak bu hassasiyet, kimi zamanlar farklı algılamalara sebep oluyor. Önce şunu belirtmeliyim ki, Yeni Şafak'ın bu hassasiyetleri, sonradan gelişen bir hassasiyet değildir. Yeni Şafak'ın kuruluşunda, bu ilkeler net bir şekilde ortaya konulmuş ve uygulanmıştır.

Yeni Şafak, bu hassasiyetinin bedelini de ödemiştir. Yeni Şafak'ın hak ve özgürlükleri savunduğu manşetlerden bazıları yargı konusu olmuş, hepsinin hesabı verilmiştir.

Yeni Şafak, bütün dönemlerde, bu alanlardaki 'muhalefet' görevini de yerine getirmiştir. TCK'nın hazırlanış sürecinde, tasarı içindeki bugünlerde Orhan Pamuk, Lajendick davalarıyla görünür hale gelen 'tuzak'ları en çok Yeni Şafak kamuoyunun dikkatine taşımıştır.

Yeni Şafak'ın yakın dönemde gündeme gelen Kürt sorunu, Şemdinli olayları ve ermeni tartışmalarındaki tavrı bazı çevrelerde amacının dışında yorumlandı. TCK'nın 301, 216 gibi sorunlu, bir görüşe göre 'kanun koyucu'nun maksadına aykırı bir şekilde uygulanan maddeleri de, aynı süreçte yeniden tartışmaya açıldı. Yeni Şafak'ın bu konulardaki yaklaşımı da, insan hak ve özgürlükleri lehineydi.

Bilgi Üniversitesi'nde düzenlenen Ermeni Konferansı'nı hatırlayalım. Orada bazı insanlar -yazarlar, akademisyenler vs.- konuştu. Bazı konuşmalar, toplumumuzun tamamının paylaşabileceği bir muhteva taşıyordu. Bazı konuşmalarda da, birçoğumuz açısından rahatsız ediciydi.

Her yerde, bizim hoşumuza giden ve gitmeyen konuşmalar yapılabilir. Anlaşılmayan taraf, şurası: Bir konuşmanın hapse atılırım, takibata uğrarım endişesi olmadan yapılabilmesine, bir yazının yazılabilmesine taraftar olmak, o konuşmanın veya yazının içeriğine taraftar olmak anlamına gelmez.

Şemdinli olaylarını da aynı doğrultuda değerlendirebiliriz. Şiddetle, terörle mücadele etmek ayrı bir şeydir, bu mücadeleyi yaparken, bütün yurttaşların güvenini sarsacak hukuksuz yöntemler kullanmak ayrı bir şeydir.

Görüşünü paylaşmadığınız insanların da özgür olmalarını istemek, hukuku, adaleti herkes için gerekli görmek, herhalde dürüstlük ilkesine daha uygundur. Yeni Şafak okurlarının büyük çoğunluğunun bu incelikleri gördüğünden, paylaştığından kuşku duymuyoruz.


Ekonomi iyiye mi gidiyor, kötüye mi?

Ekonomi haberleri, dar gelirlileri ve durumu nisbeten iyi olanları farklı farklı etkiliyor. Aslında durum ortada. Yani şöyle:

Ülkemizde, gelir dağılımı, ne yazık ki çok dengesiz. Üstad Necip Fazıl'ın "Bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul' mısraı bile, mot a mot anlaşıldığında, gerçeği tam yansıtmıyor.

Ekonomideki dengesizliğin önemli kısmı, uzun yıllar içinde ülkenin bir gerçeği haline gelen fırsat eşitsizliğinden kaynaklanıyor. Bazıları, ülkenin imkanlarından yararlanma imkanına daha kolay ulaşıyor.

Bu dengesizlik, gazetecileri de yakından ilgilendiriyor. Bazen, ekonomide bazı şeylerin iyiye gittiğine dair haberler, toplumumuzun dar gelirli kesimini rahatsız bile edebiliyor. Cafer Karaca adlı okurumuzun mektubu, bu açıdan iyi bir örnek. "Gelir düzeyi arttı, refah seviyesi yükseldi diye haber yapıyorsunuz" diyor Cafer Karaca. Ve, "Memur ve asgari ücretlinin hali ortada iken böylesi bir pembe tabloya sizin en has okuyucunuz olan ben bile inanmadım" diye devam ediyor.

Şu hususu gözönünde bulundurmamız gerekir diye düşünüyorum. Bu haberler, çeşitli kuruluşların araştırmalarına ve istatistiklerine dayanıyor. Araştırmalar, toplumdaki gelir düzeyinin nisbi olarak artığını gösteriyor.

Yeni Şafak, bu haberler kadar, sendikaların, sivil toplum kuruluşlarının, memur ve işçi ücretlerinin 'açlık sınırı'nda olduğuna dair açıklamalarına da yer veriyor. Okurlarımızın, gerçeğin iki yönünü yansıtan haberleri dikkate almalarını, gerçeğin iki yüzünü biraraya getirerek değerlendirme yapmalarını tavsiye ediyorum.

Değerlendirmeyi kolaylaştırır diye, Yeni Şafak'ın ekonomi sayfalarında izlediği politika konusunda bir ipucu vermek istiyorum.

Yeni Şafak, rant ekonomisine karşı üretimi savunuyor. Hem istihdamın artması, hem dışarıda ihracatçımızın rakiplerine karşı daha güçlü hale gelmesi için, üretim maliyetlerini arttıran enerji, vergi gibi girdi maliyetlerinin düşürülmesini teşvik ediyor. Faizi de, üretimi negatif yönde etkileyen bir unsur olarak görüyor. Kimin icraatı olursa olsun, bu bakış açısına ters düşen uygulamaları eleştiren bir yayın politikası uyguluyor.


Haydi çocuklar kitap okuyalım

Geçen hafta, bazı okullardan gelen kitap ve eğitim yardımı taleplerini bu sayfadan duyurmuştuk. Yoksul ve birçok imkandan mahrum olan bu bölgelerin çocuklarına bir şeyler öğretmek için çabalayan değerli öğretmenlerimizin mektuplarıydı bunlar. Bu çağrılara bir çok yerden sevindirici cevaplar aldık. Bazı duyarlı okurlarımız, kendi çevrelerinde kampanya da düzenlediler. Bu çalışmalarla ilgili haberleri önümüzdeki günlerde gündem sayfalarımıza taşıyacağız.

Bugün, geçen haftakilere ek olarak gelen yeni yardım talepleri var.

Göksun Nuri Pakdil Yatılı Bölge Okulu Müdürü Ekrem Erdoğan, "Bize göndereceğiniz kitapların bizim için nasıl bir değer taşıyacağını tahmin bile edemezsiniz" diyor. Müdür Bey'in telefon numarası: 0505 373 56 13.

Malatya'nın Kale İlçesi Kıyıcak Köyü Sosyal Bilgiler Öğretmeni Sezcan Kılıç da, okulda bir kütüphane oluşturmak istiyor. (TLF:0 422 866 11 94) Tokat Turhal Şatıroba İlköğretim Okulu öğretmenleri adına Faruk Kayalar Bey'in de benzer bir talebi var. (Şatroba İlköğretim Okulu 60300 TURHAL / TOKAT TELEFON: 0356 291 12 77 )Daha kapsamlı bir talep, Batman'ın Beşiri ilçesine bağlı Yalınkavak Köyü İlköğretim Okulu öğretmeni Ercan Yılmaz'dan geldi. Ercan Bey'in mektubunu buraya alıyorum. Duyarlı okurlarımızın öğretmenlerimizin bu taleplerini karşılıksız bırakmayacağını ümid ediyorum.


Sizin de bir imzanız olsun lütfen

"Yalınkavak, Batman'a 31, Beşiri'ye 15 km uzaklıkta. Okulumuzda tek derslik var. Derslik ihtiyacını lojmanın salonunu derslik yaparak bir nebze karşıladık. Lojmanın kalan bir odasını kütüphaneye çevirmeye çalışıyorum. Ramazan Bayramı'nda öğrencilerimize bayram hediyesi vermeyi istedik. Çocuklara ayakkabı ve giyecek yardımı yaparız diye ayakkabı numaralarını aldık. O gün çocukların sevinçlerini görecektiniz. Gözlerinin içi parlıyordu. Ama başaramadık. Kurban Bayramı'nda da denemeye karar verdik. Okulda iki öğretmeniz. Bizim kişisel çabamız buna yetmiyor. Daha önce birkaç kurum ve kuruluştan yardım istedik. Türk Eğitim Vakfı aracılığıyla iki işadamımız çocuklarımıza ayakkabı gönderdi. Ama bu miktar tüm öğrencileri sevindirmeye yetmedi. Sizden isteğimiz bu sese cevap vermenizdir. Kırtasiye (defter, kalem, kitap, hikaye, masal, roman, ansiklopedi), giyecek (ayakkabı, mont, kazak, bere, eldiven, pantolon) okul malzemeleri (masa, sıra, sandelye, dolap, bilgisayar, projeksiyon cihazı) gibi araç ve gereçlerden dilediğinizi, dilediğiniz miktarda karşılamanızdır. 20 YTL'ye alacağınız 6 kilo defterle onlarca öğrenciyi sevindirebilirsiniz, 10 milyonluk ayakkabıyla çocuğun gözleri parlayabilir. Birkaç kitapla çocuklarımız birşeyler öğrenir. Bu anlamlı eylemde sizin de bir imzanız olsun lütfen... Ercan Yılmaz. Yalınkavak İlköğretim okulu Beşiri / Batman TEL: 535 443 67 01 505 713 15 31



  • Erdinç MERAL
    Orhan Pamuk'un düşünce suçundan yargılanmasını eleştiren yazısına katılmıyorum. Çünkü düşünce ifade ediyorum diye yanlış veya doğru bir hüküm ifade ediliyor. Bu tür hükümler düşünce ifadesi sayılabilir mi? Ben bütün köşe yazarlarını seviyor ve istifade ediyorum. Saygılar.

  • İsa AKSAKAL
    Güzel bir çoçuk sayfası hazırlarsanız memnun olurum. Çocuklara uygun bulmacalar olursa öykü anlatımları arada yarışmalar küçük kitap hediyeli olabilir. ÖSS hazırlık veriyorsunuz, OKS ye de biran evvel başlarsanız memnun olurum.

  • Yusuf Şahintürk
    Profesyonel alt yapı ve amatörlerden niçin haber yapmıyorsunuz? Sizde amatörün çilesini bilen Haldun Domaç var. Ayrıca 3. ligden, 2. ligden haber yapın. İşte size böyle bir fikir. Değerlendirmek de sizin işiniz!

  • Yavuz ARIKMERT
    Neden bütün liseliler, meslekçiler, imam-hatipliler istedigi bölüme gidemiyor? Neymiş herkes kendi branşına gitmesi gerekiyormuş. Bırakın Allah aşkına 5 yaşındaki çocuğa sorsan o da benim verecegim cevabı verecek: İmam-hatiplilerin daha önceki gözle görünen başarısını engellemek. Yalan mı?

  • Nazire ERYILMAZ
    Kitap ekinizi çok beğendim. emeği geçen herkese teşekkürler.

  • İsa ÇOLAKER
    Kitap eki için teşekkürler. Fadime Özkan hanımefendiyi kutlarım.

  • Taha ERZEN
    Kitap eki için sonsuz teşekkürler. Pazar ekini de sabırsızlıkla bekliyorum.

  • Fatıma Köylü TAN
    Perşembe günkü ekiniz olan kitap dergisi bir harikaydı. Böylece hem yeni çıkan eserlerden hemen haberim olacak, hem de klasiklerimizi yeniden gözden geçirmiş olacağız. Geç kalınmış bir yenilikti. Başarılar diliyorum.


    Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi