T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 12 OCAK 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Türkiye'nin taşı toprağı ALTIN

Araştırmacı Mehmet Ali Kuzu, Türkiye'nin altın rezervleri bakımından Güney Afrika'dan sonra en zengin ikinci ülke olduğunu söyledi

Oktay
Mehmet
Türkiye'nin yer altı zenginlikleri konusunda 10 yıldır araştırma yapan ve bu konuda 8 binin üzerinde belgeyi inceleyen araştırmacı Mehmet Ali Kuzu, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nün 240 ton diye açıkladığı altın rezervinin aslında 12 bin tonun üzerinde olduğunu öne sürdü. Avrasya-Bir Vakfı'nda Türkiye'nin maden potansiyeline ilişkin bir konferans veren Kuzu, Türkiye'nin altın rezervi bakımından Güney Afrika'dan sonra dünyanın en zengin ikinci ülkesi olduğunu belirterek, "Güney Afrika'da rezervleri tüketmek üzere, bir kaç yıl sonra Türkiye' birinci sıraya yerleşecek" dedi.

35 ALTIN İL VAR

Kanada, Avusturalya ve Amerika'nın altın üretiminde dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer aldığını belirten Kuzu, yıllardır Alman şirketlerinin Bergama'daki altın rezervlerini 24 ton olarak göstererek kamuoyunu yanılttığını da savundu. Bergama'daki altın işletmesinin ilk defa bir Türk şirketi tarafından işletilmeye başlandığını ve buradaki altın rezervinin 560 ton olarak belirlediğini kaydeden Kuzu, "Türkiye'nin 81 bölgesindeki altın rezervleri işletilmeyi bekliyor" diye konuştu.

BOR'U DEĞERLENDİREMİYORUZ

Ülkenin yer altı zenginliklerinde 150 yıldır oynanan oyunların devam ettiğine dikkat çeken Kuzu şunları söyledi: "Yer altı madenlerine oynan oyunların başında bor madeni geliyor. Türkiye'de devlet tarafından işletilen bor madenleri, yapılan anlaşma gereği Amerika dışındaki ülkelere satılamıyor. Amerika, 'bor'u işleyerek bütün dünyaya satıyor." Avrasya Bir Vakfı üyesi emekli Binbaşı Faruk Çelenk de ülkenin jeopolitik kaynaklarının ele alındığı toplantıların ülke açısından yararlı olduğunu söyledi.

Kasamız altın dolu

Türkiye 2004'de ürettiği 319 ton altının 111 tonunu ihraç etti, 208 tonunu ise iç piyasaya sundu. Kuyumculuk sektörü bu yılın 11 ayında 983 milyon dolar tutarında işlenmiş altın ihracatı gerçekleştirdi. 1992 yılında 2.8 milyon dolar olan mamul mücevherat ihracatı, 2004'te 842 milyon dolara ulaştı. İhracatta ilk sıraları ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, İsviçre, Almanya, Rusya, İtalya ve Libya alıyor.

MERKEZ BANKASI REZERVİ 119 TON

Merkez Bankası'nın altın rezervi 119 ton. Bunun 116 tonu uluslararası rafinerilerin ürettiği minimum 995 saflıkta külçe altın. Rezervin yaklaşık 30 tona yakını yine uluslararası standartlarda külçte altın olarak Merkez Bankası'nın kasasında bekletiliyor.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi