T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 7 OCAK 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Üç çocuğun hayatı kimseye ders olmadı

Muhammet Ali ve Hülya'dan sonra Fatma Koçyiğit de 'kuş gribi' nedeniyle hayatını kaybetti ama tehlikeli bölgelerde çocuklar hala kümeslerde oynayıp, telef olmuş hayvanlarla aynı havayı soluyor.

Kuş gribi teşhisiyle 7 gündür tedavi altında tutulan 11 yaşındaki Hülya Koçyiğit dün hayatını kaybetti. Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinde tedavi edilmekte olan ve daha önce sağlık durumu "kritik" olarak açıklanan Hülya dün kardeşleri Muhammet Ali ve Fatma gibi kuş gribi nedeniyle yaşama veda etti. Koçyiğit ailesinden Mehmet Ali Koçyiğit 1 Ocak'ta, Fatma Koçyiğit ise 5 Ocak'ta hayatını kaybetmişti. Babalarının evde kestiği hastalıklı tavuğun başıyla oynayıp kuş gribi virüsünü kapan kardeşlerden 5 yaşındaki Ali Hasan'ın durumu ise giderek ağırlaşıyor.

26 ŞÜPHELİ HASTA VAR

YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin, hastaneye kuş giribi şüphesiyle 47 kişinin başvurduğunu söyledi. 47 hastadan 3'ünün hayatını yitirdiğini dile getiren Şahin, diğer 44 hastanın 18'inde şüphe olmadığı için ayaktan tedavi edilerek evlerine gönderildiğini ifade etti. Geriye kalan 26 hastada kuş gribi şüphesi var kabul edilerek tedavilerine başlandığını kaydeden Şahin, bu 26 hastadan 18'inin yataklı 8'inin ise ayaktan tedavilerinin sürdüğünü vurguladı.

3 ÇOCUK KRİTİK

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Faik Öner ise tedavi altında bulunan hastalardan Yusuf Tunç, Ayşegül ve Yusuf Özcan'ın yoğun bakımda olduğunu bildirdi.

ESAT YOĞUN BAKIMDA

Bu arada Dicle Üniversitesi (D.Ü) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Bilsel Baç, "kuş gribi" şüphesiyle hastaneye sevk edilen 13 yaşındaki Esat B'nin sağlık durumunun kritik olduğunu ve yoğun bakımda tedavi altına alındığını söyledi. Prof. Dr. Baç, yaptığı açıklamada, Esat B'nin "kuş gribi" tanısıyla kendilerine sevk edildiğini, bu kişiye gerekli müdahalenin yapıldığını belirtti. Hastadan tetkik için numune alındığını ifade eden Baç, "Doktor arkadaşlarımız yaptığı çalışmalarda kuş gribi tanısını koydular. Ancak kesin bir şey yok. Hastanın sağlık durumu kritik, yoğun bakımda tedavi altına alındı. Hastadan alınan numune İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Ankara'ya gönderilecek. Tetkik sonucuna göre hastalığın kesin tanısı ortaya konulacaktır" dedi. Ağrı Devlet Hastanesi'nden 5 kişi ise "kuş gribi" şüphesiyle Erzurum'a gönderildi.

HÜLYA'DA KUŞ GRİBİ YOK

Öte yandan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Hülya Koçyiğit'in laboratuvar tahlillerininde negatif çıktığını açıkladı. Basın mensupların "Hülya Koçyiğit neden öldü?, virüs mutasyon mu geçirdi ?" sorularına Ünüvar, "Hayır mutasyon sözü doğru olmaz. Çünkü bir ara dönem yok. Hülya'nın İstanbul Çapa'daki tahlilleri henüz devam ediyor oradan sonucu öğreneceğiz " yanıtını verdi.

  • VAN

    Hilvan rahatladı

    Şanlıurfa Sağlık Müdürü Dr. Nevzat Yetkin, Hilvan İlçesi'ne bağlı Üçüzler Köyü'nde aynı aileden 3 çocuğun "kuş gribi" şüphesiyle hastaneye kaldırıldığını, yapılan tetkiklerde hastalığa rastlanmadığını söyledi. Yetkin, beraberinde 3 sağlık personeliyle birlikte Hilvan Devlet Hastanesi'nde önceki geceden bu yana tedavi gören Mehmet Ö. (13), Faruk Ö. (10) ve Kübra Ö. (7) kardeşleri ziyaret ederek, sağlık durumları hakkında yetkililerden bilgi aldı.

    Neden hep çocuklar ölüyor?

    Erciyes Üniversitesi Hastaneler Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Doğanay, kuş gribinden ölen 3 kişinin çocuk olması ve tedavi altındakilerin de önemli bölümünün çocuklardan oluşmasına ilişkin, "Bölgedeki kümeslerin küçük olması ve sürünerek girilmesi, bunda da çocukların kullanılması çocuk ölüm vakalarının sayısını artırıyor" dedi. Manyas'taki olayın çok kolay önlenmesinin nedenini de açıklayan Prof. Dr. Mehmet Doğanay şöyle konuştu : " Orada çok büyük çiftlikler vardı. Büyük çiftliklerde hayvanlar kolaylıkla izole edildi. Ama Ağrı bölgesinde insanların üç, beş tavuğu var, küçücük kümesler var. Çocukları giriyor, kendileri giriyor. Çok fazla sayıda temas var. Sürünerek kümeslere girme, teması artırdığı için enfekte virüs çok çabuk vücuda geçiyor."

  • KAYSERİ

    Koçyiğitlerin dayısı: 5 gün bekletildik

    Kuş gribi nedeniyle hayatlarını kaybeden 3 kardeşin dayısı Murat Kaya, yaptığı açıklamada teşhisin konmasında doktorların yetersiz kaldığını belirterek, "İlçede bu hastalığı teşhis edecek herhangi bir merkez bulunmamaktadır. Eğer ilçemizde bir teşhis merkezi olsaydı yeğenlerim ölmeyebilirdi. 26 Aralık tarihinden itibaren çocukları hastaneye götürdük, ancak çocuklar 5 gün boyunca bekletildi. Sağlık Bakanlığı ilçede bu konuda önlem almalıdır" dedi. "Biz yandık bari başkası yanmasın" diyen Kaya, çocukların hastaneye kaldırılmasından 5 gün sonra hastalığın açıklanmasıyla şüpheli vakaların arttığını söyledi.

    Arkadaşlarının 'Şeker Ali'siydi

    Kuş gribine yakalanarak hayatını kaybeden 3 kardeşten Mehmet Ali Koçyiğit, babası işsiz olduğu için ailesinin geçimini pamuk şekeri satarak sağlıyordu. Arkadaşlarının 'şeker ali' diye hitap ettiği M. Ali'nin sınıfında dün karne sevinci yerine yas vardı. Arkadaşlarını kaybetmiş olmanın acısından karne aldıklarına sevinemeyen çocuklar ders boyunca ağladı. Bu arada öğretmenleri Mehmet Ali'nin arkadaşları tarafından çok sevilen bir öğrenci olduğunu söyledi.

  • DOĞUBEYAZIT

    Annenin ağıtı yürekleri yaktı

    Kuş gribi nedeniyle dün hayatını kaybeden Hülya Koçyiğit'in cenazesi toprağa verildi. Doğubayazıt'tan 31 Aralık tarihinde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne getirilen ve dün yaşamını yitiren Hülya Koçyiğit'in cenazesi, babası Zeki Koçyiğit ve yakınları tarafından hastaneden alınarak, Doğubayazıt'a getirildi.

    İlçeye getirilen cenaze, Şehir Camii'nde kılınan namazın ardından, şehir mezarlığında toprağa verildi. Koçyiğit'in cenazesi, aynı hastalık nedeniyle ölen kardeşleri Mehmet Ali ve Fatma'nın yanında toprağa verildi. Cenaze, toprağa verildikten sonra kireç ve ot yığınlarıyla örtüldü. Cenaze törenine katılan anne Marifet Koçyiğit, ölen çocukları için ağıtlar yakarak, ağladı.

    DEVLET NEDEN YANIMIZDA DEĞİL?

    Baba Zeki Koçyiğit, çocuklarının ölümünde kimsenin kendilerine sahip çıkmadığını öne sürerek, üç çocuğunun cenazesine hiçbir devlet yetkilisinin katılmadığını belirtti.

  • DOĞUBEYAZIT

    Adaşının ölümü Koçyiğit'i üzdü

    Adaşı olan Ağrılı çocuk ile iki kardeşinin Kuş gribinden ölümüne en çok üzülenlerden biri, sinema sanatçısı Hülya Koçyiğit oldu. Tatil için Londra'ya giden ünlü aktirist, "23 yıl önce Ağrı'da bir buçuk ay kaldık. 'Derman' filmini çektik. O bölgede hayat şartlarının çetin olduğunu da biliyorum" dedi. Bölgede bugün de 20 yıl önceki gibi eğitimsizlik ve cehaletin hüküm sürdüğünü söyleyen Koçyiğit, "Ölümlerde bunun etkili olduğunu düşünüyorum. Allah hiçbir anne babaya evlat acısı yaşatmasın. Allah'tan kederli aileye sabır diliyorum" şeklinde konuştu.

  • ŞAMİL KUCUR / İSTANBUL


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi