T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 8 OCAK 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Tarih Şaron'u nasıl anacak

Ariel Şaron'un komadan çıksa bile siyasete dönmesi zor. Şimdiden herkes 50 yıldır İsrail ve Ortadoğu siyasetine yön veren Şaron'u tarihin nasıl anacağını tartışıyor. Robert Fisk, "Ariel Şaron, 20. yüzyılın savaş suçlularından biriydi" dedi

Geçirdiği beyin kanaması nedeniyle 2 gün içinde 3. kez ameliyat edilen İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un sağlık durumu ciddiyetini koruyor. 77 yaşındaki İsrailli liderin ölümünün bölgede yeni karışıklıklara yol açacağı tahmin ediliyor. Doktorları Şaron iyileşse bile siyasete bir daha dönemeyeceğini ifade ediyorlar . Peki 77 yaşındaki Şaron, Ortadoğu sorununu nereden nereye getirdi? Dünya medyası birkaç gündür tarihin Ariel Şaron'u nasıl değerlendireceği konusunda araştırmalara yer veriyor.

20. YÜZYLIN SAVAŞ SUÇLUSU

Dünya basınından bir çok kalem daha şimdiden Şaron'u mercek altına alıp yargılamya başladı. İngiliz Independent gazetesinin Orta Doğu muhabiri Robert Fisk, Şaron için şunları yazdı: "İsrail Başbakanı, 20'nci yüyzılın en şok edici savaş suçlarından birinin sorumlusu olan acımasız bir komutandı. ABD Başkanı George Bush, Ariel Şaron'u bir barış adamı olarak niteleyor. Ama Sabra ve Şatila mülteci kamplarında dökülen kan, Yahudilerin vicdanına çalınmış bir leke gibi duruyor. Siyasi yaşamı biten, hasta yatağındaki Şaron'u tarih nasıl yargılayacak?"

ACIMASIZ ASKER

Şaron'un 50 yıllık kaiyerini masaya yatıranlardan biri de İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesi. Gazete, "İsrail siyasetinde bir dönemin sonu" başlıklı haberinde doktorların açıklamalarına atıf yaparak Şaron'un siyasi yaşamının bittiğini belirtti. Gazete Şaron'u "Sonunda gücün sınırlarını anlayan acımasız bir asker" olarak tanımladı: "Kamuoyu yoklamaları, halkın Şaron'un Batı Şeria'yı bariyer olarak kullanıp Filistinlilerle aralarına tek taraflı olarak sınır çekme ve bazı Yahudi yerleşimlerini boşaltarak işgal topraklarından daha fazla pay elde etme siyasetini desteklediğini gösteriyordu."Fransa'da yayımlanan LeMonde ise manşetinde İsrail'in büyük bir siyasi çalkantıyla karşı karşıya olduğunu belirtti.

  • KUDÜS

    Filistin ve İsrail arasına duvar çekti

    İsrail Başbakanı Ariel Şaron, son iki yıldır İsrail Filistin arasında çektiği "ırkçı duvar" ile dünya gündeminde yer alıyordu. BM'nin yıkılsın emrine rağmen Şaron, Batı Şeria ve Kudüs'te başlattığı "İkinci Berlin Duvarı" çalışmalarını sürdürdü .Şaron'un dosyasındaki en büyük suçlardan biri de Cenin kampında yaklaşık 1000 Filistinli'nin öldürülmesi yer alıyor. Ancak Şaron'un adı, 1982'de Lübnan'ın işgali sırasında yaşanan Sabra ve Şatila katliamıyla da özdeşleşmiş durumda. 16-18 Eylül 1982 tarihlerinde Sabra ve Şatilla kamplarında, savaş suçu, insanlığa karşı işlenen suçlar ve soykırım suçlarından dolayı Şaro aleyhinde 18 Haziran 2001 tarihinde Belçika'da açıldı. Ancak ABD gibi İsrail de Uluslararası Ceza Mahkemesini tanımadığı için hakkında herhangi bir işlem yapılamadı. Bu saldırılarda 1000 ile 2000 arasında silahsız Lübnanlı ve Filistinli sivil öldürüldü. Şaron son olarak Filistinliler tarafından, Filistin lideri Yaser Arafat, Hamas liderlerinden Şeyh Ahmet Yasin, Abdülaziz Rantissi ve Salah Şehade'nin ölümlerinden de sorumlu tutuluyor. İkinci intifadanın başlamasına yol açan başlıca unsurlardan biri ise Şaron'un 2000 yılı Eylül ayında Mescid-i Aksa'ya düzenlediği provakatif eylemdi.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi