T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 8 OCAK 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Sağlığın sessiz tehdidi VİRÜSLER

Hastalığa neden olan mikroorganizmalar içerisinde en fazla türe sahip olan virüsler, canlı bir hücre bulana kadar hayat belirtisi göstermiyorlar

Son zamanlarda 'kuş gribi' vakaları ile gündeme gelen virüslerin, tespit edilen ve hastalıklara neden olan bakteri ve mantar gibi mikroorganizmalar içerisinde en fazla türe sahip canlılar olduğu belirtilerek, canlı bir hücre içerisine girdikten sonra yaşam belirtisi gösterdiği bildirildi. Fırat Üniversitesi (FÜ) Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı (ABD) Başkanı Prof. Dr. Sırrı Kılıç, yaptığı açıklamada, mikroorganizmaların sadece yüzde 1'inin hastalık yaptığını dile getirerek, bu oran içerisinde bilim adamları tarafından bugüne kadar yaklaşık 3 bin 500 adet virüs tespit edildiğini söyledi.

Virüslerin bu özelliğiyle en fazla hastalık yapan organizmalar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kılıç, bakteri ve mantarlara göre fiziksel olarak farklılık gösterdiğini belirterek, sadece çiçek virüsünün ışık mikroskobuyla görülebildiğini, diğer türlerin görülebilmesinin ancak elektron mikroskobuyla mümkün olabildiğini kaydetti. Virüslerin diğer canlılara göre belirgin farklılıklar olduğunu ifade eden Kılıç, "Virüsler, hücrelerinde sadece RNA ya da DNA genetik materyallerinden birisine sahiptirler. Bu özelikleriyle yalnızca canlı organizmaların hücrelerine girdikten sonra hayat belirtisi gösterirler" dedi.

KORUNMANIN BAŞLICA YOLU DEZENFEKSİYON

Bazı virüslerin dezenfeksiyon işlemlerine daha dayanıksız olduklarını, ancak bir kısmının da oldukça dayanıklı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kılıç, şunları söyledi: "Virüslerin hücre zarları, diğer mikro organizmalara göre çok incedir. Genellikle mikro organizmalara göre dezenfeksiyon işlemlerine daha az dayanıklıdırlar. Su ve sabun veya ısı gibi basit dezenfeksiyon işlemlerinde daha kolay ortadan kaldırılabilirler." Kılıç, antibiyotiklerin kullanılmasıyla hastalıkların kontrol altına alınabildiğini ifade ederek, özellikle 1990'lı yıllarda mikro organizmaların antibiyotiklere karşı direnç gösterme özelliği nedeniyle bir artış trendi yaşandığını sözlerine ekledi.

Sadece yüzde biri hastalık yapıyor

Mikroorganizmaların sadece yüzde1'nin hastalık yaptığını belirten bilimadamları, bugüne kadar yaklaşık 3 bin 500 adet virüs tespit ettiklerini bazılarının sadece su, sabun ve ısı gibi basit dezenfeksiyonla ortadan kaldırılabildiğine dikkat çektiler.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi