T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 13 OCAK 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Sırlarıyla serbest

Abdi İpekçi'nin öldürülmesine ilişkin idam, Papa'ya yönelik suikast girişimi nedeniyle de müebbet hapse çarptırılan Mehmet Ali Ağca, toplam 25 yıl 1 aylık hapis hayatı ve yararlandığı aflar sonrasında dün 'sırlarıyla' tahliye oldu

Papa suikastinin yanısıra Vatikan vatandaşı Emmanuela Orlandi'nin kaçırılması gibi çözülmemiş davalarda kilit isim olan Ağca dün sırlarıyla tahliye oldu. Ağca'nın hayatının bu 'sır'lar nedeniyle tehlikede olduğu ve yaşamasına gizli servisler tarafından izin verilmeyeceği iddia ediliyor.

Ağca, yaklaşık 5.5 yıldır hükümlü bulunduğu Kartal H Tipi Cezaevi'nden dün tahliye oldu. Gazeteci-yazar Abdi İpekçi'nin öldürülmesine ilişkin idam, Papa 2. Jean Paul'e yönelik suikast girişimi nedeniyle de müebbet hapse çarptırılan 48 yaşındaki Ağca, gasp suçundan yattığı Kartal H Tipi Cezaevi'nden saat 09.30 sıralarında çıktı. Ağca, tahliye edildikten sonra Pendik Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne, ardından da saat 09.55'te Maltepe'deki Pendik Askerlik Şubesi'ne getirildi.

PENDİK'TE KALACAK

Ağca'nın, cezaevinden çıkarılarak askerlik şubesine getirilişi sırasında çevrede yoğun güvenlik önlemleri alındı. Ağca, Pendik Askerlik Şubesi'nden aldığı tebliğ pusulasıyla adres bildiriminde bulundu. Ağca'nın ikametgah olarak gösterdiği Pendik Çamçeşme Mahallesi'ndeki evinden sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez polis karakoluna gidip imza atacağı bildirildi.

GATA'DAN GİZLİCE ÇIKTI

Ağca sivil otomobille geldiği GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'nden, yapılan işlemin ardından gizlice çıktı. Bu arada Ağca'nın askerliğe ilişkin sağlık durumu hakkında, GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'nin rapor düzenleyeceği öğrenildi.

Öte yandan Ağca'nın avukatı Mustafa Demirbağ, "müvekkilinin tahliyesiyle ilgili Türk adaletine, Türk devletine teşekkürü borç bildiklerini" söyledi.Gazetecilerin "Kendisiyle konuştunuz mu, tahliyeyi nasıl karşıladı?" sorusu üzerine Demirbağ, "Gayet sakin ve mutlu" cevabını verdi.

ÖLÜM TEHDİDİ ALIYOR MU?

Demirbağ, "Ölüm tehdidi aldığına ilişkin iddialar hakkında ne diyeceksiniz?" sorusuna karşılık, "Onu iddia sahiplerine sormak lazım. Bizim böyle bir tedirginliğimiz yok" dedi. Avukat Demirbağ, "Bildiklerini anlatması karşılığında İtalya'ya yerleşmesi ve koruma verilmesi konusundaki haberlerin" hatırlatılması üzerine de " O haber hangi sebeple çıktı, doğrusu biz de merak ediyoruz" dedi.

BEDELLİYE BAŞVURDU MU?

Bedelli askerlikle ilgili bir soru üzerine ise Demirbağ, müvekkilinin yurtdışında bulunduğu dönemde bedelli askerlik için başvuruda bulunduğunu söyledi.

VATİKAN'DAN 'ÇOK KONUŞMAYALIM' UYARISI

Bu arada Vatikan Türkiye Temsilcisi Georges Marovich, Ağca'nın cezaevinden tahliye edilmesiyle ilgili, "Bu konuda ne kadar az konuşursak o kadar iyi" dedi. Marovich, Vatikan Radyosuna verdiği demeçte, kamuoyunun da ''tahliye konusuna büyük bir önem vermemesini'' istedi.


Evliliğe dair bir sözü yok

Ağca'nın "cezaevinde nişanlandığı" haberleri avukatı Mustafa Demirbağ tarafından doğrulanmadı. Demirbağ, "Ağca'nın evlilikle ilgili planı var mı?" sorusu üzerine, "Müvekkilim hiçbir şekilde evlenmedi, nişanlanmadı, kimseye de verilmiş bir söz yok" dedi. Ağca'nın, 24 Mart 2005'te Kartal H Tipi'nde Ortadoğu gazetesi köşe yazarlarından Rabia Özden Kazan'la nişanlandığı iddia edilmişti.

Mavi rengin mesajı ne?

Ağca'nın 28 Aralık 1983'de Papa ile Rebbibia Hapishanesi'nde gerçekleşen ve 20 dakika süren görüşme sırasında giydiği kazak ile dün tahliye olurken üstünde olan kazağın mavi renkli olması ve Ağca'nın sürekli olarak mavi kıyafetlerle hakim karşısına çıkması "Bu rengin bir mesajı olabilir mi" sorusunu akıllara getirdi. Mavinin rahatlatıcı, huzur veren, korkuyu azaltan, öfkeyi dağıtan bir etkisi olduğunu kaydeden M.S.Ü öğretim görevlisi ve ebru sanatçısı Hikmet Baritçugil ise "Bu rengin kişisel arınmada katkısı olduğu uzmanlar tarafından tespit edilmiştir" dedi.

  • ŞAMİL KUCUR / İSTANBUL


    TIME'I GÖSTERDİ

  • Tahliye öncesinde Ağca için kurban kesildi.

  • Çevik Kuvvet, sabah saatlerinde cezaevi önünde barikat kurdu. Ayrıca çok sayıda polis, cezaevinin çevresinde güvenlik önlemi aldı.

  • Ağca'nın çıkışı sırasında, ellerinde Türk bayrakları olan bir grup sevgi gösterisinde bulundu.

  • Ağca'yı karşılamaya gelenlerden bazılarının elinde sarı ve kırmızı renkli karanfiller olduğu görüldü.

  • Ağca, Pendik Askerlik Şubesi'nden güvenlik önlemi altında çıkarılırken, elinde bulunan Papa ile birlikte çekilmiş fotoğrafının kapağında yer aldığı TIME dergisini basın mensuplarına gösterdi.

  • Tahliyeyi yerli ve yabancı basın kuruluşlarından çok sayıda gazeteci takip etti.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi